Een dag uit het leven van een (computer)museumdirecteur

Door WHiZZi op maandag 21 september 2020 23:58 - Reacties (6)
Categorie: HomeComputerMuseum, Views: 6.662

Er zijn misschien mensen die een compleet verkeerd idee hebben hoe mijn leven als directeur en oprichter van het HomeComputerMuseum er uit ziet.

Ik heb een aantal dagen een beetje bijgehouden wat er gebeurd op een dag. Over het algemeen is dit wel in grove lijnen wat er gebeurd. Ik gebruik de meeste zaken van donderdag 17 september, een dag dat het museum gewoon functioneert.

8:30 vertrek ik van huis, vandaag op de fiets. Ik doe er net zo lang over met de fiets als met de auto, beide 10 minuten.
8:40 kom ik aan bij het museum. Alarm eraf en naar binnen. Tas met mijn laptop af en 2 van de 3 groepen lampen zet ik aan, niet nodig om de jaren 85 - 2000 te verlichten. Tijd voor koffie!
8:45 1e collega (dagbesteder die er dagelijks is) arriveert. Hij is ook manager van de techniek. We gaan samen bij de koffieautomaat zitten en bespreken wat er allemaal gebeurd. Eventuele problemen worden nagekeken
9:15 Collega gaat naar techniek, ik sluit mijn laptop aan en ga mijn e-mail weer opschonen.
9:30 Ik bekijk de administratie en voer alle uren weer in van de dagbesteders.
9:45 Aan de gang voor een aanvraag voor een subsidie. Berekenen, aannames doen voor volgend jaar, jaarcijfers toevoegen, berekeningen maken, schema's maken, teksten maken en opmaken zodat de aanvraag waterdicht is.
10:00 2e collega arriveert, mede directielid dus die komt ook even bijkletsen. Hij draait vandaag ook weer het kantoor-deel. Tijd voor koffie #2 halen en weer verder met de aanvraag.
10:15 Gemeente belt, wat vragen over de aanvraag en wat extra informatie wordt gegeven.
10:20 Gesprek met stagair die niet helemaal doet wat we verwachten.
10:30 Meerdere vrijwilligers arriveren, geen kaartjes verkocht vandaag via reserveringen.
10:45 Start om een deel van het museum in te schakelen zodat we de bezoekers toch een plek kunnen geven.
11:30 Er arriveert een klant voor een reparatie en ik word er bij gehaald om een snelle diagnose te doen (Commodore). Verdere controle is nodig, verdere afspraken worden afgehandeld door kantoorpersoneel.
11:35 Één van de meer eisende vrijwilligers schuift aan bij mij op kantoor, die moet ik even wat directer aansturen en hem op het goede pad zetten.
11:40 Telefoongesprek voor een afspraak te maken voor een nieuwe dagbesteder.
12:05 Er arriveert een bezoeker die weer een mooie donatie bij heeft. Ook hier moet ik bij komen om het verhaal aan te horen en de donatie te accepteren. Ondertussen wordt het signaal gegeven dat de rest van het museum aan moet.
12:06 Weer een stroom groep uitgevallen, meterkast open en ingeschakeld. Blijkt dat ze weer de afsluitprocedure niet hebben uitgevoerd en er wat teveel monitoren tegelijk willen inschakelen.
12:25 alles draait (4 man aan het werk om dit te doen), klanten kunnen door het museum.
12:30 toch weer in gesprek geraakt met deze mensen, wat extra uitleg gegeven.
13:00 terug naar de administratie want de aanvraag moet zsm de deur uit. Ondertussen vraagt de vrijwilliger ook diverse zaken aan mij.
13:30 Wacht, ik heb nog niks gegeten. Gelukkig boterhammen bij. Effe een Youtube filmpje ter ontspanning.
13:40 Een buurman komt binnen die op zoek is naar een Windows installatie USB, die hebben we gelukkig zo liggen dus die mag hij lenen (daar zijn buren voor toch?), hij brengt hem vanzelf terug.
13:45 Ik word naar de TD geroepen om mee te kijken met een wat diepere reparatie. Een donatie van de dag eerder willen we graag werkend hebben, maar helaas doet de machine geen teken van leven laten zien. De CPU heeft wel klok, voltages kloppen. Alle datalijnen op de CPU zijn stil, dode CPU ? Ik trek ondertussen een andere machine open om een 8088 CPU die werkt te installeren. Geen resultaat. Effe de ROM uitlezen of die nog data bevat en deze bevat nog keurig leesbare data. Hmm, andere keer maar verder kijken dus. Ligt nog genoeg werk, o.a. een dode 486 van Escom.
14:20 Ik krijg een antwoord op de mail voor een mooie deal om 70 Tegometal glasplaten en hangers aan te schaffen. Wel zelf ophalen op een goede anderhalf uur rijden en op de dagen dat ik geen tijd heb. Dan maar een collega vragen om dat op te halen.
14:30 mooi, de 33 vitrines die ik heb besteld worden op tijd geleverd.
14:40 bakje koffie met de mensen die net iets hebben gedoneerd.
15:00 Zorgen dat het pakket verstuurd wordt met een reparatie van een klant er in.
15:05 Aantal informatiebordjes gemaakt en info op de website geplaatst.
15:30 Eindelijk die opdracht die ik wilde doen maar opgepakt na zo'n 2 weken op mijn kantoor. Protracker en een hele lading mod-files op een Amiga 1200 gezet.
16:00 Weer komt er iemand binnen met een nog grotere donatie. Dus ook weer uitleg gegeven en persoonlijk bedankt voor de donatie.
16:15 oh ja, die aanvraag. Weer wat extra grafiekjes en teksten nog eens goed nagelezen. Zo maken dat ambtenaren het begrijpen!
16:45 Ik krijg wat afwezigheden door via slack, onze planning daarop aanpassen en mensen voor het komende weekend regelen. Ik heb zelf zondag een dagje vrij gepland en mijn gezin vindt het ook leuk als ik nog eens iets met hun ga doen. Ik zit er al minimaal 6 dagen per week.
17:05 Klant bellen met de vraag hoe we zijn probleem gaan oplossen, want om nou een paar honderd euro uit te geven aan 386-laptops vinden wij zelfs niet heel handig.
17:15 Nieuwe vragen per mail of iets gedoneerd moet worden. Ook één of andere spam van een Nederlands bedrijf die ik hoop om te kunnen praten tot sponsoring van ons.
17:20 ffs, ik heb nog niks gehoord of ik reclamebelasting moet betalen of niet (liever niet), ook maar weer een mail achteraan sturen.
17:25 Oh ja, ik moet nog een foto maken voor onze social vandaag. De Amiga 1200 is aan de beurt, nu met protracker erop!
17:30 Een bevriend museum vraagt wat over het ruilen van computers. Ik geef een lijst door met missende computers.
17:40 Shit, ik moet zo weer naar huis en de aanvraag is nog niet klaar. Via Social Media kanalen krijg ik nog wat vragen maar die antwoord ik later wel, eerst het museum alles afsluiten. Ik doe het alleen, dan weet ik zeker dat de afsluitprocedure nog klopt.
18:00 Ik moet naar huis, toch nog even een verhaal voor social media getikt en gepost.
18:05 Afsluiten, extra controlerondje door het museum of alles wel uit is.
18:15 Enkele vrijwilligers besluiten nu pas af te gaan sluiten.
18:25 Ik stap op de fiets. Vrouw belt op waar ik blijf, eten staat al op tafel.
18:35 Thuis, handen wassen, eten, kindjes naar bed en rond 20:30 begint mijn avond.

En dit is een hele gemiddelde dag dus. Daarbij heb ik nog niet eens alles genoteerd wat er gebeurd, want collega's komen binnen om te vragen, telefoontjes komen binnen en dan nog vragen via een social media-kanaal.

De Amiga 1200 lag er letterlijk 2 weken omdat ik de persoon ben die daar het meeste mee kan :P

Ik vind dit echt allemaal ontzettend leuk om te doen (alhoewel die aanvragen voor subsidies niet mijn favoriete ding is) en ik doe dit soort werk dagelijks. Het kunnen prutsen met een computer of gewoon even zitten achter een computer is zeldzaam en soms neem ik die tijd ook bewust.

Dus als iemand dacht dat museumdirecteur eenvoudig was, dat is het totaal tegenovergestelde. Het is hard werken en dat is geen klacht, maar je moet wel veel taken kunnen uitvoeren. Helemaal als je ook 30 mensen moet aansturen :)

HomeComputerMuseum. Plan bestaat 2 jaar, het museum 7 maanden

Door WHiZZi op dinsdag 16 oktober 2018 19:56 - Reacties (30)
Categorie: HomeComputerMuseum, Views: 7.962

Zoals sommige misschien wel weten, staat het leukste en meest interactieve computermuseum van de Benelux tegenwoordig vlakbij Eindhoven, het HomeComputerMuseum. The "place to be" waar de geschiedenis van de thuiscomputer vanaf 1976 kan worden ervaren en waar wij deze geschiedenis, kennis en documentatie keurig preserveren, repareren waar nodig, documenteren en presenteren.

De reden van deze post is omdat het vandaag exact 2 jaar geleden is dat ik het originele businessplan heb opgeschreven en velen verklaarde mij voor knettergek. Toch mag ik nu, 2 jaar naar dato, toch echt wel concluderen dat het gelukt is. :Y)

Op 17 maart haar deuren geopend en inmiddels uitgegroeid tot een museum waar we meer dan 500 computers op voorraad hebben, de oudste uit 1976 (Commodore KIM-1) en de nieuwste op dit moment uit 2005 (ongeveer).

Iedere dag staan er 90 computers aan en kunnen worden gebruikt door de bezoekers en nog eens een ruime 60 staan als show opgesteld. Van een Tandy TRS80 uit 1977, tot uiteraard een Commodore 64, Apple IIe, MSX, Sinclair, Tandy, Dragon, Atari en zo kan ik nog wel tientallen merken en bedrijven noemen die in het museum aanwezig zijn.

Één van de zaken die ik oorspronkelijk in het businessplan had zitten, was een mooie werkplek maken voor mensen met een Autisme spectrum stoornis. Inmiddels hebben we 13 vrijwilligers rondlopen waarbij ze bijna allemaal een vorm van Autisme hebben. Deze mensen hebben in het HomeComputerMuseum een fantastische werkplek (voor de meeste is het een echte droombaan) en wij zorgen ook voor de juiste begeleiding op technisch en sociaal gebied. Daar wij ook geen enkele vorm van stress hebben, maakt het de ideale plek.

Sinds enkele weken hebben we aandacht besteed aan de gevel van ons 500m2 gebouw. Ik ben er best trots op hoe het er in de avond uit ziet.
https://farm2.staticflickr.com/1969/45367114031_47676f03c2_b.jpg

Dit allemaal dankzij onze sponsors O+. Hosting2GO. Gemeente Helmond, 5701 Crossmedia, SWIET, Gister&Vandaag, De Groene Panther, Makelaarskantoor Adriaan v/d Heuvel en RETAM Elektrotechniek.

Aangezien we hier toch op Tweakers.net zitten, zal ik een kijkje geven naar onze meest unieke en speciale items vertellen.
Commodore KIM-1
Één van de meest belangrijke computers (of developer boards) uit de geschiedenis en een serieuze vraag waarom hier geen tonnen voor wordt betaald. Dit is namelijk het eerste board met de MOS 6502 processor. Voor de mensen die nu vreemd aan het lezen zijn, de MOS 6502 is ontwikkeld door Chuck Peddle in 1976 als goedkope variant van de Motorola 6800 (een microprocessor). Initiëel als 6501 gemaakt welke echt een pin-compatible 6800 was. Dit vond Motorola geen goed idee, dus die hebben er voor gezorgd dat deze processor van de markt is gehaald en uiteindelijk de 6502 is, feitelijk dus een 6800 zonder de copyright-zaken er in.
Deze 6502 processor is vervolgens gebruikt in onder andere, de Apple I, Apple II en Apple III, de Commodore PET-serie en de Commodore Vic20/64/128 (al heette deze chip in de Commodore64 de 6510), De Acorn en BBC-computers en de Nintendo NES. Ja mensen, deze chip is ongelooflijk belangrijk geweest voor de geschiedenis.

Sinclair MK14
Voordat Clive Sinclair de goedkoopste computer uitbracht (Sinclair ZX80, daarna ZX81 en vervolgens de Spectrum) was hij samen met Chris Curry (oprichter Acorn Computers) al bezig om een 'computer' te maken. De MK14 is de eerste poging waar men beide aan heeft meegewerkt. Zeer zeldzaam en heeft het begin gelegd voor Acorn en Sinclair waarbij Acorn uiteindelijk weer de grondlegger is geweest van de ARM-processoren.

Apple Lisa 2
De eerste, door consumenten verkrijgbare, machine met een GUI en hiermee ook direct een muis. Op zich weinig speciaal, er zijn er duizenden van verkocht. Echter de Apple Lisa in het HomeComputerMuseum is bewezen de allereerste Apple Lisa van Nederland, officieel door Apple geleverd aan de eerste Apple reseller in NL.

Bimex
Een illegale Apple II europlus-kloon uit begin jaren 80, aangeklaagd door Apple en de rechter heeft Apple gelijk gegeven. Alle Bimex computers moesten worden gesloopt. Zover ik weet, is dat ook gebeurd op één na.

Compudata / Exidy Sorcerer II +S100 uitbreiding en originele hard-sectored drives/diskettes
Een Noord Amerikaanse computer (Exidy) welke uiteindelijk in Nederland groot succes had wegens de Teleac-cursus. Zoveel dat er diverse importeurs waren, waaronder Compudata. Compudata nam begin jaren 80 dan ook de productie over. De opvolger van de Sorcerer II was dan weer de Compudata Tulip System 1, dus de eerste Tulip computer. Compudata heeft toen ook haar naam veranderd in Tulip.

DAI
De enige in België geproduceerde computer met Intel 8080 processor. Oorspronkelijk bedoeld als alternatief voor de, op dat moment niet verkrijgbare, Texas Instruments TI99/4a en had groot kunnen worden vanwege Teleac. Men kon echter de computers niet op tijd leveren, dus is Teleac verder gegaan met de Compudata/Exidy Sorcerer.

en nog veel veel veel meer
Dit is maar een greep uit de bijzondere verhalen van de bijzondere en zelfs normale machines. Deze verhalen zijn dan ook allemaal te vinden in het museum.

In het kort, 2 jaar geleden droomde ik hier van en nu, 2 jaar later dus, is mijn droom uitgekomen.

Nouja, bijna dan. Ik ben voor 80% op hetgeen wat ik zou willen. Het zijn nu de laatste puntjes op de i wat de laatste 20% moet gaan vullen. Dan kunnen we nog meer mensen met Autisme nog beter begeleiden, educatieve programma's uitbreiden en het ultieme doel, het grootste en het beste interactieve computermuseum van minimaal de Benelux worden. Mocht je hiermee willen helpen, laat het dan in de reactie weten of stuur mij een DM. Ik kan nog veel hulp gebruiken.

En hopelijk tot snel in het HomeComputerMuseum.

HomeComputerMuseum: Kicking naar de start

Door WHiZZi op donderdag 23 november 2017 00:38 - Reacties (19)
Categorie: HomeComputerMuseum, Views: 4.949

Het heeft heel wat onderhandelingen gekost, maar het is gelukt.

Het HomeComputerMuseum gaat open in maart 2018 ! \o/

We, inmiddels zijn er 5 mensen aangesloten bij de stichting, hebben een tijdelijk (2 jaar) pand in het centrum van Helmond weten te scoren. Binnen die 2 jaar wordt er ook weer verhuist naar een ander, iets groter, pand.

https://farm5.staticflickr.com/4523/26812950639_41ce6bb4f2_b.jpg

De gehele begane grond is het pand, dit is op de Kluisstraat 3-5 in Helmond :)

Behalve het interactieve museum met in stijl ingerichte kamers waar je echt achter de computer kunt plaatsnemen, komt er ook een Arcadecafe, winkel, multi-functionele ruimte voor vergaderingen, bijeenkomsten of voorstellingen, reparatiecentrum en ga zo maar door.

Totaal staan er tussen de 200 en 400 computers in het museum, daarnaast ook printers, drives en andere additionele spullen. Kortom, het is een pretpark voor menig tweaker :D

Alleen, bovenstaande pand is zo goed als leeg binnen. Er ligt een dikke meterkast, maar deze is niet aangesloten. Er is zelfs nog geen licht en het is 1 grote ruimte. Daarvoor heb ik dus, naast subsidies en sponsoring, een Kickstarter in het leven geroepen en ik hoop dat jullie hier alvast een kaartje willen kopen zodat ik dat geld kan gebruiken om het leukste computermuseum van de Benelux op te starten.

Mag ik op jullie hulp rekenen? O+

De kickstarter is te vinden op deze link of vanuit de website https://www.homecomputermuseum.nl

Hopelijk tot in maart 2018 in Helmond!

HomeComputerMuseum: Weer een stapje verder

Door WHiZZi op vrijdag 4 augustus 2017 00:27 - Reacties (17)
Categorie: HomeComputerMuseum, Views: 6.757

Vandaag, op de grens dat het 40 jaar geleden is dat de Tandy TRS80 werd geïntroduceerd, vond ik het wel weer leuk voor een update over het HomeComputerMuseum na wat maanden stilte.

Helaas nog geen officiële datum of officieel adres. Wel onofficieel een adres waar naar verwachting Q2 2018 het museum in zal zitten.

Sinds mei 2017 is er uiteraard weer veel gebeurd. Zo ben ik een samenwerking aangegaan met een spelcomputermuseum wat momenteel in Zoetermeer zit en verder wordt uitgebouwd, ben in de wereld van de museadirecteuren gedoken en sta ik ook bij de gemeente Helmond definitief als museum ipv die gast met teveel oude computers :+

Vooral de gesprekken met andere museadirecteuren was erg interessant. Daaruit blijkt ook dat de 2 grootste kostenposten voor musea de huisvesting en collectie zijn. Beide heb ik geminimaliseerd. Tel daarbij op dat ik geen enkel benul heb hoe ik een museum op moet richten, maar wel hoe ik een bedrijf kan oprichten dus is mijn plan vanaf de start al geweest om vanuit een bedrijf te denken. Ik heb dus diverse commerciële (en aansluitende!) activiteiten ontwikkeld ter ondersteuning van het museum-concept, maar welke op zichzelf inkomen gaan genereren. De mensen die ik heb gesproken, leken verrast en vooral afwachtend hoe dit zichzelf gaat ontplooien. In de basis heb ik namelijk geen fondsen en centjes nodig om te functioneren (hooguit om op te starten).

Commerciële activiteiten zijn onder andere een repaircafé, arcadecafé, winkel waar je oude computers kunt kopen (en nieuwe onderdelen voor oude computers), multifunctionele ruimte welke ingezet kan worden als bioscoop, beurzen of zelfs live performances van bands en muzikanten die muziek maken wat een link heeft met retro-computing. Ook lezingen, rondleidingen van scholen en dergelijke zijn extra's bovenop het totale museum, dus eigenlijk veel meer een experience.

Mijn eigen verzameling is inmiddels uitgegroeid tot 115 computers (!). De monitoren, printers, harddisken, taperecorders, floppy drives en additionele hardware niet eens meegeteld. Wat ik één van de leuke dingen vind, is als ik een of meerdere machines ga ophalen. Ik ontmoet leuke mensen die allemaal een eigen verhaal hebben en waarom hun de computer hebben gekocht (en bewaard).

Begin juni heb ik een voorraad opgehaald in Zaanstad. Dit waren 2 Atari's, dus eigenlijk de moeite niet om ze op te gaan halen vanuit Helmond. Echter de man claimde vele dozen te hebben en daarop ben ik toch maar eens gaan kijken. De beste man woonde in een ontzettend kleine woning en er stonden minimaal 8 dozen op zijn zoldertje met inderdaad, 2 Atari's. Een Mega ST-4 en een Atari 130XE. De andere dozen zaten vol met spelletjes. Nieuw in originele doos! Ook een complete Star LC-10 kleurenmatrix printer, in doos! Geweldig. Helemaal enthousiast werd ik toen deze meneer een doos opende en zei, oh ja.. hier nog een oude computer. Ik keek in de doos, blijkt dat dit een zeer moeilijk aan te komen en complete Exidy Sorcerer was:
https://farm5.staticflickr.com/4260/34524219994_7194e1912c_c.jpg

De Exidy Sorcerer is een machine uit 1978 waar men in 1979 bij Teleac een cursus voor kon volgen. Uiteindelijk heeft CompuData deze machines gemaakt (de vraag in EU was vele malen groter dan USA) en deze zijn later Tulip computers gaan produceren. Eenvoudig gezegd, dit is eigenlijk de voorloper van de Tulip computer (al is het platform totaal anders).

De machine bevatte ook een uitbreidingsmodule (niet op foto) en een dubbele diskdrive welke eigenlijk gemaakt was voor de Altair 8800.

Een paar weken later hoorde ik via een kennis uit België dat er iemand daar nieuwe Spectravideos verkocht. De Spectravideo 328 is, zoals wordt beweerd, de machine waarop de MSX-standaard is gebaseerd.

Letterlijk waren deze machines nog gesealed. Nooit open gemaakt, ik heb het plakbandje moeten verbreken:
https://farm5.staticflickr.com/4257/34943962644_d3b9a10479_c.jpg

Uiteraard met wat spelletjes erbij (ook nieuw) en enkele Dragon32 en Sinclair spellen:
https://farm5.staticflickr.com/4012/34973937993_46aa0cecd3_c.jpg

Mijn meest recente 'aankoop' is dit:
https://farm5.staticflickr.com/4309/36018099951_89641d717b_c.jpg

Grappig genoeg doet de nieuwste PC hiervan het in zijn geheel niet, de Commodore Web-IT. Eigenlijk een AMD Athlon laptop zonder beeldscherm wat een emulator draait. Binnenkort maar eens naar kijken of ik die nog aan de praat krijg.

In de komende weken staat er weer een hele verzameling aan te komen. Ik heb inmiddels een deel in een loods gezet omdat het fysiek niet meer past in mijn garage. Deel wat ik heb geplaatst in de loods:
https://farm5.staticflickr.com/4115/34848952433_0e68a53acb_c.jpg

In de 2e week van september hoop ik de bevestiging te hebben van het adres en de definitieve kwartaal dat ik het HomeComputerMuseum openen kan. Vlak daarvoor ga ik nog een Kickstarter doen om de initiële kosten te kunnen dekken zoals aanschaf vitrines en dergelijke.

HomeComputerMuseum

Door WHiZZi op dinsdag 16 mei 2017 18:26 - Reacties (27)
Categorie: HomeComputerMuseum, Views: 9.103

'Je bent gek', 'het lukt je nooit', 'weer 1 die een hoop beloofd' en 'wie gaat daar nou weer heen?' waren veelal de negatieve (of afwachtende) reacties toen ik in oktober 2016 op een aantal websites en op een aantal Facebook-groepen heb aangekondigd een museum te gaan starten.

De oplettende lezer heeft het al kunnen lezen waarover dit gaat. Zo niet, dan stel ik voor dat je toch even je lenzen poetst, want het is de titel van deze blogpost. Ik ga een HomeComputerMuseum beginnen en in de komende blogs onder deze categorie zal ik vertellen waar ik tegen aan loop zodat jullie hopelijk allemaal meeleven naar het moment dat ik de deuren kan openen.

TL;DR: HomeComputerMuseum komt er ;)

https://c1.staticflickr.com/5/4163/33905414183_59b56eb5bf_c.jpg

Pre-historie:
Ik was al op jonge leeftijd bezig met verzamelen. Op hele jonge leeftijd (tot 8 jaar zeker) verzamelde ik speelgoedauto's waar ik er ook een grote hoeveelheid van had. Sterker nog, ik had een museum gemaakt op de zolder van mijn ouders waar ik rondleidingen gaf en alle auto's liet zien. Ik was dan ook groot fan van het in dezelfde plaats zittende Autotron, misschien is het hier ook wel door gekomen.

Op een bepaald moment kwamen er toch andere interesses in mijn leven. Één van die interesses was, hoe kan het ook anders, computers. Dit vanwege de computer die mijn ouders hadden gekregen toen ik een jaar of 4 was, een Tandy TRS80 Colour Computer 2. Rond de leeftijd van 11 fietste ik dagelijks langs de kringloop van Rosmalen alwaar ik op een bepaalde dag een Philips P2000-C heb gevonden. Na lang proberen (er was geen software bij) met 'alle' kennis die ik had heb ik uiteindelijk van de HCC P2000gg een bulk documentatie en diskettes gekregen en heb de computer mee naar huis genomen. Dit was de start van mijn eerste verzameling die op mijn 16e eindigde want 35 computers paste niet meer op mijn zolderkamertje. De interesse in computers is echter wel gebleven want dat is mijn werk geworden.

Vogelvlucht naar 6 jaar geleden, ik had geen enkele echt oude computer meer en was (en ben) gelukkig met mijn Russische vrouw. Zo gelukkig dat ik geheel vrijwillig met haar mee ging naar een vriendin van haar die op haar beurt weer een vriend had die consoles verzamelt. We hebben een gezellig middag/avond gehad en hij heeft een hele indrukwekkende collectie. Ik mistte alleen 2 machines, de Amiga CD32 en CDTV. Hij vertelde dat deze moeilijk aan te komen was. Okay, dat zal inderdaad wel.

Op de terugweg begon het toch wel te kriebelen. Amiga's vond ik één van de mooiste machines in de tijd dat ik verzamelde, dus de nostalgie sloeg toe en ik wilde weer een Amiga hebben. Via een oproep op Twitter en het letterlijk volladen van mijn auto, had ik ineens een Amiga 4000T (in doos) en 2 Amiga 500s (in doos) plus een enorme hoeveelheid software. De Amiga 4000T zou niet meer werken, maar na een ferme tik op de SCSI-HDD begon deze weer vrolijk te spinnen en startte de machine op alsof er niks aan de hand was.

Ik kwam er achter dat er een hele 'community' is van deze oude machines. Ik werd vaste bezoeker van diverse websites en ging weer een paar keer naar bijeenkomsten toe om te babbelen over de oude computers. Beetje handelen er in en alles ging goed.

Echter door het handelen ging het van 3 computers weer hard. Zo hard dat ik besloot om dit weer in te perken door alleen originele machines te houden en de missende machines nog bij te kopen. Dit laatste is alleen een slecht plan in dat geval.

Vrij snel had ik mijn lang gemiste Tandy TRS80 Colour Computer II weer terug, inclusief alle documentatie en hardware. Op een beurs kwam ik tot de ontdekking dat Tandy ook 1 van de eerste computers ooit heeft gemaakt. Snel zag ik een compleet exemplaar op Marktplaats en heb deze dan opgehaald. Bij thuiskomst werkte de machine niet, gelukkig was mijn netwerk al aardig groot dus had ik vrij snel een aantal mensen gevonden die bereid waren mij hierin te assisteren.

Nadat de machine weer functioneerde merkte ik op dat Tandy een niche-product is. Mijn verzamelaarsgeest sprong weer in en ik ben Tandy's gaan verzamelen. Het virus had mij weer in de greep.

In 2016 heb ik mijn garage verbouwd tot studio, mooi laten isoleren zodat ik hier kon gaan zitten drummen en die stuk of 12 computers die erin stonden, konden er ook mooi bij. Mijn verzamelvirus was echter weer in opwelling, dus er kwamen weer machines binnen. Amiga's, Commodore 64s en ach, Atari ook maar dan. Zover dat ik in september 2016 weer een 35 machines had en toen zei mijn vrouw, waarom doe je er niks mee? In diezelfde tijd was ik ook in onderhandeling over een Tandy (weer een Colour Computer 2) en bij deze verzamelaar zag ik ineens het licht (ook omdat hij een doos aan de kant schoof die voor een lamp stond :+ ). Deze man had een probleem ( 8)7 ), hij verzamelde computers en wilde ze niet weg doen. Hij deed er echter ook niks mee. Ik gooide het idee op om die computers uit te lenen aan mij zodat ik er mee naar beurzen zou kunnen of een bezoekbare collectie kon starten. Dit idee was voor hem echt perfect, hij blijft eigendom van zijn machines en ik zorg dat die machines niet wegrotten in een kamer. Hij mocht de computers ophalen wanneer hij ze weer terug wilde (want het wordt alleen maar uitgeleend).

Ditzelfde voorstel, lenen van computers, heb ik bij een aantal mensen meer neergelegd en bij de meeste kreeg ik een positief geluid. Uiteraard ook een aantal die zeiden dat het niet ging gebeuren, ok, dat mag uiteraard.

Ik heb het plan opgeschreven en goed nagedacht waarom ik naar een museum zou gaan. Naar computers kijken kan ik op Internet ook en nog goedkoper ook. Het was dus van belang dat het meer interactief was dan bijvoorbeeld een gemiddeld museum. Het concept van het HomeComputerMuseum was geboren.

Het plan:

Uiteraard heb ik ook onderzoek gedaan naar collega musea in Nederland. Om specifiek die reden wordt het ook een HomeComputer Museum, want het spelcomputermuseum bestaat al. De mini-computers hebben ook al een museum(pje) en voor alleen Apple is er in Nederland ook al een museum. Nee, dit moest een museum worden waar computers staan die mensen vroeger thuis hadden (of bij het kleinbedrijf). Oftewel, er moeten spelletjes op gespeeld kunnen worden, maar niet exclusief. Niet zeggende dat ik een PDP8 dus niet ga accepteren, maar het doel van het museum is echt de thuiscomputer.

Andere musea hebben vaak wel leuke collecties, maar zijn niet exclusief bezig met computers of zijn heel beperkt open en zijn meer een showcase van een aantal exclusieve machines.

Het plan was dus gemaakt, een homecomputermuseum met computers vanaf 1977 in blokken van 5 jaar (uitgezonderd de eerste 3 jaar) en per 5-jaar-blok staan er een aantal computers aan die gebruikt kunnen worden door publiek. Niet met uitgebreide boekwerken er naast, maar beperkte informatie en via QR-code kan men online de rest van de informatie vinden, bijvoorbeeld hoe iets wordt opgestart.

Belangrijk vind ik ook dat de sfeer van de kamers het juiste halve-decennium uitstraalt. Dus het moet voelen als de jaren 80 of begin jaren 90. Daarnaast ook ruimte om zelf te knutselen of te zien hoe geknutseld wordt aan de machines om ze weer in oorspronkelijke staat te herstellen. Uiteraard afgesloten door een winkel waar je zowel nieuwe oude computers als nieuwe onderdelen voor oude computers kunt kopen. Ook zijn er wisselende thema-kamers die zomaar eens een slaapkamer uit de jaren 80 kan zijn, of een kantoor uit de jaren 70. Uiteraard met bijpassende computers.

Maar WHiZZi, komen er dan geen spelcomputers?
Jawel. In het ArcadeCafe wat verweven zit aan het HomeComputerMuseum. Met echte ouderwetse arcadekasten en waar de NES op een lekkere grote CRT-beeldbuis gespeeld kan worden.

Halverwege de jaren 90 kun je niet meer spreken van een homecomputer toch?
Vind ik onzin. Juist in de jaren 90 is de homecomputer enorm gegroeid en is het woordje 'home' simpelweg vervallen, want het was een gewone computers. Dus ja, in het HomeComputerMuseum
komt ook een 80386DX40 met Windows 95 of een originele IBM PS/2 met OS/2 erop. Ja, er komt een Pentium II met Windows XP te draaien, allemaal originele hardware uit de tijd dat het betreffende OS uit kwam.

De start
Zoals gezegd, het plan zoals bovenstaand is geschreven in oktober 2016. Ik ben direct in de telefoon 'geklommen' en ben gaan bellen. Ik heb namelijk nog niet eerder een museum gestart en heb ook geen idee wat ik moet doen. Eerste stap, de gemeente Helmond.

Mensen hebben ook gevraagd aan mij, waarom Helmond? Nou, vrij eenvoudig. In 3 uur tijd rijden heb ik de hele Benelux die kan komen kijken en een groot stuk Duitsland. Helmond heeft voldoende stations, ligt vlak bij 3 vliegvelden (Eindhoven, Dusseldorf en Weeze) en heeft aansluitingen op 3 snelwegen. Daarnaast ligt Helmond ook in de 'Brainport' van Nederland, noemt het zichzelf Retro-stad (ik wist dat ook niet) en, niet onbelangrijk, heeft veel leegstand in grote panden EN wil meer toeristen naar de stad trekken.

Goed, eerste stap voor mij was dus de gemeente. Tot mijn grote verrassing reageerde ze erg positief en kwamen meteen met 2 ambtenaren naar mij toe. De moed zakte mij wel een klein beetje in de schoenen toen het gesprek door de 2 dames werd geopend met 'wij hebben niks met computers'. Na een uurtje babbelen over mijn plan en een zeer beperkte 'rondleiding' raakte de 2 dames enthousiast en begonnen direct panden te noemen waar ik zo terecht zou kunnen en een lading aan nieuwe contacten van stichtingen kwam in mijn mail.

Ondertussen had ik ook een backup-plan geschreven mocht de gemeente alsnog besluiten dat ze niet mee gaan werken. Een fail-safe optie (die ik nog steeds heb overigens).

Ik heb het plan bekend gemaakt binnen mijn eigen netwerk van retro-computer verzamelaars waar men initieel reageerde zoals ik deze blog ben gestart. De weken verstreken en mensen kregen toch wat vertrouwen. Langzaam kwamen er zelfs donaties binnen voor het museum (computers) wat tot op de dag van vandaag gebeurd.

Na het gesprek met de 2 ambtenaren kreeg ik een gesprek met een wethouder in Helmond. Grappig genoeg begon het gesprek ook dat hij niks met computers had en het eindigde in verhalen over zijn Commodore 64. Ik maak blijkbaar wel wat los bij mensen :D

Weer kwamen er meerdere stichtingen bij en kwamen we erachter dat de gemeente eigenlijk helemaal geen panden heeft of überhaupt wil hebben. Ik zou dus een makelaar moeten gaan overtuigen om een leegstaand pand te verhuren.

Het geluk kon niet op toen ik werd gekoppeld met een projectgroepje, aangestuurd door een ondernemer met veel horeca-ondernemingen (stuk of 7) en festival-organisatie ervaringen. Deze projectgroep is bezig om een groot pand wat al een jaar of 15 leeg staat, in handen te krijgen om hier een complex van te maken waarin meerdere musea zich kunnen vestigen. Dit pand staat hartje centrum Helmond. Het concept van het HomeComputerMuseum was, volgens de aansturende ondernemer, de missende link van hun plan om het pand om te toveren tot een mega-museum met in ieder geval 5 zelf functionerende (en 4 reeds bestaande) stichtingen.

De huidige eigenaar van het pand wil alleen dat het vanuit de gemeente wordt aangestuurd. Gelukkig lijkt dit allemaal in de hand te zijn want deze projectgroep heeft al reeds gesproken met de wethouder waar ik ook al mee gesproken heb. Deze was dan ook erg enthousiast dat ik mij heb aangesloten bij dit project.

De huidige status is dat ik mij ga aansluiten bij de stichting waar het pand door beheert gaat worden. Vanuit de gemeente moet de huidige eigenaar worden overtuigd om met dit project in zee te gaan. Dit gaat begin juni gebeuren. Het College van B en W is al reeds overtuigd van het plan en staat er volledig achter.

Kortom, binnenkort zal het HomeComputerMuseum zijn deuren openen met tussen de 400 en 600 computers aanwezig (een kleine 100 zijn er van mij zelf overigens).

https://www.homecomputermuseum.nl/images/hcm_weblog.png

Als er genoeg mensen interesse hebben, kan ik in het volgende blog wat meer vertellen over welke mensen er inmiddels achter staan en hoe ik de financiën op orde ga krijgen. Hopelijk dan ook meteen een datum en/of een adres.

Voor de Facebook-mensen onder ons: https://www.facebook.com/nlcomputermuseum