Mijn Russische vriendin, IND > DE UITSLAG

Door WHiZZi op woensdag 30 september 2009 12:18 - Reacties (56)
Categorie: Anya, Views: 15.910

Vorige week donderdag heb ik de IND maar eens gebeld. Buiten dat ik een ontvangstbevestiging heb ontvangen en de mogelijke uiterste beslissings datum heb ik verder niks meer gehoord van de IND. Deze beslissingsdatum is gezet op 12 november, dus we zouden voor die tijd "mogelijk" uitslag krijgen.

Maargoed, het is niet makkelijk om maar even een boekwerk aan documenten op te sturen en feitelijk een instantie (De IND) te laten beslissen over je toekomst, want dat gebeurt er. Via een website voor "Buitenlandse Partners" ben ik er achter gekomen dat er bij de IND maandelijks zo'n 2000 tot 4000 aanvragen binnen komen. Gevaar is natuurlijk dat dit soort boekwerken dan snel worden gezien als routine klussen terwijl het wel een belangrijke beslissing is voor 2 (of meer) personen.

Op datzelfde forum had ik ook al gelezen dat er een grote kans was dat je een minder-gezellige "frontdesker" aan de telefoon krijgt die dan behoorlijk chagerijnig en vooral bot kan reageren als je vraagt naar een bepaalde status. Ik had dus een beetje angst om te bellen om vervolgens bot te worden behandeld. Buiten dat, we hadden een uiterste beslissings datum dus ik ging er nog van uit dat het wel goed zou komen.

Op de ontvangstbevestiging stond alleen dat de afzender het IND kantoor in Zwolle is terwijl de IND afdeling "MVV" in Den Bosch zit. Ik weet ook 100% zeker dat ik het heb verstuurd naar Den Bosch. In zo'n geval als dit krijg je toch ineens heel veel angst. "Waarom hebben ze de documenten in Zwolle in behandeling en niet in Den Bosch (waar ik nota bene officieel woon)? Is er iets mis?".

Zoals gezegd kon ik mij vorige week toch niet meer houden en heb ik de IND gebeld. Nadat ik mijn dossiernummer, V-nummer, naam, mijn vriendins naam had genoemd wist de aardige mevrouw (Ik had om 10:00 gebeld, dus net na de koffie-break :P ) mij te melden dat het dossier "In Behandeling" was. Op zich zegt dit nog niks, want dan kan het nog maanden (3 à 4) duren voordat het dossier naar de volgende afdeling gaat, de beslisambtenaar. Verder kunnen ze daar niks zeggen, behalve de status. Het is in ieder geval al beter dan de status "Ligt nog op de stapel". Naar wat ik begrepen heb, zijn ze bij de "In Behandeling"-status voornamelijk de elementaire zaken aan het controleren. Zijn alle papieren er, genoeg salaris, kloppen de papieren etc etc. De beslisambtenaar maakt uiteindelijk de beslissing of iemand wel of niet naar NL gaat. Deze persoon leest daadwerkelijk de persoonlijke kant. Maar zoals ik al eerder zei in deze blog, 2000 tot 4000 aanvragen per maand, dus kan het ook nog even duren bij de beslisambtenaar.

Een beetje teleurgesteld, maar ook blij heb ik tegen mijn vriendin gemeld dat we die week geen uitslag meer hoeven te verwachten maar dat het in ieder geval in de "molen" zit.

De volgende dag ging ik ook rustig naar mijn brievenbus, vanuitgaand dat er niks bijzonders in zat. Tot mijn grote verbazing zag ik een grote envelop met het Justitie logo er op :D. In dit geval, goed nieuws want dat de brieven van de IND. Ik scheurde de envelop open en begon een (aantal keer) te lezen.

De uitslag is positief :D :D :D . Letterlijk staat er dat ze geen bezwaren zien om mijn vriendin naar Nederland te halen. Dit betekent dat mijn vriendin in St. Petersburg haar €830 euro kostende MVV sticker mag gaan ophalen!!! Uiteraard zit hier wel weer een "maar" aan. Allereerst moet het geld overgemaakt zijn naar de IND en bekend zijn dat het is overgemaakt bij de ambassade in St. Petersburg. Ten tweede mag mijn vriendin niet bekend staan daar als crimineel en moeten haar papieren legaal zijn en kloppen. Deze laatste zijn inmiddels ook al onderweg naar haar (via België waar een vriendin van haar nu op vakantie is). Theoretisch zou ze in het weekend van 10 oktober al naar Nederland kunnen komen. Helaas zal dat in de praktijk (waarschijnlijk) niet gaan en dan zal ze rond 21 oktober naar Nederland komen. Na aankomst (binnen 3 dagen) zal (moet) ik haar inschrijven in de gemeente (waar we dan ook horen hoe het zal gaan met inburgering) en daarna de TBC test om vervolgens naar de IND door te gaan voor haar verblijfsvergunning. Zonder deze laatste mag ze maximaal 6 maanden in Nederland verblijven, met verblijfsvergunning is dat 1 jaar. Na dit jaar kan de verblijfsvergunning worden verlengd met een periode van 5 jaar. Binnen deze 5 jaar zal ze moeten slagen voor inburgering en al dan niet nationaliseren.

De verblijfsvergunning (VVR genoemd) is feitelijk haar BSN (of Sofi nummer). Als ze deze heeft, kan ze dus beginnen met werken, bankrekening openen en noem maar op. Wat ik de laatste tijd vaak hoor, is dat mensen blijkbaar denken dat ze meteen in Nederland een uitkering krijgt. Nou, vergeet het maar. Die uitkering moet ze, net als jij en ik, gewoon verdienen door te werken. Ik denk dat dit ook de reden is waarom ze hoge eisen stellen aan de referent (ik dus) in Nederland.

Het is een iets grotere blog geworden dan ik dacht, maar jullie snappen wel dat ik nu ontzettend blij ben en vooral heel erg opgelucht. Binnen nu en 4 weken is mijn vriendin weer bij mij en begint dus een nieuwe periode in mijn leven :)

Volgende: Mijn Russische vriendin, nu met upgrade! 11-'09 Mijn Russische vriendin, nu met upgrade!
Volgende: Mijn Russische vriendin, IND ellende.. 08-'09 Mijn Russische vriendin, IND ellende..

ReactiesDoor Tweakers user dlmh, woensdag 30 september 2009 12:24

Mijn eerste reactie op een blog... ever.... maar voor zo'n bericht maak ik graag een uitzondering: proficiat!

Door Tweakers user Rossi, woensdag 30 september 2009 12:25

Van harte gefeliciteerd met dit geweldige nieuws! Ik heb je blog vanaf het begin af al gevolgd, en ben toch wel met je mee gaan leven. Had nog nooit een reactie geplaatst, maar deze blog verdient er zeker één. Ik ben dan ook erg blij voor je dat de uitslag positief is!
Veel geluk gewenst in de nieuwe periode van je leven.

[Reactie gewijzigd op woensdag 30 september 2009 12:26]


Door Tweakers user FatalZero, woensdag 30 september 2009 12:28

EIN-DE-LIJK! Dit is enorm goed nieuws! Gefeliciteerd!

Ik wens jullie beide veel plezier en geluk. :D

Door Tweakers user himlims_, woensdag 30 september 2009 12:29

geweldig, wel een gigantische rompslomp zeg [..] overheid nld *zucht*

Door Tweakers user Ram0n, woensdag 30 september 2009 12:30

Gefeliciteerd, top!

Door Tweakers user B0rf, woensdag 30 september 2009 12:31

Gefeliciteerd :) Heeft ze nu ook uitzicht op een baan hier, of gaat het nu hard zoeken worden?

Door Tweakers user janbo, woensdag 30 september 2009 12:34

Gefeliciteerd, ("snelle" actie van IND), veel geluk samen

Door Tweakers user Wreckage1980, woensdag 30 september 2009 12:35

Uit je verschillende blog items zie ik dat het geen standaard mail-order bride is, dus oprecht van harte gefeliciteerd :)

Hopelijk dat zodra ze in NL is, zich makkelijk kan integreren.

Door Tweakers user Hoite, woensdag 30 september 2009 12:40

gefeliciteerd, veel geluk samen!

Door Tweakers user bakvis, woensdag 30 september 2009 12:47

Als ik het zo lees dan heeft het nog niet zo lang geduurt. op 26 aug. heb je de papieren op de post gedaan. Nu een maand en 3-5 dagen later heb je al een reactie!

In ieder geval wens ik je veel plezier met je vriendin hier in nederland!

Door Tweakers user NitroX infinity, woensdag 30 september 2009 12:48

Gefeli, en vele fijne jaren toegewenst :)

Door Tweakers user Loekie, woensdag 30 september 2009 12:53

Gefeliciteerd, bij een vriend die getrouwd is met een Roemeense had het niet zo 'makkelijk'. Papieren die verloren gingen een Roemeense overheid die meer koffiedrinkt dan werkt enz...
Volgende blog geschreven door je vriendin? ;)

[Reactie gewijzigd op woensdag 30 september 2009 12:54]


Door Tweakers user PorJaxian, woensdag 30 september 2009 13:02

Hartelijk gefeliciteerd! Ik volg je blog ook al een tijdje en ik zou zeggen..keep us posted :P

Door Tweakers user DaMarcus, woensdag 30 september 2009 13:02

Prodiciat d:)b

Veel plezier samen :)

Door Tweakers user Peter 1981, woensdag 30 september 2009 13:08

Gefeliciteerd! Veel plezier samen.

Door Tweakers user UdiBenLudi, woensdag 30 september 2009 13:11

Gefeliciteerd idd... Fijn dat het in relatief korte tijd allemaal is gelukt... Succes met het vervolg... :)


Door Tweakers user WHiZZi, woensdag 30 september 2009 13:30

Tnx voor de felicitaties :D :*

De volgende blog laat ik misschien wel schrijven door mijn vriendin ja (als ze dat leuk vindt).

En zicht op een baan heeft ze niet direct, maar ik vermoed dat ze vrij makkelijk aan het werk kan. Vooral omdat ze een universitair opgeleide (wiskundig) (Java) programmeur is en inmiddels ook behoorlijk wat ervaring heeft met o.a. Alfresco. Maar als iemand nog een Java programmeur zoekt, je mag mij altijd mailen (mits in omgeving Den Bosch of Eindhoven of ertussen ergens OF makkelijk te bereiken met o.v.).

Door Tweakers user ReLexEd, woensdag 30 september 2009 13:35

поздравляю, zullen we dan maar zeggen!

Top dat het nu allemaal rond blijkt te zijn.
En we blijven allemaal de vervolgen bijhouden ;-)

Door Tweakers user mikenuun, woensdag 30 september 2009 13:45

Ah zeer mooi,
Ik heb een tijdje je verhaal gevolgt maar was je blog kwijt. (hehe)
En zag hem opeens op de frontpage,
Dus heb even bijgelezen.

Gefeliciteerd haha!

*Kijkt toch om zich heen voor een Java Programmeur vacature,*
Mike bevind zich in Den Bosch =)

Door Tweakers user Jeebeekje, woensdag 30 september 2009 13:48

Wow gefeliciteerd man! Kan me zo indenken dat je je nu wel helemaal gelukkig voelt.

Door Tweakers user Pantagruel, woensdag 30 september 2009 13:53

Goed gedaan joh en van harte!

поздравления!


Door Tweakers user SeatRider, woensdag 30 september 2009 14:24

Gefeliciteerd, ook namens mij :). Je weet, ik volg je blogs met interesse, als alles meezit ben ik volgend jaar aan de beurt ;)

Door Tweakers user Lenn89, woensdag 30 september 2009 14:35

Nouja normaal post ik niet hoewel ik het wel (bijna) altijd volg, maar van harte gefeliciteerd @ jullie allebei, het zal een opluchting zijn! :)

Door Tweakers user Shinigami, woensdag 30 september 2009 15:18

Fantastisch! Gefeliciteerd man!


Door Tweakers user HendrikN, woensdag 30 september 2009 15:24

Gefeliciteerd man :)

Door Tweakers user wheez50, woensdag 30 september 2009 15:52

Van harte gefeliciteerd, jullie beiden :)

Door Tweakers user Shanquish, woensdag 30 september 2009 16:05

ik lurk hier al een tijdje en had nog nooit gereageerd op je blog, maar zulk positief nieuws verdient natuurlijk wel een reactie ;)

dus tja, gefeliciteerd maar dan he :)

Door Tweakers user Afvalzak, woensdag 30 september 2009 16:07

Top man! :-) Wel heel interessant om het hele proces van ontmoeten tot daadwerkelijk bij elkaar gaan wonen te lezen! Wens jullie heel veel plezier met elkaar :)

Door Tweakers user xPhantom, woensdag 30 september 2009 16:25

[...] en ze leefden nog lang en gelukkig :P

gefeliciteerd :)

Door Tweakers user Limonade, woensdag 30 september 2009 16:52

pics or it didn't happen :+

Door Tweakers user WHiZZi, woensdag 30 september 2009 16:54

Wat voor pics wil je zien? :P

Door Tweakers user Vanx, woensdag 30 september 2009 17:43

Gefeliciteerd :)

En laat niet net zoals die andere NL man +oostblok vrouw je (toekomstige?) baby achter in de auto bij een dief :Y) .

Door Tweakers user Gobbel, woensdag 30 september 2009 17:55

Gefeliciteerd!

Tijd voor traktatie? :Y)

Door eelcoV, woensdag 30 september 2009 17:58

Gefeliciteerd en veel geluk, gezondheid en wijsheid voor de komende jaren gewenst voor jullie beiden...Graag hoor ik enige updates in de toekomst daar ik toch ook wel geleerd uit jouw relaas..

Wellicht ligt dit traject ook voor mij en mijn vriendin in het verschiet daar zij uit Indonesie komt; nog aan het afstuderen is; enzovoorts

Jullie doorzettingsvermogen en onverzettelijkheid zijn positief inspirerend te noemen,
dank daarvoor...

eelcoV


Door Tweakers user n0elite, woensdag 30 september 2009 19:05

Pics van je vriendin? :P


Door Tweakers user mgizmo, woensdag 30 september 2009 20:33

Je zou eens een stat moeten maken hoeveel tweakers hier nu vanaf het begin af aan je verhalen aan het lezen zijn. Ik denk enorm veel. Proficiat! You deserve it both.


Door Tweakers user gerre22, woensdag 30 september 2009 21:34

Nice man! Ik hoop dat ik evenveel geluk heb als jij! Buitenlandse vriendin hebben is niet gemakkelijk.

Door Tweakers user freshy98, woensdag 30 september 2009 23:16

Gefeliciteerd! (handig zo'n RSS feed op je blog)

Door Tweakers user Ma.rkus.nl, woensdag 30 september 2009 23:36

Helemaal geweldig, gefeliciteerd! Ook ik verwacht straks een berichtje van Anya zelf :p Liefst in het Nederlands natuurlijk, dat moet ze immers kunnen nu volgens de IND :D

Door Tweakers user flashback1989, donderdag 1 oktober 2009 01:02

Gefeliciteerd

zeker een heel verhaal op al die blog postings

Door Tweakers user Nitai, donderdag 1 oktober 2009 11:47

Fijn dat het soms ook goed loopt bij die ambtenaren ;)

Gefeliciteerd!Door Tweakers user yGiDoRp, zaterdag 3 oktober 2009 10:19

Fantastisch nieuws!

Veel geluk samen!

Door Tweakers user robvanwijk, vrijdag 16 oktober 2009 02:16

Gefeliciteerd Whizzi en Anya! Sorry voor de late reactie, ik had je niet in RSS staan.
Deze laatste zijn inmiddels ook al onderweg naar haar (via België waar een vriendin van haar nu op vakantie is).
Toch nog een beetje de Belgische route? ;)

Door Tweakers user Morrisson, vrijdag 16 oktober 2009 15:57

Gefeliciteerd,

Na ook deze ervaringen met de IND van je te hebben gelezen, ging ik iets rustiger achterover in mijn stoel zitten.
Wat ik eruit opmaak heb je ongeveer 5 weken moeten wachten op de uitslag nadat je de advies-MVV op de bus had gedaan.
Daar zou ik direct voor getekend hebben.
Ikzelf heb de advies-MVV op vrijdag 1 oktober 2009 aangetekend verstuurd.
Op woensdag 6 oktober kreeg ik een ontvangstbevestiging dat de IND mijn advies-MVV op 5 oktober had ontvangen.
Vandaag de beschikking toegestuurd gekregen dat de IND,op 15 oktober, positief heeft beslist!
Dit heeft dus 10 dagen geduurd, wat wel eens een record kon zijn.
Na de leges over gemaakt te hebben, is het nu wachten op de IND om de ambassade, in het land van mijn vrouw, in te lichten over het positieve advies.

Bedankt, voor het delen van je ervaringen met de IND, ikzelf heb het als hulpvol ervaren.

Door Tweakers user WHiZZi, vrijdag 16 oktober 2009 16:00

@Morrisson: Allereerst gefeliciteerd!!

Ze zijn nu bezig met een pilot project waarin dus alles heel snel wordt afgehandeld. Je bent inderdaad één van de gelukkigen waar het snel ging. In het begin van Augustus is het ook heel snel gegaan, maar uiteindelijk toch nog relatief snel. Veel plezier met je partner!

[Reactie gewijzigd op vrijdag 16 oktober 2009 16:00]


Door Vincent van Daal, dinsdag 20 oktober 2009 14:41

Ik lees net dat morgen je je vriendin weer ziet WHiZZi?

Door Tweakers user WHiZZi, dinsdag 20 oktober 2009 15:32

Dat is correct.. Morgen ga ik haar ophalen in Dusseldorf!!

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.