HomeComputerMuseum: Weer een stapje verder

Door WHiZZi op vrijdag 4 augustus 2017 00:27 - Reacties (17)
Categorie: HomeComputerMuseum, Views: 6.756

Vandaag, op de grens dat het 40 jaar geleden is dat de Tandy TRS80 werd geïntroduceerd, vond ik het wel weer leuk voor een update over het HomeComputerMuseum na wat maanden stilte.

Helaas nog geen officiële datum of officieel adres. Wel onofficieel een adres waar naar verwachting Q2 2018 het museum in zal zitten.

Sinds mei 2017 is er uiteraard weer veel gebeurd. Zo ben ik een samenwerking aangegaan met een spelcomputermuseum wat momenteel in Zoetermeer zit en verder wordt uitgebouwd, ben in de wereld van de museadirecteuren gedoken en sta ik ook bij de gemeente Helmond definitief als museum ipv die gast met teveel oude computers :+

Vooral de gesprekken met andere museadirecteuren was erg interessant. Daaruit blijkt ook dat de 2 grootste kostenposten voor musea de huisvesting en collectie zijn. Beide heb ik geminimaliseerd. Tel daarbij op dat ik geen enkel benul heb hoe ik een museum op moet richten, maar wel hoe ik een bedrijf kan oprichten dus is mijn plan vanaf de start al geweest om vanuit een bedrijf te denken. Ik heb dus diverse commerciële (en aansluitende!) activiteiten ontwikkeld ter ondersteuning van het museum-concept, maar welke op zichzelf inkomen gaan genereren. De mensen die ik heb gesproken, leken verrast en vooral afwachtend hoe dit zichzelf gaat ontplooien. In de basis heb ik namelijk geen fondsen en centjes nodig om te functioneren (hooguit om op te starten).

Commerciële activiteiten zijn onder andere een repaircafé, arcadecafé, winkel waar je oude computers kunt kopen (en nieuwe onderdelen voor oude computers), multifunctionele ruimte welke ingezet kan worden als bioscoop, beurzen of zelfs live performances van bands en muzikanten die muziek maken wat een link heeft met retro-computing. Ook lezingen, rondleidingen van scholen en dergelijke zijn extra's bovenop het totale museum, dus eigenlijk veel meer een experience.

Mijn eigen verzameling is inmiddels uitgegroeid tot 115 computers (!). De monitoren, printers, harddisken, taperecorders, floppy drives en additionele hardware niet eens meegeteld. Wat ik één van de leuke dingen vind, is als ik een of meerdere machines ga ophalen. Ik ontmoet leuke mensen die allemaal een eigen verhaal hebben en waarom hun de computer hebben gekocht (en bewaard).

Begin juni heb ik een voorraad opgehaald in Zaanstad. Dit waren 2 Atari's, dus eigenlijk de moeite niet om ze op te gaan halen vanuit Helmond. Echter de man claimde vele dozen te hebben en daarop ben ik toch maar eens gaan kijken. De beste man woonde in een ontzettend kleine woning en er stonden minimaal 8 dozen op zijn zoldertje met inderdaad, 2 Atari's. Een Mega ST-4 en een Atari 130XE. De andere dozen zaten vol met spelletjes. Nieuw in originele doos! Ook een complete Star LC-10 kleurenmatrix printer, in doos! Geweldig. Helemaal enthousiast werd ik toen deze meneer een doos opende en zei, oh ja.. hier nog een oude computer. Ik keek in de doos, blijkt dat dit een zeer moeilijk aan te komen en complete Exidy Sorcerer was:
https://farm5.staticflickr.com/4260/34524219994_7194e1912c_c.jpg

De Exidy Sorcerer is een machine uit 1978 waar men in 1979 bij Teleac een cursus voor kon volgen. Uiteindelijk heeft CompuData deze machines gemaakt (de vraag in EU was vele malen groter dan USA) en deze zijn later Tulip computers gaan produceren. Eenvoudig gezegd, dit is eigenlijk de voorloper van de Tulip computer (al is het platform totaal anders).

De machine bevatte ook een uitbreidingsmodule (niet op foto) en een dubbele diskdrive welke eigenlijk gemaakt was voor de Altair 8800.

Een paar weken later hoorde ik via een kennis uit België dat er iemand daar nieuwe Spectravideos verkocht. De Spectravideo 328 is, zoals wordt beweerd, de machine waarop de MSX-standaard is gebaseerd.

Letterlijk waren deze machines nog gesealed. Nooit open gemaakt, ik heb het plakbandje moeten verbreken:
https://farm5.staticflickr.com/4257/34943962644_d3b9a10479_c.jpg

Uiteraard met wat spelletjes erbij (ook nieuw) en enkele Dragon32 en Sinclair spellen:
https://farm5.staticflickr.com/4012/34973937993_46aa0cecd3_c.jpg

Mijn meest recente 'aankoop' is dit:
https://farm5.staticflickr.com/4309/36018099951_89641d717b_c.jpg

Grappig genoeg doet de nieuwste PC hiervan het in zijn geheel niet, de Commodore Web-IT. Eigenlijk een AMD Athlon laptop zonder beeldscherm wat een emulator draait. Binnenkort maar eens naar kijken of ik die nog aan de praat krijg.

In de komende weken staat er weer een hele verzameling aan te komen. Ik heb inmiddels een deel in een loods gezet omdat het fysiek niet meer past in mijn garage. Deel wat ik heb geplaatst in de loods:
https://farm5.staticflickr.com/4115/34848952433_0e68a53acb_c.jpg

In de 2e week van september hoop ik de bevestiging te hebben van het adres en de definitieve kwartaal dat ik het HomeComputerMuseum openen kan. Vlak daarvoor ga ik nog een Kickstarter doen om de initiële kosten te kunnen dekken zoals aanschaf vitrines en dergelijke.

Volgende: HomeComputerMuseum: Kicking naar de start 11-'17 HomeComputerMuseum: Kicking naar de start
Volgende: HomeComputerMuseum 05-'17 HomeComputerMuseum

Reacties


Door Tweakers user Jogai, vrijdag 4 augustus 2017 08:13

Tel daarbij op dat ik geen enkel benul heb hoe ik een museum op moet richten, maar wel hoe ik een bedrijf kan oprichten dus is mijn plan vanaf de start al geweest om vanuit een bedrijf te denken.
Volgens mij is dat de slimme manier. Ben vrijwilliger voor een museum die kan draaien zonder subsidies. Die subsidies die ze wel krijgen gebruiken ze alleen voor investeringen.

Heb je een lijst met 'most wanted'? Misschien kunnen mede-tweakers dan nog een bijdrage geven. Heb zelf 3 jaar geleden alles naar de mileustraat gebracht, maar het oudste was denk ik een 486, dus volgens mij niet echt interresant.

Door Tweakers user WHiZZi, vrijdag 4 augustus 2017 09:02

Jogai schreef op vrijdag 4 augustus 2017 @ 08:13:
[...]

Heb je een lijst met 'most wanted'? Misschien kunnen mede-tweakers dan nog een bijdrage geven. Heb zelf 3 jaar geleden alles naar de mileustraat gebracht, maar het oudste was denk ik een 486, dus volgens mij niet echt interresant.
Een 486 is ook interessant, ook die hoort er gewoon bij. Vaak een misopvatting dat een 486, 386 of Pentium geen homecomputer is. Ik stel een beetje een regel dat zodra het Windows 10 kan draaien, het niet oud genoeg is ;)

Een most wanted list is lastig, want ik wil alles. Iets wat ik nog zeker mis in mijn collectie is een 1977 Commodore PET. Ik mis ook de Apple I, Altari 8800, Xerox Palo Alto, Commodore 65, Apple Lisa 1, KIM-1 of IMSAI 8080 dus als iemand die heeft liggen, let me know :+

Door Tweakers user DrDrax, vrijdag 4 augustus 2017 10:48

Mooie collectie hoor, haha die t4 helemaal vol.

Ik heb deze foto toch ook op retro machines gezien ?!

Ik ben zelf ook verzamelaar (niet zoooon grote hoor), maar word wel steeds moeilijke om aan de hardware te komen.
met verbazing kijk is soms op marktpl. staat b.v. een 386/486 ... oid word op geboden als een nieuwe en nog geen dag later gereserveerd en verkocht.

Leuk om te lezen dit

Door Tweakers user Kiswum, zaterdag 5 augustus 2017 08:42

Mooie collectie en blij om te zien dat het de goede kant op gaat. Het is jammer dat ik nog tot Q2 2018 moet wachten om je museum te bezoeken ;)

In het laatste weekend van augustus gaan een aantal (stuk of 500 Tweakers) naar Gamescom met de TweakersExpress. Op die beurs heb je veel stands met oude hardware, waaronder spelcomputers en thuiscomputers. Ik zal deze sectie goed bekijken, maar als je specifieke eisen hebt, dan mag je ze gerust doorgeven. Ik zal zoveel mogelijk foto's maken van de apparatuur, stands en visitekaartjes. Hier is een impressie van oude apparatuur. Dit heb ik gemaakt in 2015.

Mocht je hier ook bij willen zijn, dan kun je nog een kaartje kopen via Tweakers ;)
plan: Tweakers Express Update: loterijprijzen en bordspellen

Door Tweakers user ZFLaSH, zaterdag 5 augustus 2017 11:44

Een Dragon en een Aquarius. Heerlijk. Brengt herinneringen terug. Zodra jullie operationeel zijn, kom ik zeker een keer langs.

Door Tweakers user Permutor, zaterdag 5 augustus 2017 13:27

Hmmm, ik heb nog een Altos computer staan.
2x 8" diskdrive, Z80, 64kB RAM. Kan zo in een 19" rack.
Ziet er ongeveer zo uit: ALTOS ACS-8000
Is alleen de kast. Je hebt er een aparte terminal bij nodig, serieel verbonden.
E.e.a. al 25 jaar niet meer opgestart ;-)
Draaide CP/M. Hier heb ik op leren computeren. Begon met C-Basic en assembler.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 5 augustus 2017 13:28]


Door Tweakers user ica1984, zaterdag 5 augustus 2017 18:00

486 was geniaal, daar heb ik mijn eerste ervaring mee opgedaan, een heuze echte Highscreen in een bigtower met turbo knop (beige kleur, enige jaren later geel door al het gerook van m'n ouders :+ ) kon ook al een whopping 128mb geheugen in.

goeie ouwe DOS tijd, wat heb ik die toch vaak over de toeren geholpen omdat ik er nog weinig van begreep (zowel het engels als DOS :+ )

Door Tweakers user ChojinZ, zaterdag 5 augustus 2017 18:53

Kheb hier nog een TRS80 staan. Ooit gekregen van een oom. Jaren later hoorde ik wat dat ding had gekost (tegen de 8000 gulden). Schrok toen wel even van de prijs. :O
Vraag me nu af: Levert zo'n TRS80 nog wat op? Of is het meer 'wat de gek ervoor geeft" ?

Door Tweakers user WHiZZi, zaterdag 5 augustus 2017 20:25

ChojinZ schreef op zaterdag 5 augustus 2017 @ 18:53:
Kheb hier nog een TRS80 staan. Ooit gekregen van een oom. Jaren later hoorde ik wat dat ding had gekost (tegen de 8000 gulden). Schrok toen wel even van de prijs. :O
Vraag me nu af: Levert zo'n TRS80 nog wat op? Of is het meer 'wat de gek ervoor geeft" ?
Ligt er aan welke TRS80 :P. Daar zijn er best veel verschillende van. Voor een complete TRS80 Model 1 (met expansie interface) wordt €150 - €200 betaald. Voor de Model 1 alleen (dus alleen het keyboard) dan is het van wat-de-gek-er-voor-geeft tot €50 als je geluk hebt.

Model II zit ergens tussen de 100 en 300 euro, afhankelijk van de staat

Model 3 en 4 zitten tussen de 50 en 300 euro. De 4P (draagbare) zit rond de 150-200 euro.

Heeft vooral te maken met aanbod (Een Model II komt bijna nooit voorbij, de Model 1 heb ik er bijvoorbeeld al 4 van dus deze komt gewoon vaak voor).

Door Tweakers user ljsquare, zaterdag 5 augustus 2017 20:26

Leuk idee!
Ik heb volgens mij op zolder nog een oude Tandon computer met verwisselbare 30mb schuiven (https://goo.gl/images/9h7o9M)

Interesse?

Door Tweakers user WHiZZi, zaterdag 5 augustus 2017 20:28

ljsquare schreef op zaterdag 5 augustus 2017 @ 20:26:
Leuk idee!
Ik heb volgens mij op zolder nog een oude Tandon computer met verwisselbare 30mb schuiven (https://goo.gl/images/9h7o9M)

Interesse?
Grappig dat je mijn foto gevonden hebt :P (serieus, die komt van mijn site af, die heb ik namelijk hier gewoon staan)

Interesse sowieso. Die op de foto is trouwens compleet en werkend en heb ik voor niks gekregen.

Door Tweakers user ljsquare, zaterdag 5 augustus 2017 22:58

WHiZZi schreef op zaterdag 5 augustus 2017 @ 20:28:
[...]


Grappig dat je mijn foto gevonden hebt :P (serieus, die komt van mijn site af, die heb ik namelijk hier gewoon staan)

Interesse sowieso. Die op de foto is trouwens compleet en werkend en heb ik voor niks gekregen.
Haha, daar heb ik niet goed op gelet. Ff Google tandon ingetypt, beste plaatje gekozen en geplakt O-)

Of die van mij er nog staat, moet ik ff kijken. Of hij werkt is vraag 2. Anyhow, je mag hem gratis ophalen.

Door Tweakers user mark-k, zondag 6 augustus 2017 00:16

Oudste dat ik hier thuis ooit gezien heb is volgens mij een laptop uit begin jaren '90 ofzo, maar helaas geen idee wat daarmee gebeurd is of waar die is gebleven. Denk dat het oudste dat ik nu heb een pentium 4 cpu uit 2003 is :P

Door Tweakers user Rincewind, zondag 6 augustus 2017 21:39

Leuk initiatief! Ik heb dan wel geen oude computers op zolder liggen (buiten de welbekende C64 met speeddos en een C128) maar wel een werkende Atari Portfolio en een hele oude toshiba laptop. Geen idee of die werkt btw ;-)

Door Tweakers user mddd, maandag 7 augustus 2017 09:12

@WHiZZi Wij hadden een PET (metalen bakbeest) vroeger. Mijn pa gooit bijna niks weg. Zal eens informeren. Ik denk dat hij het doel wel kan waarderen!

Door Tweakers user geonosys, maandag 7 augustus 2017 14:34

mddd schreef op maandag 7 augustus 2017 @ 09:12:
@WHiZZi Wij hadden een PET (metalen bakbeest) vroeger. Mijn pa gooit bijna niks weg. Zal eens informeren. Ik denk dat hij het doel wel kan waarderen!
Wow, zo'n ding met een vast beeldscherm(pje) er op. De eerste computer die ik tegenkwam zo'n 38 jaar geleden (in het museum van onderwijs :+ ).
Was in eerste instantie alleen interessant omdat je er speletjes op kom spelen. Daarna kwam ik er achter dat je in het programma kon komen en dingen kon aanpassen (unlimited lives enzo....).

En daar is het fout gegaan :) Ben nu al weer heel lang system/network administrator.

Jeugd sentiment...........


-edit-

Helmond? Leuk! Daar zitten ook een aantal kantoren van ons. Als ik daar tegen die tijd ben, zal ik zeker eens komen kijken.

[Reactie gewijzigd op maandag 7 augustus 2017 14:37]


Door Tweakers user PcDealer, dinsdag 12 september 2017 10:00

Zou je interesse hebben in serverspul uit 1999? HP Netserver LH4r nog staan met een HP SureStore nsa/cd server en ook nog twee Pentium III Xeon 550 Slot 2 cpu's. Ik weet nog niet wat ik wanneer weg wil doen. Staat nog data op de server.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.