Een dag uit het leven van een (computer)museumdirecteur

Door WHiZZi op maandag 21 september 2020 23:58 - Reacties (6)
Categorie: HomeComputerMuseum, Views: 6.662

Er zijn misschien mensen die een compleet verkeerd idee hebben hoe mijn leven als directeur en oprichter van het HomeComputerMuseum er uit ziet.

Ik heb een aantal dagen een beetje bijgehouden wat er gebeurd op een dag. Over het algemeen is dit wel in grove lijnen wat er gebeurd. Ik gebruik de meeste zaken van donderdag 17 september, een dag dat het museum gewoon functioneert.

8:30 vertrek ik van huis, vandaag op de fiets. Ik doe er net zo lang over met de fiets als met de auto, beide 10 minuten.
8:40 kom ik aan bij het museum. Alarm eraf en naar binnen. Tas met mijn laptop af en 2 van de 3 groepen lampen zet ik aan, niet nodig om de jaren 85 - 2000 te verlichten. Tijd voor koffie!
8:45 1e collega (dagbesteder die er dagelijks is) arriveert. Hij is ook manager van de techniek. We gaan samen bij de koffieautomaat zitten en bespreken wat er allemaal gebeurd. Eventuele problemen worden nagekeken
9:15 Collega gaat naar techniek, ik sluit mijn laptop aan en ga mijn e-mail weer opschonen.
9:30 Ik bekijk de administratie en voer alle uren weer in van de dagbesteders.
9:45 Aan de gang voor een aanvraag voor een subsidie. Berekenen, aannames doen voor volgend jaar, jaarcijfers toevoegen, berekeningen maken, schema's maken, teksten maken en opmaken zodat de aanvraag waterdicht is.
10:00 2e collega arriveert, mede directielid dus die komt ook even bijkletsen. Hij draait vandaag ook weer het kantoor-deel. Tijd voor koffie #2 halen en weer verder met de aanvraag.
10:15 Gemeente belt, wat vragen over de aanvraag en wat extra informatie wordt gegeven.
10:20 Gesprek met stagair die niet helemaal doet wat we verwachten.
10:30 Meerdere vrijwilligers arriveren, geen kaartjes verkocht vandaag via reserveringen.
10:45 Start om een deel van het museum in te schakelen zodat we de bezoekers toch een plek kunnen geven.
11:30 Er arriveert een klant voor een reparatie en ik word er bij gehaald om een snelle diagnose te doen (Commodore). Verdere controle is nodig, verdere afspraken worden afgehandeld door kantoorpersoneel.
11:35 Één van de meer eisende vrijwilligers schuift aan bij mij op kantoor, die moet ik even wat directer aansturen en hem op het goede pad zetten.
11:40 Telefoongesprek voor een afspraak te maken voor een nieuwe dagbesteder.
12:05 Er arriveert een bezoeker die weer een mooie donatie bij heeft. Ook hier moet ik bij komen om het verhaal aan te horen en de donatie te accepteren. Ondertussen wordt het signaal gegeven dat de rest van het museum aan moet.
12:06 Weer een stroom groep uitgevallen, meterkast open en ingeschakeld. Blijkt dat ze weer de afsluitprocedure niet hebben uitgevoerd en er wat teveel monitoren tegelijk willen inschakelen.
12:25 alles draait (4 man aan het werk om dit te doen), klanten kunnen door het museum.
12:30 toch weer in gesprek geraakt met deze mensen, wat extra uitleg gegeven.
13:00 terug naar de administratie want de aanvraag moet zsm de deur uit. Ondertussen vraagt de vrijwilliger ook diverse zaken aan mij.
13:30 Wacht, ik heb nog niks gegeten. Gelukkig boterhammen bij. Effe een Youtube filmpje ter ontspanning.
13:40 Een buurman komt binnen die op zoek is naar een Windows installatie USB, die hebben we gelukkig zo liggen dus die mag hij lenen (daar zijn buren voor toch?), hij brengt hem vanzelf terug.
13:45 Ik word naar de TD geroepen om mee te kijken met een wat diepere reparatie. Een donatie van de dag eerder willen we graag werkend hebben, maar helaas doet de machine geen teken van leven laten zien. De CPU heeft wel klok, voltages kloppen. Alle datalijnen op de CPU zijn stil, dode CPU ? Ik trek ondertussen een andere machine open om een 8088 CPU die werkt te installeren. Geen resultaat. Effe de ROM uitlezen of die nog data bevat en deze bevat nog keurig leesbare data. Hmm, andere keer maar verder kijken dus. Ligt nog genoeg werk, o.a. een dode 486 van Escom.
14:20 Ik krijg een antwoord op de mail voor een mooie deal om 70 Tegometal glasplaten en hangers aan te schaffen. Wel zelf ophalen op een goede anderhalf uur rijden en op de dagen dat ik geen tijd heb. Dan maar een collega vragen om dat op te halen.
14:30 mooi, de 33 vitrines die ik heb besteld worden op tijd geleverd.
14:40 bakje koffie met de mensen die net iets hebben gedoneerd.
15:00 Zorgen dat het pakket verstuurd wordt met een reparatie van een klant er in.
15:05 Aantal informatiebordjes gemaakt en info op de website geplaatst.
15:30 Eindelijk die opdracht die ik wilde doen maar opgepakt na zo'n 2 weken op mijn kantoor. Protracker en een hele lading mod-files op een Amiga 1200 gezet.
16:00 Weer komt er iemand binnen met een nog grotere donatie. Dus ook weer uitleg gegeven en persoonlijk bedankt voor de donatie.
16:15 oh ja, die aanvraag. Weer wat extra grafiekjes en teksten nog eens goed nagelezen. Zo maken dat ambtenaren het begrijpen!
16:45 Ik krijg wat afwezigheden door via slack, onze planning daarop aanpassen en mensen voor het komende weekend regelen. Ik heb zelf zondag een dagje vrij gepland en mijn gezin vindt het ook leuk als ik nog eens iets met hun ga doen. Ik zit er al minimaal 6 dagen per week.
17:05 Klant bellen met de vraag hoe we zijn probleem gaan oplossen, want om nou een paar honderd euro uit te geven aan 386-laptops vinden wij zelfs niet heel handig.
17:15 Nieuwe vragen per mail of iets gedoneerd moet worden. Ook één of andere spam van een Nederlands bedrijf die ik hoop om te kunnen praten tot sponsoring van ons.
17:20 ffs, ik heb nog niks gehoord of ik reclamebelasting moet betalen of niet (liever niet), ook maar weer een mail achteraan sturen.
17:25 Oh ja, ik moet nog een foto maken voor onze social vandaag. De Amiga 1200 is aan de beurt, nu met protracker erop!
17:30 Een bevriend museum vraagt wat over het ruilen van computers. Ik geef een lijst door met missende computers.
17:40 Shit, ik moet zo weer naar huis en de aanvraag is nog niet klaar. Via Social Media kanalen krijg ik nog wat vragen maar die antwoord ik later wel, eerst het museum alles afsluiten. Ik doe het alleen, dan weet ik zeker dat de afsluitprocedure nog klopt.
18:00 Ik moet naar huis, toch nog even een verhaal voor social media getikt en gepost.
18:05 Afsluiten, extra controlerondje door het museum of alles wel uit is.
18:15 Enkele vrijwilligers besluiten nu pas af te gaan sluiten.
18:25 Ik stap op de fiets. Vrouw belt op waar ik blijf, eten staat al op tafel.
18:35 Thuis, handen wassen, eten, kindjes naar bed en rond 20:30 begint mijn avond.

En dit is een hele gemiddelde dag dus. Daarbij heb ik nog niet eens alles genoteerd wat er gebeurd, want collega's komen binnen om te vragen, telefoontjes komen binnen en dan nog vragen via een social media-kanaal.

De Amiga 1200 lag er letterlijk 2 weken omdat ik de persoon ben die daar het meeste mee kan :P

Ik vind dit echt allemaal ontzettend leuk om te doen (alhoewel die aanvragen voor subsidies niet mijn favoriete ding is) en ik doe dit soort werk dagelijks. Het kunnen prutsen met een computer of gewoon even zitten achter een computer is zeldzaam en soms neem ik die tijd ook bewust.

Dus als iemand dacht dat museumdirecteur eenvoudig was, dat is het totaal tegenovergestelde. Het is hard werken en dat is geen klacht, maar je moet wel veel taken kunnen uitvoeren. Helemaal als je ook 30 mensen moet aansturen :)

Volgende: HomeComputerMuseum. Plan bestaat 2 jaar, het museum 7 maanden 10-'18 HomeComputerMuseum. Plan bestaat 2 jaar, het museum 7 maanden

Reacties


Door Tweakers user The Zep Man, dinsdag 22 september 2020 10:24

9:30 Ik bekijk de administratie en voer alle uren weer in van de dagbesteders.
10:45 Start om een deel van het museum in te schakelen zodat we de bezoekers toch een plek kunnen geven.
11:30 Er arriveert een klant voor een reparatie en ik word er bij gehaald om een snelle diagnose te doen (Commodore). Verdere controle is nodig, verdere afspraken worden afgehandeld door kantoorpersoneel.
12:06 Weer een stroom groep uitgevallen, meterkast open en ingeschakeld. Blijkt dat ze weer de afsluitprocedure niet hebben uitgevoerd en er wat teveel monitoren tegelijk willen inschakelen.
12:30 toch weer in gesprek geraakt met deze mensen, wat extra uitleg gegeven.
13:40 Een buurman komt binnen die op zoek is naar een Windows installatie USB, die hebben we gelukkig zo liggen dus die mag hij lenen (daar zijn buren voor toch?), hij brengt hem vanzelf terug.
13:45 Ik word naar de TD geroepen om mee te kijken met een wat diepere reparatie. Een donatie van de dag eerder willen we graag werkend hebben, maar helaas doet de machine geen teken van leven laten zien. De CPU heeft wel klok, voltages kloppen. Alle datalijnen op de CPU zijn stil, dode CPU ? Ik trek ondertussen een andere machine open om een 8088 CPU die werkt te installeren. Geen resultaat. Effe de ROM uitlezen of die nog data bevat en deze bevat nog keurig leesbare data. Hmm, andere keer maar verder kijken dus. Ligt nog genoeg werk, o.a. een dode 486 van Escom.
15:00 Zorgen dat het pakket verstuurd wordt met een reparatie van een klant er in.
15:05 Aantal informatiebordjes gemaakt en info op de website geplaatst.
15:30 Eindelijk die opdracht die ik wilde doen maar opgepakt na zo'n 2 weken op mijn kantoor. Protracker en een hele lading mod-files op een Amiga 1200 gezet.
17:05 Klant bellen met de vraag hoe we zijn probleem gaan oplossen, want om nou een paar honderd euro uit te geven aan 386-laptops vinden wij zelfs niet heel handig.
17:25 Oh ja, ik moet nog een foto maken voor onze social vandaag. De Amiga 1200 is aan de beurt, nu met protracker erop!
17:40 Shit, ik moet zo weer naar huis en de aanvraag is nog niet klaar. Via Social Media kanalen krijg ik nog wat vragen maar die antwoord ik later wel, eerst het museum alles afsluiten. Ik doe het alleen, dan weet ik zeker dat de afsluitprocedure nog klopt.
18:00 Ik moet naar huis, toch nog even een verhaal voor social media getikt en gepost.
18:05 Afsluiten, extra controlerondje door het museum of alles wel uit is.
Bovenstaande lijstje zijn activiteiten die je niet onder de rol van een museumdirecteur verwacht.
Dus als iemand dacht dat museumdirecteur eenvoudig was, dat is het totaal tegenovergestelde.
Dit zegt niets over een museumdirecteur zijn, maar meer over een manusje-van-alles. Als resultaat schakel je te veel tussen verschillende soorten werkzaamheden (operationeel, tactisch, strategisch, ondersteunend/verbeterend), waardoor je zelf nergens aan toekomt. Je te kort aan tijd lijkt doordat je het zo druk hebt is een symptoom, niet het probleem.

Door Tweakers user WHiZZi, dinsdag 22 september 2020 11:10

The Zep Man schreef op dinsdag 22 september 2020 @ 10:24:
[...]
Bovenstaande lijstje zijn activiteiten die je niet onder de rol van een museumdirecteur verwacht.
Klopt. Maar we hebben ook niet de middelen om hier de gekwalificeerde mensen op te zetten dus roei ik met de riemen die ik heb.
Dit zegt niets over een museumdirecteur zijn, maar meer over een manusje-van-alles. Als resultaat schakel je te veel tussen verschillende soorten werkzaamheden (operationeel, tactisch, strategisch, ondersteunend/verbeterend), waardoor je zelf nergens aan toekomt. Je te kort aan tijd lijkt doordat je het zo druk hebt is een symptoom, niet het probleem.
Ook hier geef ik je gelijk in. Het is alleen wel wat ik als museumdirecteur moet doen dagelijks, omdat er dus niet de financiële middelen zijn om bijvoorbeeld 1 of 2 mensen op de administratie te zetten, of om als social media expert te werken. Ik ben allang blij dat ik de website niet bij hoef te houden, bezoekers welkom heten of reparaties uit te voeren. ;)

Door Tweakers user Blokker_1999, dinsdag 22 september 2020 14:01

En ik maar denken dat de directeur 's morgens met zijn sportwagen aankomt op kantoor. Heel de dag zijn geld zit te tellen en dikke sigaren zit te roken. 's Middags gaan lunchen in de beste restaurants met zijn maitresse, 's avonds gezellig thuiskomt waarbij het huispersoneel hem netjes staat op te wachten om het avondmaal op te dienen en in het weekend even met de privé jet vliegt naar 1 of ander exotisch land.

Daar gaan mijn dromen voor de toekomst. :'(

Door Tweakers user S0epkip, donderdag 24 september 2020 11:11

Grappig om te lezen, maar het komt wel erg rommelig over eigenlijk.

Klinkt alsof je moet gaan kiezen:
- zelf de techniek blijven doen en een directeur aanstellen
- zelf directeur worden en het technische uitbesteden

Wat doet die "mede-directeur" eigenlijk?

Door Tweakers user PcDealer, zaterdag 26 september 2020 20:46

S0epkip schreef op donderdag 24 september 2020 @ 11:11:
Klinkt alsof je moet gaan kiezen:
- zelf de techniek blijven doen en een directeur aanstellen
- zelf directeur worden en het technische uitbesteden
[...]
Wat doet die "mede-directeur" eigenlijk?
Dat is een goede vraag!

Door Tweakers user WHiZZi, zondag 27 september 2020 09:42

S0epkip schreef op donderdag 24 september 2020 @ 11:11:
Grappig om te lezen, maar het komt wel erg rommelig over eigenlijk.

Klinkt alsof je moet gaan kiezen:
- zelf de techniek blijven doen en een directeur aanstellen
- zelf directeur worden en het technische uitbesteden

Wat doet die "mede-directeur" eigenlijk?
Aansturing vrijwilligers, mensen welkom heten (kassa), website bijhouden, reparaties aannemen en deels uitvoeren indien mogelijk, klanten terugbellen als hun reparatie klaar is, voorraad inboeken en bijhouden (naast het hele voorraad systeem ook te hebben geprogrammeerd), alle pr- en marketingdrukwerk maken, merchandise van het museum in de gaten houden, voorraad winkel bijhouden. Onder andere dit is wat hij dagelijks doet.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.