HomeComputerMuseum. Plan bestaat 2 jaar, het museum 7 maanden

Door WHiZZi op dinsdag 16 oktober 2018 19:56 - Reacties (30)
Categorie: HomeComputerMuseum, Views: 7.961

Zoals sommige misschien wel weten, staat het leukste en meest interactieve computermuseum van de Benelux tegenwoordig vlakbij Eindhoven, het HomeComputerMuseum. The "place to be" waar de geschiedenis van de thuiscomputer vanaf 1976 kan worden ervaren en waar wij deze geschiedenis, kennis en documentatie keurig preserveren, repareren waar nodig, documenteren en presenteren.

De reden van deze post is omdat het vandaag exact 2 jaar geleden is dat ik het originele businessplan heb opgeschreven en velen verklaarde mij voor knettergek. Toch mag ik nu, 2 jaar naar dato, toch echt wel concluderen dat het gelukt is. :Y)

Op 17 maart haar deuren geopend en inmiddels uitgegroeid tot een museum waar we meer dan 500 computers op voorraad hebben, de oudste uit 1976 (Commodore KIM-1) en de nieuwste op dit moment uit 2005 (ongeveer).

Iedere dag staan er 90 computers aan en kunnen worden gebruikt door de bezoekers en nog eens een ruime 60 staan als show opgesteld. Van een Tandy TRS80 uit 1977, tot uiteraard een Commodore 64, Apple IIe, MSX, Sinclair, Tandy, Dragon, Atari en zo kan ik nog wel tientallen merken en bedrijven noemen die in het museum aanwezig zijn.

Één van de zaken die ik oorspronkelijk in het businessplan had zitten, was een mooie werkplek maken voor mensen met een Autisme spectrum stoornis. Inmiddels hebben we 13 vrijwilligers rondlopen waarbij ze bijna allemaal een vorm van Autisme hebben. Deze mensen hebben in het HomeComputerMuseum een fantastische werkplek (voor de meeste is het een echte droombaan) en wij zorgen ook voor de juiste begeleiding op technisch en sociaal gebied. Daar wij ook geen enkele vorm van stress hebben, maakt het de ideale plek.

Sinds enkele weken hebben we aandacht besteed aan de gevel van ons 500m2 gebouw. Ik ben er best trots op hoe het er in de avond uit ziet.
https://farm2.staticflickr.com/1969/45367114031_47676f03c2_b.jpg

Dit allemaal dankzij onze sponsors O+. Hosting2GO. Gemeente Helmond, 5701 Crossmedia, SWIET, Gister&Vandaag, De Groene Panther, Makelaarskantoor Adriaan v/d Heuvel en RETAM Elektrotechniek.

Aangezien we hier toch op Tweakers.net zitten, zal ik een kijkje geven naar onze meest unieke en speciale items vertellen.
Commodore KIM-1
Één van de meest belangrijke computers (of developer boards) uit de geschiedenis en een serieuze vraag waarom hier geen tonnen voor wordt betaald. Dit is namelijk het eerste board met de MOS 6502 processor. Voor de mensen die nu vreemd aan het lezen zijn, de MOS 6502 is ontwikkeld door Chuck Peddle in 1976 als goedkope variant van de Motorola 6800 (een microprocessor). Initiëel als 6501 gemaakt welke echt een pin-compatible 6800 was. Dit vond Motorola geen goed idee, dus die hebben er voor gezorgd dat deze processor van de markt is gehaald en uiteindelijk de 6502 is, feitelijk dus een 6800 zonder de copyright-zaken er in.
Deze 6502 processor is vervolgens gebruikt in onder andere, de Apple I, Apple II en Apple III, de Commodore PET-serie en de Commodore Vic20/64/128 (al heette deze chip in de Commodore64 de 6510), De Acorn en BBC-computers en de Nintendo NES. Ja mensen, deze chip is ongelooflijk belangrijk geweest voor de geschiedenis.

Sinclair MK14
Voordat Clive Sinclair de goedkoopste computer uitbracht (Sinclair ZX80, daarna ZX81 en vervolgens de Spectrum) was hij samen met Chris Curry (oprichter Acorn Computers) al bezig om een 'computer' te maken. De MK14 is de eerste poging waar men beide aan heeft meegewerkt. Zeer zeldzaam en heeft het begin gelegd voor Acorn en Sinclair waarbij Acorn uiteindelijk weer de grondlegger is geweest van de ARM-processoren.

Apple Lisa 2
De eerste, door consumenten verkrijgbare, machine met een GUI en hiermee ook direct een muis. Op zich weinig speciaal, er zijn er duizenden van verkocht. Echter de Apple Lisa in het HomeComputerMuseum is bewezen de allereerste Apple Lisa van Nederland, officieel door Apple geleverd aan de eerste Apple reseller in NL.

Bimex
Een illegale Apple II europlus-kloon uit begin jaren 80, aangeklaagd door Apple en de rechter heeft Apple gelijk gegeven. Alle Bimex computers moesten worden gesloopt. Zover ik weet, is dat ook gebeurd op één na.

Compudata / Exidy Sorcerer II +S100 uitbreiding en originele hard-sectored drives/diskettes
Een Noord Amerikaanse computer (Exidy) welke uiteindelijk in Nederland groot succes had wegens de Teleac-cursus. Zoveel dat er diverse importeurs waren, waaronder Compudata. Compudata nam begin jaren 80 dan ook de productie over. De opvolger van de Sorcerer II was dan weer de Compudata Tulip System 1, dus de eerste Tulip computer. Compudata heeft toen ook haar naam veranderd in Tulip.

DAI
De enige in België geproduceerde computer met Intel 8080 processor. Oorspronkelijk bedoeld als alternatief voor de, op dat moment niet verkrijgbare, Texas Instruments TI99/4a en had groot kunnen worden vanwege Teleac. Men kon echter de computers niet op tijd leveren, dus is Teleac verder gegaan met de Compudata/Exidy Sorcerer.

en nog veel veel veel meer
Dit is maar een greep uit de bijzondere verhalen van de bijzondere en zelfs normale machines. Deze verhalen zijn dan ook allemaal te vinden in het museum.

In het kort, 2 jaar geleden droomde ik hier van en nu, 2 jaar later dus, is mijn droom uitgekomen.

Nouja, bijna dan. Ik ben voor 80% op hetgeen wat ik zou willen. Het zijn nu de laatste puntjes op de i wat de laatste 20% moet gaan vullen. Dan kunnen we nog meer mensen met Autisme nog beter begeleiden, educatieve programma's uitbreiden en het ultieme doel, het grootste en het beste interactieve computermuseum van minimaal de Benelux worden. Mocht je hiermee willen helpen, laat het dan in de reactie weten of stuur mij een DM. Ik kan nog veel hulp gebruiken.

En hopelijk tot snel in het HomeComputerMuseum.

Volgende: Een dag uit het leven van een (computer)museumdirecteur 09-'20 Een dag uit het leven van een (computer)museumdirecteur
Volgende: HomeComputerMuseum: Kicking naar de start 11-'17 HomeComputerMuseum: Kicking naar de start

Reacties


Door Tweakers user vanaalten, dinsdag 16 oktober 2018 20:17

Leuk om te lezen! Dat laatste stukje, over 80% en 20% nog te gaan, doet mij denken aan zo'n gezegde over ontwikkelen van spullen: de laatste 20% kost 80% van je tijd, of zo iets. Zou dus zo nog maar 8 jaar kunnen duren voor je alles hebt gerealiseerd. :)

Ben wel benieuwd: de bezoekersaantallen, komt dat al overeen met wat je in het businessplan geschat had?

Door Tweakers user WHiZZi, dinsdag 16 oktober 2018 20:28

vanaalten schreef op dinsdag 16 oktober 2018 @ 20:17:

Ben wel benieuwd: de bezoekersaantallen, komt dat al overeen met wat je in het businessplan geschat had?
Helaas niet, we hebben in het begin een aantal beslissingen moeten nemen (zowel op tijd als financieel) waardoor marketing teveel is achtergebleven. Daar hebben we dus nu wel de nadelen van. Augustus hebben we een hele goede maand gehad met gemiddeld 14 bezoekers per dag. Dit was dan ook vakantieperiode, september is dat teruggezakt naar 5 bezoekers per dag. Het is wel zo dat, los van de maand augustus, er wel een stijgende lijn in bezoekersaantallen zit. Het heeft dus sowieso wat meer tijd nodig om bekendheid te krijgen.

Door Tweakers user Phr34k, dinsdag 16 oktober 2018 20:28

Geweldig dat het gelukt is en dat het zo goed gaat! _/-\o_

Door Tweakers user Hahn, dinsdag 16 oktober 2018 22:01

vanaalten schreef op dinsdag 16 oktober 2018 @ 20:17:
Leuk om te lezen! Dat laatste stukje, over 80% en 20% nog te gaan, doet mij denken aan zo'n gezegde over ontwikkelen van spullen: de laatste 20% kost 80% van je tijd, of zo iets.
Dat heet het Pareto principle en gaat voor vrijwel alles op, niet alleen maar ontwikkelen ;)

Door Tweakers user BugBoy, woensdag 17 oktober 2018 01:54

Als ik in de buurt ben kom ik zeker een keer langs. Geweldig om dat soul in actie te zien. Heb je ook een Philips P2000T staan?

Door Tweakers user BugBoy, woensdag 17 oktober 2018 01:54

Als ik in de buurt ben kom ik zeker een keer langs. Geweldig om dat spul in actie te zien. Heb je ook een Philips P2000T staan?

Door Tweakers user sfranken, woensdag 17 oktober 2018 03:56

Is het puur en alleen hardware wat je showcased, of is het ook software? Denk aan ARM (want Acorn machines) en de bijbehorende OS'en van die tijd.

Ook Linux en, misschien minder, Windows uit de oude doos lijkt me een interessant onderwerp.

Door Tweakers user WHiZZi, woensdag 17 oktober 2018 09:36

BugBoy schreef op woensdag 17 oktober 2018 @ 01:54:
Als ik in de buurt ben kom ik zeker een keer langs. Geweldig om dat soul in actie te zien. Heb je ook een Philips P2000T staan?
Ja, P2000T en P2000M staan naast elkaar :)
sfranken schreef op woensdag 17 oktober 2018 @ 03:56:
Is het puur en alleen hardware wat je showcased, of is het ook software? Denk aan ARM (want Acorn machines) en de bijbehorende OS'en van die tijd.

Ook Linux en, misschien minder, Windows uit de oude doos lijkt me een interessant onderwerp.
We laten ook software zien. We hebben versie 1.03, 3.1, 95 t/m XP van Windows draaien (dus ook ME en NT), OS/2, uiteraard MS-DOS en CP/M, Wordperfect, MS Works 1.0 maar ook zaken als Logic Studio 5 of een hele stapel Norton-software :)

Door Tweakers user TonVH, donderdag 18 oktober 2018 10:32

Hoe verhoud zich dit tot het computermuseum in Apeldoorn?

Door Tweakers user WHiZZi, donderdag 18 oktober 2018 10:35

TonVH schreef op donderdag 18 oktober 2018 @ 10:32:
Hoe verhoud zich dit tot het computermuseum in Apeldoorn?
Andere focus. Het HomeComputerMuseum is gespecialiseerd in de homecomputer en nostalgische gevoelens, het andere museum is breder (van mini-computers tot microcomputers) en heeft de focus meer op de spelcomputer liggen.

Door Tweakers user Devian, donderdag 18 oktober 2018 16:53

Ik keek even op de website, kijk bij de prijzen...en zie daar staan Entree Arcade. Vervolgens kijk ik verder op de website maar ik vind nergens de Arcade terug?

Door Tweakers user WHiZZi, donderdag 18 oktober 2018 17:35

Devian schreef op donderdag 18 oktober 2018 @ 16:53:
Ik keek even op de website, kijk bij de prijzen...en zie daar staan Entree Arcade. Vervolgens kijk ik verder op de website maar ik vind nergens de Arcade terug?
De Arcade is onderdeel van het museum, een deel met alleen spelcomputers :)

Door Tweakers user pronkje, donderdag 18 oktober 2018 17:45

Mooi tripje voor volgend jaar zomer.

Door Tweakers user pronkje, donderdag 18 oktober 2018 17:49

Mooi tripje voor volgend jaar zomer,zet hem gelijk in de favorieten,

Door Tweakers user rickboy333, donderdag 18 oktober 2018 19:59

Gefeliciteerd in elk geval! Zal binnenkort nog eens een keertje langskomen. Kijken of die Philips CDI-I mini al een keer gemaakt is ;)

Door Tweakers user Devian, vrijdag 19 oktober 2018 14:52

WHiZZi schreef op donderdag 18 oktober 2018 @ 17:35:
[...]


De Arcade is onderdeel van het museum, een deel met alleen spelcomputers :)
ja...dat heb ik door...maar dat kan ik dus niet vinden in de informatie op je website ;).

Door Tweakers user filthymushroom, zaterdag 20 oktober 2018 00:52

Leuk om te zien dat dit plan goed heeft uitgepakt. Ik zal ergens in de komende tijd eens wat vrienden optrommelen en kijken of we de bezoekersaantallen omhoog kunnen krikken. Keep up-to-date the good workshop!

Door Tweakers user SomerenV, zaterdag 20 oktober 2018 18:10

Misschien maar eens een keertje binnenwippen met m'n vriendin. Die is niet zo van de computers maar ik denk dat ze het wel interessant vindt :) Aangezien ik in Asten woon is het ook maar een minuutje of 15 rijden dus praktisch om de hoek :+

Door Tweakers user Harm_H, maandag 22 oktober 2018 19:44

Mooie website! Erg functioneel, goed werkend en duidelijk.


Verwacht wel bij het eerste kopje 'BezoekInformatie' onderin een kleine 'sfeerimpressie' van de etalage met +/- 3 top foto's! (lights, shine & crop)

Of op de homepage.

Door Tweakers user Harm_H, maandag 22 oktober 2018 19:56

Zeg maar zoiets, en dan recht van voren genomen:
https://ibb.co/b0UmgV
(eventueel met HomeComputerMuseum erboven geplakt)

Door Tweakers user Harm_H, maandag 22 oktober 2018 19:59

Of zoals je sponsor het doet, holy **** wat mooi!
https://5701crossmedia.nl/#home

Door Tweakers user Harm_H, maandag 22 oktober 2018 20:17

Nu ik toch bezig ben (en ik krijg een foutmelding als ik een bericht edit)

De Ervaar / Leer / Bekijk is mooi gedaan. Leuke tekst. zou alleen de puntjes weghalen "Ervaar..."

Ook zou ik tussen de Welkom en deze ervaar/leer/bekijk een slogan plaatsen, zoals

Beleef de computer historie

En helemaal onderin de pagina, onder de foto's, een review koppeling van Google (al zou dat bij de welkom tekst ook een link volstaan met aantal sterren of cijfer)

Eventueel bij bezoekinformatie aanvullen met Duur: "Bezoekers verblijven tussen de 1 en 4 uur. Veelal tot sluitingstijd!"

Door Tweakers user Harm_H, maandag 22 oktober 2018 20:34

Misschien is dit er al, maar ik ben er nog niet geweest:

Een soort van "Opdracht" of "Spoorzoeker" bedenken.

Can you find the Golden Floppy Disk?

Een soort speurtocht bij verschillende PC's. Dat bij bepaalde computers een handleiding/opdracht ligt die je moeten uitvoeren (wel redelijk dummy proof!!). Waar je een soort van code krijgt of andere hint. Met alle 5 de hints kan je de GOUDEN FLOPPY vinden. (geheime kluis aangesloten op oude PC - idealiter iets gerelateerd met oude hardware)

Door Tweakers user Harm_H, maandag 22 oktober 2018 20:40

En gouden floppy laten maken bij zoiets:
https://www.tomschocolate.nl/

Speurtocht: 5 euro p.p. (inclusief prijs)

Zowel een bezoekstrekker als financieel gunstig.

Door Tweakers user Harm_H, maandag 22 oktober 2018 20:50

Wat betreft prijsstelling is dat mensen daar weinig naar kijken. Meer naar hoe waardevol de ervaring is.

Dus als je die speurtocht doet, dan prijzen ook verhogen:

Prijsstelling zetten op:

Price (ALL-INCLUSIVE: Museum, Arcrade & Speurtocht met prijs)
Volwassen 15 euro
Kinderen: 10 euro

Reden: Vaak koppelen mensen onbewust prijs aan kwaliteit. Die paar euro maakt veel uit voor het museum, maar voor een klant gaat die het daar niet om laten. Die komt wel zolang de content goed is.

Door Tweakers user Harm_H, maandag 22 oktober 2018 20:58

Of gewoon €10,- p.p. voor iedereen (Compleet: Museum, Arcrade & Speurtocht met prijs)

Door Tweakers user WHiZZi, maandag 22 oktober 2018 21:11

Leuke ideeën Harm! Overigens zijn we met een nieuwe website bezig, ja, die 5701 crossmedia is er mee bezig ;)

Ik ga er zeker wat mee doen. Prijsverhoging heb ik niet op de planning staan. Want nu hoor ik regelmatig dat €8 veel is (dan zijn ze niet in het museum geweest, daarna vinden ze het te goedkoop). Dus hoe dan ook hou je zeikerds daar in en 8 euro/8bits .. dat dus ;)

Door Tweakers user Harm_H, maandag 22 oktober 2018 21:18

En als het eenmaal draait, ook een variant maken voor Zakelijke IT teams. Waarmee ze in duo's een race tegen elkaar doen met moeilijkere opdrachten, haha.

Specifiek IT dienstverleners aanschrijven dat ze bij je langs kunnen komen, in plaats van de gebruikelijke - inmiddels cliché - 'Escape Room'.

Door Tweakers user Harm_H, maandag 22 oktober 2018 21:23

WHiZZi schreef op maandag 22 oktober 2018 @ 21:11:
Leuke ideeën Harm! Overigens zijn we met een nieuwe website bezig, ja, die 5701 crossmedia is er mee bezig ;)

Ik ga er zeker wat mee doen. Prijsverhoging heb ik niet op de planning staan. Want nu hoor ik regelmatig dat €8 veel is (dan zijn ze niet in het museum geweest, daarna vinden ze het te goedkoop). Dus hoe dan ook hou je zeikerds daar in en 8 euro/8bits .. dat dus ;)
Dankje! Hopelijk ga je er wat mee doen, geloof er wel in!

Ik kan die chocolade 'gouden diskette' al bijna proeven :Y)

Door Tweakers user Harm_H, maandag 22 oktober 2018 21:24

Harm_H schreef op maandag 22 oktober 2018 @ 21:18:
En als het eenmaal draait, ook een variant maken voor Zakelijke IT teams. Waarmee ze in duo's een race tegen elkaar doen met moeilijkere opdrachten, haha.

Specifiek IT dienstverleners aanschrijven dat ze bij je langs kunnen komen, in plaats van de gebruikelijke - inmiddels cliché - 'Escape Room'.
Dit kan financieel een enorme opsteker worden!

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.