Ouwe meuk computers: Waarom?

Door WHiZZi op dinsdag 7 juni 2016 08:00 - Reacties (13)
Categorie: Retro Computing, Views: 7.955

Als momenteel 34 jarige Retro homecomputer verzamelaar krijg ik vaak de vraag 'Wat doe je met die troep' of 'Waarom geef je geld uit aan computers met de processing power van een afstandsbediening?' en weet je, soms vraag ik mijzelf dat ook wel eens af.

Waar het begonnen is weet ik niet. Wij kregen thuis onze eerste 'computer' rond 1986/1986, dat was een 'Tandy TRS-80 Color Computer II', met 2 joysticks, een printer en een cassetterecorder. Er zaten 3 boeken bij waarbij ik vrij snel begonnen ben om die boeken te lezen, dit was de Nederlandse variant van:
https://i.ytimg.com/vi/csvRFxrqoDk/hqdefault.jpg

Hier is mijn interesse in computers mee begonnen denk ik, uren lang Basic code inkloppen en dan een resultaat krijgen zodra er 'run' werd ingetikt. Heerlijk hoe een apparaat precies doet wat je vraagt (soms ook niet :+ ). Het laden van spellen duurde ongeveer even lang, gezien het van cassettebandje af kwam. Het werd helemaal leuk toen ik door had dat ik de cassetterecorder kon controleren (stop en start) en de output naar mijn radio kon sturen. Tja, ik was jong en dan ben je snel onder de indruk.

Een paar jaar later, ik meen dat ik 11 was, liep ik regelmatig na school de lokale kringloop in. Ik wilde toen nog DJ worden en was dus druk bezig om versterkers en speakers te verzamelen. De kringloop was ideaal wat dat betreft. Op een bepaald moment werd mijn aandacht getrokken naar een rare computer die totaal niet deed wat ik er van wilde. Het kleine groene scherm liet alleen 'DISK?' op stond. Uiteraard waren er geen disks bij en van de collectie 5,25" diskettes die ik thuis bij mijn 386SX had gekregen, wilde er ook geen booten. Tot ik via een magische combinatie in een soort BIOS terecht kwam. Wederom uren gespendeerd en uiteindelijk de 10 gulden betaald om het ding mee naar huis te nemen. Dit bleek een Philips P2000-C te zijn:
http://www.old-computers.com/museum/photos/Philips_P2000C_System_1.jpg

Via kennissen kwam ik bij de toen nog bestaande HCC-groepering 'P2000 gg' terecht die mij de missende software stuurde. Veel plezier gehad met mijn eerste 'eigen' computer en om de twee maanden mocht mijn pa mij van Rosmalen naar Utrecht brengen om daar een hele dag met oude mannen over P2000's te praten.

Hierna zijn er nog velen machines in huize WHiZZi terecht gekomen en door 2 verhuizingen uiteindelijk de hele voorraad (35 op het hoogtepunt) verkocht (en nog steeds spijt van) tot een jaar of 5 geleden dat ik via de vriend van een vriendin van mijn vrouw weer de 'trigger' kreeg om te gaan verzamelen. Wat begon met 'Ik wil weer een Amiga om spelletjes op te spelen' is nu gekomen tot 'Ik heb 21 retro computers'.

https://c5.staticflickr.com/8/7399/27402331196_2f63e1cc97_b.jpg

Enkele specials die ik heb (up2date lijst is hier te vinden ) zijn een Tandy TRS80 Model 1 (uitgebreid tot ongeveer maximum) uit 1978, een Tandy TRS80 Color Computer 3 (nooit geleverd in Europa), een IBM 5153 (eerste kleurenmonitor), een Tron Digidrum (sampler voor Commodore 64) en een Amiga CDTV helemaal compleet (incl 30 originele CD's).

De hamvraag waarmee ik deze blog begon: Waarom?

Nou, zoals de één het leuk vindt om foto's te maken van de natuur, de ander om met een drone te vliegen of online een stel Amerikanen af te schieten in een spel, haal ik het plezier uit om deze machines op te knappen, te gebruiken en te demonstreren aan mensen die niet weten dat het 'opslaan' icoon ook echt heeft bestaan en dat dat zelfs nog een nieuwe variant er van was.

Ik ga met grote regelmaat naar bijeenkomsten om één of meerdere computers te demonstreren. Vaak op deze dagen laat ik zaken zien die men, in de tijd van deze computer, niet mogelijk achtte hiermee.

Nog steeds worden er voor oude computers, nieuwe zaken ontworpen op zowel hard- als softwaregebied. In 1978 had men nooit kunnen vermoeden dat je in een Tandy TRS80 voor minder dan $100 een harddisk van 32GB tot je beschikking kon hebben. Zelfs 32MB was bijna ondenkbaar, maar dat is wel iets wat tegenwoordig bestaat.

Of je Commodore 64 waar je ongelimiteerd diskette's op een verwisselbare SD kan zetten? Dat soort ontwikkelingen vind ik ontzettend interessant en opent zoveel nieuwe mogelijkheden voor deze systemen. Tuurlijk, mijn iPhone is minimaal 20x sneller in alles maar in een iPhone kan ik niet de consensatoren in de voeding vervangen om het weer werkend te krijgen, of even een nieuwe IC plaatsen en verbindingen opnieuw aanleggen op het mainboard. Oude computers zijn, wat mij betreft, veel meer lol om ze werkend te krijgen en het geeft een erg fijn gevoel als ik een machine waar ik zelf in heb zitten solderen, dingen laat doen wat men bij uitkomen van deze machine(s), nooit zo had durven te bedenken.

Mijn visie van een Retro Homecomputer is trouwens vrij simpel. Als Windows 95 er op draait, is het niet meer Retro. Daar denken sommige anders over, die vinden een Core2Duo al Retro terwijl ik thuis nog een machine heb draaien met een Core2Duo CPU er in. Ieder z'n ding wat dat betreft.

Mochten jullie meer geïnteresseerd zijn in mijn retro computer avonturen, ik heb een Youtube kanaal waar ik met regelmaat iets probeer neer te zetten en via [url=http://https://www.facebook.com/Retroguy-1600918030236922]Facebook[/url] kun je zien waar ik op een beurs sta.. Uiteraard is eenieder ook welkom om een keer langs te komen in mijn 'bijna' museum.
(en ja, ik weet dat er in Zwolle een echt museum zit waar ik ook al heb aangeboden om vrijwilliger te zijn)

Volgende: Computer Geschiedenis: Tandy TRS80 Color Computer 07-'16 Computer Geschiedenis: Tandy TRS80 Color Computer
Volgende: Na 14 jaar weer Windows proberen. 04-'16 Na 14 jaar weer Windows proberen.

Reacties


Door Tweakers user Raven, dinsdag 7 juni 2016 12:00

Wat vind Anya hier eigenlijk van? :P

Door Tweakers user WHiZZi, dinsdag 7 juni 2016 13:03

Raven schreef op dinsdag 07 juni 2016 @ 12:00:
Wat vind Anya hier eigenlijk van? :P
Ach, dit is allemaal in mijn eigen mancave, daar heeft ze geen last van :P

Door Tweakers user i-chat, dinsdag 7 juni 2016 13:13

mancave =/= nerdcave????

Door Tweakers user WHiZZi, dinsdag 7 juni 2016 13:57

Jawel, dat is ook wel ==
Alhoewel 1 kant vooral heel veel drumstel is, dus het is niet alleen 'nerd' (al ben ik ook wel een drumnerd )

Door Tweakers user Skyrunner, woensdag 8 juni 2016 03:49

Heerlijk.

Voordat ik emigreerde vorig jaar had ik nog een stevige collectie vintage computers, oa Sinclair ZX80, Spectrum, MSX, CBM64/128/Amiga met allerlei exotische randapparatuur als een heuse Microdrive (wie kent m nog?). En was er eens wat kapot? Repareerde ik het zelf.

Uiteindelijk heb ik alles moeten verkopen, incl mijn eigen Amiga 500 welke ik ergens in 1987 had gekocht van mijn zakcentjes (NLG 1200,-). De C64's heb ik daarbij helaas moeten onteren door ze te strippen van de nog altijd erg populaire SID's welke per stuk meer opbrachten dan de machine.

Hoewel ik het vintage spul prachtig vind, ben er tenslotte mee opgegroeid, zie ik mezelf straks terug in NL niet weer opnieuw een collectie aanleggen. Emulatie is te makkelijk en ik ben nu eenmaal lui :-D

Door Tweakers user sebastius, woensdag 8 juni 2016 09:44

Ik kan je aanraden ook eens bij AwesomeSpace in Utrecht te gaan kijken. Zij hebben zoveel systemen opgesteld staan, daar kun je met gelijkgestemden je prima vermaken!

Door Tweakers user PloLeider, woensdag 8 juni 2016 12:14

Misschien ken je het al, maar check eens het YouTube channel 'Lazy Game Reviews'. Hij doet bijna precies wat jij ook doet, vooral de Techtales, Oddware en Old Hardware series zijn zeer interessant.

Edit: ik zie dat je het al kent haha

[Reactie gewijzigd op woensdag 8 juni 2016 12:15]


Door Tweakers user WHiZZi, woensdag 8 juni 2016 12:52

sebastius schreef op woensdag 08 juni 2016 @ 09:44:
Ik kan je aanraden ook eens bij AwesomeSpace in Utrecht te gaan kijken. Zij hebben zoveel systemen opgesteld staan, daar kun je met gelijkgestemden je prima vermaken!
Ga ik wellicht ook eens doen ja, dank voor de tip!

Door Tweakers user johncheese002, woensdag 8 juni 2016 13:35

Goeie ouwe tijd...zo zijn velen begonnen met een mooie hobby.
Spelletjes kopieëren voor de Amiga-500 etc. :)
Ik moet er niet aan denken mijn overvolle huis vol te bouwen met al die retro meuk, maar leuk om te zien is het wel.

Door Tweakers user 4Br0k3n3rr0r, donderdag 9 juni 2016 20:34

Ik vind dit echt superleuk om te lezen. Ik hou enorm van blogs met verzamelingen. Een erg leuke verzameling, ik vind die Philips P2000gg ook erg leuk. Van Tandy, Commodore en Amiga had ik wel gehoord, maar ik wist niet dat Philips zulke mooie computers had gebouwd.

Door Tweakers user ManReadyForWar, donderdag 9 juni 2016 23:18

Hey fantastisch dat je dit doet en leuk dat je hierover hebt geschreven. Ik heb onlangs windows 10 op mijn macbook gezet en vind dit ook wel even verfrissend. Ik verzamel zelf games en spelcomputers.
Ik overweeg zelf om een AMD game computer te bouwen. Gewoon omdat het leuk is. Ik heb vroeger alleen maar intels gebouwd.

Uit je andere artikel, na 14 jaar weer windows gebruiken heb ik Postbox uit de programmalijst geplukt. Het lijkt me handig.

Succes met verzamelen!

Door Tweakers user WHiZZi, vrijdag 10 juni 2016 02:22

4Br0k3n3rr0r schreef op donderdag 09 juni 2016 @ 20:34:
Ik vind dit echt superleuk om te lezen. Ik hou enorm van blogs met verzamelingen. Een erg leuke verzameling, ik vind die Philips P2000gg ook erg leuk. Van Tandy, Commodore en Amiga had ik wel gehoord, maar ik wist niet dat Philips zulke mooie computers had gebouwd.
Philips heeft heel veel machines gebouwd. Van XT en AT klonen (o.a. de P3105 of de latere NMS 9100) tot MSX (Philips NMS8220, NMS8280 als laatste) en CP/M machines (Philips P2000T, P2000M, P2500 en mijn favoriet, de P2000C)

Door Tweakers user TvanVeen, zondag 12 juni 2016 22:34

Mooie verzameling en goed om te zien dat ik niet de enige ben die zich interesseert in oude computers. In mijn jeugd heb ik nooit kunnen spelen met dit spul omdat er toen al pentiums waren en dergelijke. Toen ik een Atari 1040STF zag liggen bij de kringloop kon ik mijzelf niet inhouden. Daarna nog een C64 op de kop weten te tikken. Nu ligt het wel in de kast en vraag ik mijzelf nog regelmatig af wat ik er nou mee moet :P

[Reactie gewijzigd op zondag 12 juni 2016 22:34]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.