Het leven van een muzikant on the road

Door WHiZZi op vrijdag 27 juli 2012 12:30 - Reacties (15)
Categorie: Band en Muziek, Views: 3.070

Eens een keer een blog van een heel ander kaliber. Het gaat totaal niet over computers of technische zaken. Alhoewel technische zaken wel enigzins, maar dan niet vanuit de IT. Ik bedacht mij om eens een blog te schrijven hoe het is om als muzikant een tour te doen door het buitenland. Iets wat ik afgelopen dagen/maanden veel heb gedaan en hopelijk ook ga doen in de nabije toekomst. Wie weet roepen jullie over een paar jaar wel dat je de blog van die bekende drummer van Pyrates! zowaar hebt gelezen op Tweakblogs ;)

Een aantal maanden geleden kregen wij, Pyrates!, gevraagd om in het Verenigd Koninkrijk (Engeland dus en verderop afgekort tot VK) een optreden te verzorgen in een plaats met de naam Hastings. Hier ging met het Guinness wereldrecord "Aantal mensen verkleed als piraat op 1 lokatie". Blijkbaar zijn er mensen die hier geld voor over hebben om een dusdanig record neer te zetten 8)7.

Wellicht is het handig als ik even in 1 zin kort samenvat wat wij als band doen. Wij maken Folk Rock muziek in een piratenstijl. We worden vaak vergeleken met Rapalje en/of The Dubliners, alleen dan met veel meer "piraat". Dus tja, als er een wereldrecord piraten op 1 lokatie komt, is dat iets waar wij gewoon bij horen ;)

Omdat wij niet graag > 1000km gaan rijden voor 2x 30minuten optreden hadden we bedacht om wat meer lokaties aan te doen in het VK. Door onze bekendheid in het VK (daar zijn wij een redelijk bekende band) konden we vrij makkelijk een korte tour regelen. Zo gezegd zo gedaan en het bellen is begonnen. Zo kunnen wij op dit moment nog geen drumstel vervoeren wegens gebrek aan een degelijke tourbus (we zoeken nog investeerders ;) ) dus op alle lokaties zou echt een drumstel geregeld moeten worden. Daarnaast natuurlijk ook een degelijke geluidsinstallatie om onze 4 leden ook de nodige watts aan output te geven. Een hoop geregel en uiteindelijk hadden we de tour gepland.

Woensdag: Aankomst in Bed&Breakfast Folkstone
Donderdag: Show in Burnham-on-Sea
Vrijdag: Show in Exeter
Zaterdag: Show in Cambridge
Zondag: Show in Hastings
Maandag: Terug naar huis ;)

Voor de niet topografie kenners. Huis naar Folkstone is iets meer dan 4 uur rijden. Folkstone naar Burnham-on-Sea is 4,5 uur rijden. Exeter is dan gelukkig maar 45 minuten rijden. Cambridge is weer 4 uur rijden en Hastings ongeveer een uur waarna huis weer 4,5 uur weg is. Kortom, heel veel rijden rijden rijden..

De 1e B&B was redelijk behalve dat deze rook naar oude mensen. Wel schoon verder en de volgende dag ging de rit naar Burnham-on-Sea ook verder vlekkeloos. Helaas was het hotel daar best wel smerig. Mijn kamer had uitzicht op zee, al werd dit erg verstoord door vogelpoep op de ramen. Ik klaag nooit, maar dit was gewoon echt vies :r. De volgende dag douchen heb ik ook eerst de douchekop moeten schoonmaken omdat deze volledig dicht zat met kalk (op 2 hele kleine straaltjes na).

Aangekomen op de show-lokatie werden we ook erg teleurgesteld. Er was geen echt drumstel om mee te beginnen. Men had een goedkope floortom omgebouwd tot bassdrum wat ongeveer klonk als een koebel. De 12 en 13 inch toms waren niet gestemd en de snaredrum kwam letterlijk van een speelgoed-drumstel. Nadat we hier uitgebreid om hebben gelachen heb ik met veel ducttape, geduld en zakdoekjes toch nog een acceptabel geluid weten te krijgen. Gelukkig had ik mijn eigen snaredrum bij (drummers snappen dit wel).

De 2e verrassing was dat wij op onze technische rider wel degelijk 4 monitor-outputs specificeren. Ze hadden er 2 waarvan er 1 al gebruikt werd om speakers aan te sturen die je normaal in de auto hebt. Ik lieg niet, dat waren onze monitoren!! Uiteindelijk met heel veel crea-bea kabels trekken en maar akkoord gaan met halve monitoring hebben we de show gedraaid. Vreemd genoeg waren mensen razend enthousiast en hebben we heel wat handtekeningen mogen zetten. Mensen stonden ook in de rij voor ons, wat een hele leuke ervaring is :P.

Tijdens deze eerste show heb ik voor het eerst kunnen genieten van Indisch voer (Curry) wat in het VK lekker veel aanwezig is. Nieuwe verslaving gevonden daar :9.

Ook om alvast een vooroordeel van muzikanten weg te halen. Natuurlijk hebben we wel wat alcoholische versnaperingen op aldaar, maar niet voor of tijdens de show! Wij zijn van mening dat als professioneel muzikant je niet aangeschoten of dronken op het podium kunt verschijnen. Besef wel, dit is werk voor ons ;)

Anyway, eind van de avond zijn we terug gegaan naar het hotel (ergens rond 2 in de morgen) om er om 9:00 weer uit te moeten en naar Exeter te gaan.

In Exeter was alles netjes geregeld. Alles bleek daar aanwezig te zijn en we hebben een geweldige show gedaan. Mensen waren enthousiast en wederom hebben we een handtekeningensessie kunnen doen. Helaas besloot de ingehuurde geluidsman halverwege naar huis te gaan. Gelukkig voor ons was een bevriende geluidsman van ons die avond aanwezig die dus even het geluid heeft moeten regelen. Erg vreemde gewaarwording, halverwege ineens weg... 8)7. Het B&B waar we deze avond overnachten was erg goed, geen klachten over en een heerlijke loungeroom met free WiFi :+

De dag erna naar Cambridge gereden waar we in een heel kleine bar hebben gespeeld. Blijkbaar was het Belgium National Day en speelden wij in een bar die 100 Belgische Bieren op voorraad heeft. Om het nog gekker te maken, was er een Amsterdammer daar. Kortom, ik had ruim 1200 km gereden om in het VK na de show een Belgisch biertje te drinken (St. Bernardus Triple) en met een Amsterdammer te praten 8)7. Dat biertje hadden we overigens wel verdiend gezien men het hier voor elkaar kreeg om geen drumstel te hebben. Pas 20 minuten nadat wij hadden moeten beginnen was er een deel van het drumstel aanwezig. Uiteraard mistte ze het essentiŽle deel (snaredrum standaard) waardoor ik eigenlijk maar half kon spelen (floortom als standaard gebruiken). Uiteindelijk hadden we alle onderdelen en hebben we een ontzettend gezellige show gehad en waren mensen door het dolle heen van enthousiasme. Erg goed daar!

De dag erna was Hastings. Dit leek de meest professionele organisatie te zijn van alle shows die we hadden gedaan. Helaas bleek het uiteindelijk de meest onprofessionele organisatie te zijn. Wij zouden om 11:00 moeten opbouwen en om 12:00 spelen. Om 11:00 stonden wij klaar om onze spullen op het podium te gooien en te sounchecken. Change of plan, het podium was bezet door andere groeperingen en de organisatie was onbereikbaar. Dat was echt een What The Fuck moment. Het is dat we in het VK waren, anders waren we weggelopen daar. Om 12:00 dus als een dolle opgebouwd en gesoundcheckt waarna we om 12:20 pas konden beginnen. 3 nummers gespeeld en weer van het podium af |:(.

Het enige geluk wat we hier hadden was dat een andere band was uitgevallen waardoor we de 2e set dus met 30minuten konden verlengen. Dat hebben we dus gedaan en uiteindelijk dus een hele leuke show gedraaid (ook hier weer!) met enthousiaste mensen in het publiek (14.000 man!) en weer veel handtekeningen gezet. In de avond zijn we via onze violist en zijn vriendin uitgenodigd om als VIP/Artist bij de Tower of London aanwezig te zijn. Hier hoefde we niet te spelen, maar we hebben daar even mogen snuiven aan het echte artiestenleven. Midden in de nacht zijn we door een chauffeur naar huis gebracht naar de meest geweldige B&B van deze tour. Heerlijke bedden, ruim huis. Enige nadeel was, geen WiFi.. Je blijft toch een geek ;)

Video's zeggen meer dan woorden, dus bij deze een samenvatting van onze tour in videobeelden waarbij we gelukkig geen beelden hebben van de 1e show ;)
.

Mocht je in de buurt van Meppel wonen, vanavond, morgen en overmorgen treden we daar op (FantasiaFest in/nabij De Lindenhorst).

Volgende: Pyrates! UK Tour - High Barbary 08-'12 Pyrates! UK Tour - High Barbary
Volgende: VoIP - De meestvoorkomende problemen 01-'12 VoIP - De meestvoorkomende problemen

Reacties


Door Tweakers user i-chat, vrijdag 27 juli 2012 12:59

leuke blog, erg leuk filmpje, en grappig dat ik jullie nog niet eerder was tegengekomen, 'ben benieuwd of jullie na een optreden net zo gezellig zijn als de heren van rapalje, :P mochten jullie toevallig een keer in de omgeving van dordt optreden is de kans bij deze dat ik misschien wel kom kijken...

Door Tweakers user Afvalzak, vrijdag 27 juli 2012 13:00

Heel leuk om te lezen, lijkt me een geweldige ervaring maar ik zou volgende keer een grotere bus + drumstel meenemen ;)

Ik kan hier niet luisteren op 't werk maar zijn jullie een beetje als Alestorm of is dat een 'belediging'/teveelgezegd iets? :P

Door Tweakers user Afvalzak, vrijdag 27 juli 2012 13:00

i-chat schreef op vrijdag 27 juli 2012 @ 12:59:
... omgeving van dordt optreden is de kans bij deze dat ik misschien wel kom kijken...
Ik doe mee ;P

Door Tweakers user vanaalten, vrijdag 27 juli 2012 13:02

Ah, leuk leuk leuk!
Jammer dat er geen goede muzikale kwaliteit videoclip bij is, maar wel weer leuk om een stukje live-optreden te zien. Ik verwachtte elk moment Johnny Depp/Jack Sparrow het podium op te zien springen...

Door Tweakers user WHiZZi, vrijdag 27 juli 2012 13:03

'ben benieuwd of jullie na een optreden net zo gezellig zijn als de heren van rapalje, :P mochten jullie toevallig een keer in de omgeving van dordt optreden is de kans bij deze dat ik misschien wel kom kijken...
Wij zijn nog gezelliger :P
Ik kan hier niet luisteren op 't werk maar zijn jullie een beetje als Alestorm of is dat een 'belediging'/teveelgezegd iets? :P
Alestorm is wat harder dan wat wij doen. Dat ligt meer richting hardrock terwijl meer op de Folk Rock zitten :)

Door Tweakers user supersook, vrijdag 27 juli 2012 13:04

Kijk, dat is nou eens een leuk verhaal om te lezen op TweakBlogs! Heerlijk die organisatie overal, maar jullie lijken in elk geval over een gezonde dosis improvisatietalent te bezitten :-).

Als ik de muziek zo hoor, is het dan gek om te denken dat jullie ook regelmatig in 'Irish Pubs' spelen?

Door Tweakers user WHiZZi, vrijdag 27 juli 2012 13:09

supersook schreef op vrijdag 27 juli 2012 @ 13:04:
Kijk, dat is nou eens een leuk verhaal om te lezen op TweakBlogs!
Dank!
Heerlijk die organisatie overal, maar jullie lijken in elk geval over een gezonde dosis improvisatietalent te bezitten :-).
Dat is wel gebleken ja ;)
Als ik de muziek zo hoor, is het dan gek om te denken dat jullie ook regelmatig in 'Irish Pubs' spelen?
We zouden wel willen, maar in Nederland is het heel moeilijk om voet aan de grond te krijgen. Bars willen niet meer of hebben er geen geld voor over.

In Eindhoven hebben we meerdere malen gepoogd om een optreden te regelen in een aantal Irish en English pubs maar helaas, geen reactie of geen interesse.

Door Tweakers user CodeCaster, vrijdag 27 juli 2012 13:18

Wij zijn van mening dat als professioneel muzikant je niet aangeschoten of dronken op het podium kunt verschijnen.
Ik vind de concerten van Children of Bodom veel mooier als de heren licht aangeschoten zijn. :+
Hier hoefde we niet te spelen, maar we hebben daar even mogen snuiven aan het echte artiestenleven.
Jajajajaja.

Door Tweakers user i-chat, vrijdag 27 juli 2012 13:18

ben ik wel zeer benieuwd waar jullie dan wel spelen...
WHiZZi schreef op vrijdag 27 juli 2012 @ 13:09:
[...]


Dank!

[...]


Dat is wel gebleken ja ;)


[...]


We zouden wel willen, maar in Nederland is het heel moeilijk om voet aan de grond te krijgen. Bars willen niet meer of hebben er geen geld voor over.

In Eindhoven hebben we meerdere malen gepoogd om een optreden te regelen in een aantal Irish en English pubs maar helaas, geen reactie of geen interesse.
dit verhaal komt me heel bekend voor, - niet dat ik zelf iets met muziek doe (behalve er heel graag naar luisteren)... maar ik heb er genoeg mensen over horen klagen...
ik ben dus wel zeer benieuwd waar jullie dan WEL spelen.

Door Tweakers user WHiZZi, vrijdag 27 juli 2012 13:28

i-chat schreef op vrijdag 27 juli 2012 @ 13:18:
ben ik wel zeer benieuwd waar jullie dan wel spelen...
[...]
Buitenland vrij veel (VK, TjechiŽ, Rusland, USA) en in Nederland op dit moment nog bij shanty festivals die gek genoeg allemaal in het Noorden zijn.

Verder in Nederland nu in voorprogramma's van diversen bands. Alhoewel wij tot nu toe het publiek te veel enthousiast hebben gekregen waardoor het hoofdprogramma tegen viel voor het publiek >:)

Inmiddels begint onze naam wel wat bekender te worden en hopen we volgend jaar op niet alleen shanty festivals te komen en bijvoorbeeld Elf Fantasy Fair, Castlefest en wellicht nog grotere festivals. Maarja, zeggen is makkelijker dan er echt te komen ;)

Door Tweakers user wheez50, vrijdag 27 juli 2012 14:45

O'er the hills and far away!

* wheez50 goes back in to sharpe-loving lurkmodus

Door Tweakers user i-chat, vrijdag 27 juli 2012 15:52

* wheez50 goes back in to sharpe-loving lurkmodus
moest ik ook even aan denken, heb hier zelfs de dvdbox ergens liggen :P

maar back to reality, muziek podia zijn soms nog wel eens te porren voor dit soort muziek...
zowel hier in de buurt als in zaandam (geloof ik) heb je hele leuke tenten waarvan ik weet dat ze vaker dit soort muziek laten aanrukken.

en wellicht in september als de PP een flink aantal zetels scoort... :P

Door Tweakers user WHiZZi, vrijdag 27 juli 2012 16:29

i-chat schreef op vrijdag 27 juli 2012 @ 15:52:
[...]
maar back to reality, muziek podia zijn soms nog wel eens te porren voor dit soort muziek...
zowel hier in de buurt als in zaandam (geloof ik) heb je hele leuke tenten waarvan ik weet dat ze vaker dit soort muziek laten aanrukken.
Als je adresjes weet, let me know. Wij willen maar al te graag en weet vanalles in de omgeving waar ik woon, maar verder heb ik geen idee van.
en wellicht in september als de PP een flink aantal zetels scoort... :P
ARRRRR.. ander soort piraten, die hebben niet zoveel met onze legaal te downloaden muziek :+

Door Tweakers user Petervanakelyen, vrijdag 27 juli 2012 18:25

Grappige muziek, nog nooit gehoord (wist niet eens dat het bestond). Er wordt zelfs echt 'piraats' gepraat zoals in de films :D
WHiZZi schreef op vrijdag 27 juli 2012 @ 13:28:
[...]


Buitenland vrij veel (VK, TjechiŽ, Rusland, USA) en in Nederland op dit moment nog bij shanty festivals die gek genoeg allemaal in het Noorden zijn.
De vele noordelijke piratenradio zeker :+

Door Tweakers user WHiZZi, zondag 29 juli 2012 23:03

Petervanakelyen schreef op vrijdag 27 juli 2012 @ 18:25:
Grappige muziek, nog nooit gehoord (wist niet eens dat het bestond). Er wordt zelfs echt 'piraats' gepraat zoals in de films :D
We'ARRRRR Pyrates!
De vele noordelijke piratenradio zeker :+
Geen idee. Ik ben net terug van een weekend Meppel dus tja :P

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier ťťn aanmaken.