Na 14 jaar weer Windows proberen.

Door WHiZZi op zondag 10 april 2016 17:13 - Reacties (22)
Categorie: Categorieloos, Views: 9.505

Het is inmiddels alweer een jaar of 14 geleden dat ik mijn toentertijd Windows XP installatie vriendelijk heb verzocht om op te rotten van mijn harddisk en ben ik volledig overgestapt naar Linux. Een paar jaar later ben ik, mede door komst van een iPhone, overgestapt via een Hackintosh en later naar een echte Mac waar ik Mac OS X op draai.

Ondertussen wel voor mijn werk diverse Windows versies ondersteund en zo nu en dan draaide er een verloren machines in het thuis netwerk vanwege gebrek aan budget om daar een echte Mac neer te zetten.

Nu, 2016, ga ik Windows weer een echte kans geven als werkpaard(je). Waarom? Nou, meer omdat ik in 2015 een beetje aan het prutsen ben geweest met laptops en deze, al dan niet na reparatie, verhandelde. Uiteraard met daarop Windows 10 en ik was onder de indruk van de snelheid op vooral oude(re) hardware. Een Core2Duo machine met SSD en 4GB RAM is gewoon heerlijk snel en werkbaar voor dagelijkse taken. Games speel ik toch niet, dus dan is zo'n machine best leuk.

Vooral omdat ik met de band veel onderweg ben en wij een mooie Behringer X-AIR18 hebben waar we via USB alle optredens en repetities multitrack kunnen opnemen. Dit werkte altijd goed op mijn Macbook Air van 2013 tot El Capitan waardoor Logic Pro niet altijd even goed werkte. Mijn Tascam US1800 werkte allang niet meer op El Capitan dus moest ik een tweede apparaat hebben om opnames te maken.

Thuis heb ik, naast de Macbook, ook nog een Core2Duo desktop PC staan welke van Windows 7 -> Windows 8 -> Windows 10 is gegaan en tegenwoordig Youtube kijkdoos voor de kleine en het huis via iTunes voorziet van muziek. Dus hier is mijn Windows 10 avontuur eigenlijk begonnen.

Zoals gezegd ben ik in 2015 in de handel van wat oudere laptops gekomen en 1 van deze laptops heb ik uiteindelijk zelf gehouden om als opname apparaat te gaan dienen. Deze 17" loodzware Acer Aspire heeft een tijdje zijn werk goed gedaan met Windows 10 erop en daarnaast wederom iTunes voor de gezellige muziek in de studio's en Audacity en Reaper om multi-track opnames te doen.

Door de handel kreeg ik een prachtige Macbook Pro 1,1 in handen welke na een grote schoonmaak en verse koelpasta ineens wel interessant was om te gebruiken als opnamedoos. Helaas draaide Windows 10 zeer beperkt op deze machine (geen driver voor videokaart) en OS X 10.7.5 is toch echt wel zwaar verouderd (plus dat hierop mijn Logic Pro weer niet wilde draaien). Uiteindelijk is hier een duo-boot Ubuntu Studio en Mac OS X 10.7.5 op gekomen. Ubuntu studio voor opnames, Mac OS voor iTunes. Toch was dit niet optimaal, Ubuntu Studio vond het niet leuk als deze op standby ging en ik had geen zin meer om dit tot op de bodem uit te zoeken.

Het lot was mij positief gezind met een iBood Box begin dit jaar. In deze box zat een lief HP EliteBook 2540p apparaatje met een leuke Core i5 CPU, 4GB geheugen en 250GB HDD. Na aanschaf van een nieuwe accu blijkt dit een heel capabel systeempje te zijn voor opnames en 'on the road'. Er komt zeer binnenkort een SSD in om de laatste snelheidswinst ook te hebben.

In de afgelopen 2 weken ben ik privé dus met name in Windows 10 bezig geweest. Deze laptop had een licentie Windows 7 dus was een upgrade eenvoudig (alhoewel ik een kale installatie heb gedaan).

Na installatie heb ik eerst de tools die ik mij nog kan herinneren dat ik deze veel gebruikte geïnstalleerd. Uiteraard na iTunes en de koppeling met mijn iTunes Match :)

Voor mijn werk moet ik veel inloggen op Linux machines. Dus Putty en WinSCP zijn minimale eis. Ik heb mijn key van mijn Mac af kunnen halen en deze in PuttyAgent geladen, dus de basis behoefte zijn bevredigd.

Verdere tools die ik heb geïnstalleerd om het leven op Windows aangenaam te maken:
- PostBox (https://www.postbox-inc.com/), De beste E-mail client voor zowel Mac als Windows. Ik heb hier een licentie voor waardoor ik het op beide besturingssystemen kan gebruiken.
- VLC (heeft geen uitleg nodig)
- DropBox (gebruik ik ook op de Mac)
- iTunes (samen met iCloud waar ik mijn documenten op sla)
- Google Chrome (yay, synchronisatie)
- Irfanview (gewoon de beste picture viewer voor Windows)
- Total Commander (http://www.ghisler.com/ waar ik zowaar een licentie voor heb)
- Wireshark
- Avast Antivirus
- Cygwin (omdat ik wel een fatsoenlijke shell wil hebben)
- Audacity / Reaper voor de opnames

Aangezien LibreOffice op een bepaald moment weigerde te werken op mijn Macbook, heb ik daar al Office for Mac geinstalleerd. Logischerwijs heb ik op Windows dan ook en heb ik de 2013 versie van Microsoft Office 'gevonden'.

Omdat het kan heb ik nu ook Euro Truck Simulator 2 geinstalleerd (die een stuk beter loopt dan onder een emulatie van Mac) en Duke Nukem 3D (een van de weinige spellen die ik ooit speel). Daarnaast ook om mijn retro persoonlijkheid te vriend te houden in ieder geval Amiga Forever en WinUAE om de Amiga's te voorzien van software indien nodig.

Al met al ben ik redelijk positief over mijn nieuwe Windows plekje. Over een paar weken ga ik touren in Engeland en neem alleen de Windows machine mee. Dat wordt dus nog spannend of ik alles kan wat ik met de Mac kan (waarschijnlijk wel).

Als er iemand nog een must-have voor Windows 10 heeft dan hoor ik dat graag. Mijn mening is dat Microsoft nu eindelijk een degelijk operating system heeft uitgebracht wat voor zowel de power user als voor de normale thuisgebruiker goed kan werken.

Volgende: Ouwe meuk computers: Waarom? 06-'16 Ouwe meuk computers: Waarom?
Volgende: De 'vergeten' computer 12-'15 De 'vergeten' computer

Reacties


Door Tweakers user deathgrunt, zondag 10 april 2016 18:11

Je kan ook VMware installeren met een pre-compiled OSX ISO :)

Dan start je gewoon OSX op in een virtuele omgeving, binnen W10.

Doe ik zelf ook vaak, om sites / apps te debuggen (iPhone emulator vereist Xcode en die vereist OSX)...

SSD is de beste aanschaf die je kan doen;

Zelf heb ik een EeePC uit 2007 en daar draait W10 ook extreem snel op (Photoshop, Sony Vegas Pro / Sony Soundforge / 3dsMAX, etc...) - maar wel pas na aanschaf van een SSD.

Door Tweakers user Zenix, zondag 10 april 2016 18:13

Ja Windows 10 is lekker snel. Heb het ook geïnstalleerd op computers waar bijvoorbeeld Vista op stond, mensen dachten dat ze een nieuwe computer hadden :P

Door Tweakers user xFeverr, zondag 10 april 2016 19:30

dat wordt de titel van je blog aanpassen! :Y)

Binnenkort heb je ook bash op je Windows-machine. Dan kan je lol helemaal niet op.

Door Tweakers user WHiZZi, zondag 10 april 2016 19:41

xFeverr schreef op zondag 10 april 2016 @ 19:30:
dat wordt de titel van je blog aanpassen! :Y)

Binnenkort heb je ook bash op je Windows-machine. Dan kan je lol helemaal niet op.
Daar heb ik ook wat over gelezen. Dan hoop ik ook dat er een aantal tools beschikbaar komen zoals nmap, telnet, mtr, rsync etc ;). Dat mis ik dus nu wel, gewoon een multi tabbed terminal met bash er in (alhoewel ik nu gewoon X-aantal putty's heb open staan naar linux servers)

Door Tweakers user synoniem, zondag 10 april 2016 19:56

Mijn beperkte ervaring met Windows 10 tot nu toe is dat er nogal wat oudere hardware is waarvoor geen Win 10 driver geleverd wordt. Nu ben ik dat voor Linux gewend bij nieuwe hardware maar daarmee heeft Windows 10 voor mij geen toegevoegde waarde.

Heb je hardware waarbij dat geen probleem is dan is Windows 10 inderdaad een redelijk vlot OS en voor toepassingen op het gebied van video en audio is er ruime keus in hardware en software. En ook niet onbelangrijk veelal goedkoper dan op de Mac.

Ik zelf blijf voorlopig Debian en Ubuntu draaien met Win 7 en 8.1 in virtuele machines voor de weinige zaken dingen die ik niet onder Linux aan de praat krijg zoals de VMware vSphere Client.

Door Tweakers user WHiZZi, zondag 10 april 2016 19:59

synoniem schreef op zondag 10 april 2016 @ 19:56:
Ik zelf blijf voorlopig Debian en Ubuntu draaien met Win 7 en 8.1 in virtuele machines voor de weinige zaken dingen die ik niet onder Linux aan de praat krijg zoals de VMware vSphere Client.
Dat zou inderdaad een optie zijn als ik niet mijn volledige muziekcollectie in iTunes heb zitten (en de combinatie met iTunes Match en dergelijke). iTunes + Wine = no go. En dat heb ik een paar weken geleden nog geprobeerd ;)

Door Tweakers user deathgrunt, zondag 10 april 2016 20:21

synoniem schreef op zondag 10 april 2016 @ 19:56:
Mijn beperkte ervaring met Windows 10 tot nu toe is dat er nogal wat oudere hardware is waarvoor geen Win 10 driver geleverd wordt
Dat geloof ik direct, al heb ik daar zelf juist weer geen ervaring mee;

Mijn laptop komt uit 2007, mijn desktop uit 2008; nooit iets vervangen sindsdien (behalve SSD voor laptop en desktop), maar alle hardware werd out of the box herkend.

De videokaart had initieel wel een lage resolutie, maar de juiste drivers werden na installatie van W10 direct van de MS-servers gehaald... 1x knipperen en het beeld was goed.

Enige dat niet meer werkt, is mijn scanner uit 2001 - maar daar gebruik ik VueScan voor, die hem out of the box weer wel support (gewoon direct scannen via TWAIN onder PS CS3).

Door Tweakers user synoniem, zondag 10 april 2016 20:35

WHiZZi schreef op zondag 10 april 2016 @ 19:59:
[...]


Dat zou inderdaad een optie zijn als ik niet mijn volledige muziekcollectie in iTunes heb zitten (en de combinatie met iTunes Match en dergelijke). iTunes + Wine = no go. En dat heb ik een paar weken geleden nog geprobeerd ;)
Als je beschikt over een echte Mac dan is dit misschien een optie Hackingtosh onder VMware.

Door Tweakers user i-chat, zondag 10 april 2016 21:16

klinkt op zich wel redelijk bekend dit verhaal ware het niet dat ik behalve wat spielerij nooit echt een mac heb overwogen... wel ooit eens een hackintosh willen proberen, maar al dat ge..... met bootdisk en wat al nog niet meer zag ik gewoon niet zitten, bovendien heb ik voornamelijk amd spul gehad de laatste jaren waardoor ook hackintosh af zou vallen (volgens alle info sites en howto's)...

echter kon ik een paar maanden geleden een setje windows 8.1 codes overnemen voor omgerekend iets meer dan 15 euro per stuk, waardoor ik windows 10 ben gaan overwegen, inmiddels draaien 2 van mijn pc's volledig windows 10 (met clasic shell) en draait op de laatste bak nog linux mint

toch zou ik nog best graag eens een tijdje willen kloten met een hackintosh ware het niet dat ik echt niet zit te wachten op itunes en icloud, vooral omdat de rest van mijn omgeving behoorlijk google-minded/pointed is,

Door Tweakers user Spekkie88, zondag 10 april 2016 22:57

Persoonlijk ben ik een tijd geleden overgestapt van putty + wincp naar bitvise ssh (voormalig tunnelier) deze heeft namelijk zowel een ssh cliënt + de nodige key tools als een sftp cliënt die voor mij winscp op een zeer enkel moment na overbodig heeft gemaakt.

Door Tweakers user lammert, zondag 10 april 2016 23:20

Cygwin heb je binnenkort niet meer nodig, dan heb je native bash op je Windows 10 PC 8-) Wie had dat gedacht toen je 16 jaar geleden WinXP 'verliet'.

Verdere must-have: NotePad++ blijft een fijne text-editor op windows

Door Tweakers user anessie, maandag 11 april 2016 03:36

Verander 'laatste snelheidswinst' maar even in 'meeste snelheidswinst' omtrent dat ssdtje.

Door Tweakers user SeenD, maandag 11 april 2016 08:28

Ik heb van t weekend op een cube iwork8 tablet windows 10 gezet. En hij runt als een mofo.

Win 8.1 was goed, win 10 is ook goed maar niet veel beter. Ik ben benieuwd naar de potentiele opvolger.

Door Tweakers user NightFox89, maandag 11 april 2016 09:51

i-chat schreef op zondag 10 april 2016 @ 21:16:
toch zou ik nog best graag eens een tijdje willen kloten met een hackintosh ware het niet dat ik echt niet zit te wachten op itunes en icloud, vooral omdat de rest van mijn omgeving behoorlijk google-minded/pointed is,
Niemand die je verplicht iTunes danwel iCloud te gebruiken onder osx? Heb ze zelf ook niet in gebruik, maar gebruik thuis wel nog voornamelijk m'n Macbook

Door Tweakers user i-chat, maandag 11 april 2016 10:56

NightFox89 schreef op maandag 11 april 2016 @ 09:51:
[...]


Niemand die je verplicht iTunes danwel iCloud te gebruiken onder osx? Heb ze zelf ook niet in gebruik, maar gebruik thuis wel nog voornamelijk m'n Macbook
het punt dat ik probeer te maken is dat ik het gevoel heb dat je macOS een beetje ondergraaft zodra je niet voor 'all mac' gaat, en dan is er simpelweg de belangrijkste vraag,
heeft het zin om uren zo niet dagen te kloten om een hackintosh samen te stellen als je vervolgens bijna zeker tot de conclusie zult komen dat het toch niet lief samen speelt met de rest van je meuk...

Door Tweakers user WHiZZi, maandag 11 april 2016 11:07

NightFox89 schreef op maandag 11 april 2016 @ 09:51:
[...]


Niemand die je verplicht iTunes danwel iCloud te gebruiken onder osx? Heb ze zelf ook niet in gebruik, maar gebruik thuis wel nog voornamelijk m'n Macbook
Met alle respect, als je een Android telefoon koopt wordt je ook niet verplicht om een Google account te hebben, maar je beperkt jezelf wel enorm.

Voor Apple geldt hetzelfde, alleen is het dan je Apple ID. Daar aan zit direct je iCloud gekoppeld en kun je inderdaad je iTunes, iMessage en iPhone ook mee koppelen. Ik ben wel van mening dat je zonder 'ID' van de fabrikant (zijnde Apple, Google of Microsoft) je bij Google het meest beperkt wordt in je kunnen op het systeem.

Bij Apple is het minder van belang, al wordt het wel behoorlijk opgedrongen (is mijn ervaring). Microsoft probeert ook iedereen te voorzien van een Microsoft account (helemaal vanaf Windows 8) en het is ook best irritant geworden om een Windows 10 installatie te gebruiken zonder deze ID.

Overigens heb ik van alle bedrijven een ID. Ik gebruik van alle 3 diensten die ik daar het prettigst vind werken zoals E-mail, Calender, browser en Video van Google, Muziek, iMessage en opslag bij Apple en Skype en Windows login bij Microsoft :P

Door Tweakers user Wolfos, maandag 11 april 2016 12:32

deathgrunt schreef op zondag 10 april 2016 @ 18:11:
Je kan ook VMware installeren met een pre-compiled OSX ISO :)

Dan start je gewoon OSX op in een virtuele omgeving, binnen W10.
Heb je wel flink wat RAM nodig, want OS-X wil graag minstens 4GB hebben. 8GB vond ik net te weinig.

[Reactie gewijzigd op maandag 11 april 2016 12:32]


Door Tweakers user Blokker_1999, maandag 11 april 2016 16:39

WHiZZi schreef op zondag 10 april 2016 @ 19:41:
[...]


Daar heb ik ook wat over gelezen. Dan hoop ik ook dat er een aantal tools beschikbaar komen zoals nmap, telnet, mtr, rsync etc ;). Dat mis ik dus nu wel, gewoon een multi tabbed terminal met bash er in (alhoewel ik nu gewoon X-aantal putty's heb open staan naar linux servers)
De tools zijn er, uiteraard (in essentie draai je Ubuntu) maar de network stack in "bash on ubuntu on windows" is onvolledig. Zo kan ik bijvoobreeld wel een ssh sessie naar buiten gooien, maar een simpele ping werkt dan weer niet.

Door Tweakers user boeke209, dinsdag 12 april 2016 11:07

De meeste standaard tools die ik gebruik voor mijn windows machines download ik met de volgende website https://ninite.com/ . Echt ideaal vooral wanneer je zoals ik nogal vaak een windows machine opnieuw installeert.

Door Tweakers user SBTweaker, dinsdag 12 april 2016 12:36

In windows10 zit standaard een ssh client dus putty is niet meer nodig.

Door Tweakers user 718569, dinsdag 12 april 2016 13:23

Na 14 jaar weer Windows proberen
Succes!

Door Tweakers user stijnhau, woensdag 8 juni 2016 10:15

Blokker_1999 schreef op maandag 11 april 2016 @ 16:39:
[...]
De tools zijn er, uiteraard (in essentie draai je Ubuntu) maar de network stack in "bash on ubuntu on windows" is onvolledig. Zo kan ik bijvoobreeld wel een ssh sessie naar buiten gooien, maar een simpele ping werkt dan weer niet.
Probeer je bash shell als admin te draaien dan lukt dat wel.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.