De weg naar een bekende band

Door WHiZZi op maandag 10 december 2012 00:14 - Reacties (14)
Categorie: Band en Muziek, Views: 3.263

Zoals de meeste weten, zit ik in een band met de naam Pyrates!. Pyrates! is een Folk Rock Party Band welke in 2006 in het Verenigd Koninkrijk is opgericht door Captain David Gallows. Een uit de hand gelopen verkleedpartij gecombineerd met veel bier en liedjes zingen heeft geleid tot de oprichting van een band.

In het begin heeft de band vele bezettingen gehad, maar wel altijd David als basis persoon. In het VK heeft de band toch behoorlijk wat naamsbekendheid genoten tot zelfs ver over de landgrenzen waaronder een USA-tour en een optreden in Nederland.

In 2010 is David naar Nederland verhuisd en heeft hier de band een herstart gegeven. De band is iets ruiger gaan spelen en daarmee toch weer wat successen behaald.

Op dit moment staat de band op de rand van bekendheid. In mijn komende verhalen zal ik een tipje oplichten van de sluier hoe een band van de situatie 'leuk bandje' tot de (hopelijk) uiteindelijk situatie 'omdat Pyrates! op festival X komt ga ik er heen/festival X is niks als Pyrates! niet wordt uitgenodigd', anders gezegd ... een bekende band :)

Voor een succesvolle band moet je uiteraard kunnen entertainen. Let wel, ik zeg entertainen en niet simpelweg muziek maken. Artiesten/bands moeten vooral mensen kunnen vermaken. Dit _kan_ met alleen muziek maar het totaal plaatje moet kloppen. Als jij een zaal/cafe vol mensen weet te vermaken, dan heb je al een deel.
Daarnaast is het hebben van een professionele instelling ook zeer belangrijk. Als een band niet professioneel over komt in handelen, in gage vragen en het organiseren dan wordt het een uitdaging. Dit kan uiteraard ook betekenen dat je hier voor iemand in dienst hebt, dat is vaak de taak van een boekingsagency.
Als laatste, netwerken, netwerken en netwerken. Mensen leren kennen die overtuigd raken van het kunnen van je band. Hou altijd je contacten goed bij de hand, want iemand die lang geleden iets heeft gedaan of overtuigd was, kan zomaar in de toekomst weer ergens opduiken ;)

Het verhaal Pyrates! begint op St. Patricksday in Almere bij een voorprogramma waar Pyrates! mocht gaan spelen. In De Meester in Almere liet Pyrates! zich voor het eerst in die bezetting horen. Bij het einde van de show is de CD afgegeven aan de organisator omdat hij Pyrates! zo ontzettend leuk vond.

Hierna nog diverse optredens gedaan en zelfs nog een tour door de UK gedaan, onder andere ook voor het Engelse leger mogen spelen. Ook in Nederland hebben we meegedaan aan Shanty festival "Bie Daip", FantasiaFest en zelfs als straatmuzikant opgetreden.

Toch kwam het neusje van de zalm omstreeks september 2012. Terwijl we aan het onderzoeken zijn voor een tour naar Rusland en Engeland in 2013 kreeg ik een telefoontje van een bekendere programmeur/booker die ons op 3e Keesdag wilde boeken in Tivoli Utrecht. Een door Mojo Concerts geörganiseerde show als voorprogramma van een bij Lowlands-gangers bekende DJ, Kees van Hondt. Sterker nog, DJ Kees van Hondt was zo trots op ons, dat hij aangeeft ons wel te willen op Lowlands 2013.

Bij navraag leerde ik dat hij de CD van poppodium De Meester had ontvangen en hij raakte zo enthousiast, dat wij spontaan de 3e Keesdag mogen openen. Ook is er gezegd dat er voor volgend jaar een nog betere samenwerking zal komen tussen de bekende programmeur die deze show heeft geboekt en Pyrates!.

Inmiddels was het ook opgevallen bij Rapalje (voor de niet kenners, dat is een Keltische Folk band welke de bekendste band van Nederland is binnen de Folk-wereld) dat wij goed bezig zijn. Na wat contact is er besloten dat Pyrates! een try-out mag doen als voorprogramma van deze gevestigde band. Dit is dan ook beklonken door 18 januari in de Effenaar te gaan spelen.

Ondertussen zaten wij ook niet stil en worden wij langzaam aan steeds bekender binnen de Folk-scene van Nederland en daarbuiten. Tot onze grote verbazing worden wij genoemd voor Sziget 2013. Sterker nog, op moment van schrijven hebben er dusdanig veel mensen gestemd op Pyrates! dat wij op nummer 3 staan van de 100 bands die mogelijk op Sziget komen. Ver boven AC/DC, Metallica en RHCP.

Kortom, voor 2013 staan er een paar hele grote shows op de planning en de kans wordt met de dag groter dat wij volgend jaar niet meer hoeven uit te leggen wie we zijn of wat we doen ;)

Uiteraard kunnen we als band alle hulp gebruiken. Dat kan door de CD te kopen (Buried Treasure) op alle bekende digitale plekken (of stuur mij een mail) en/of onze Facebook pagina te liken (al ruim 1700 gingen je voor). Op onze website kun je kijken wanneer we in de buurt optreden. Vind je ons nou echt leuk en treden we niet op? Geen nood, stuur mij een DM of email dan zorg ik dat we in de buurt komen optreden (het helpt als je al een idee hebt waar dan ;) ).

En onthou de naam Pyrates!, wie weet kom je de naam nog eens tegen ;-).

Als er verzoeken zijn om nog dieper in te gaan hoe een band populair kan worden, wil ik dat ook nog wel vertellen. Het is in ieder geval niet iets wat vanzelf gebeurd.

Volgende: Kerst, geen bal te maken met het christelijk geloof en andere feesten.... 12-'12 Kerst, geen bal te maken met het christelijk geloof en andere feesten....
Volgende: De AmigaOne, Amiga in 2012/2013. 10-'12 De AmigaOne, Amiga in 2012/2013.

Reacties


Door Tweakers user Gish, maandag 10 december 2012 00:54

Bij het lezen van je blog ontbrak eigenlijk nog een deftig muziekje... Iets van Pyrates! misschien? :)

/verkapte vraag of je niet een youtube filmpje kunt embedden in je blog om het wat op te leuken :+

Door Tweakers user Damic, maandag 10 december 2012 02:39

Wat doe die persoon eignelijk dat zo juist nog in beeld staat?

Door Tweakers user WHiZZi, maandag 10 december 2012 09:21

Gish schreef op maandag 10 december 2012 @ 00:54:
Bij het lezen van je blog ontbrak eigenlijk nog een deftig muziekje... Iets van Pyrates! misschien? :)
Niks zo vervelend als automatische muziek die begint te spelen ;).
Damic schreef op maandag 10 december 2012 @ 02:39:
Wat doe die persoon eignelijk dat zo juist nog in beeld staat?
Ik begrijp je vraag niet? Welk filmpje heb je het over? Wat bedoel je?

Door Tweakers user Full_hyperion, maandag 10 december 2012 11:11

Het eerste wat ik deed was ook op de website een voorbeeld opzoeken, dus die zou er inderdaad wel bij mogen (maar inderdaad niet in autoplay).

En verder: klinkt goed, 18 januari staat genoteerd in de agenda!

Door Tweakers user Damic, maandag 10 december 2012 11:20

Dat filmpje van "als straatmuzikant" maar in de andere filmpjes staat hij ook altijd aan de kant of buiten het beeld (als ik zo snel zie).

[Reactie gewijzigd op maandag 10 december 2012 11:23]


Door Tweakers user WHiZZi, maandag 10 december 2012 11:24

Full_hyperion schreef op maandag 10 december 2012 @ 11:11:
Het eerste wat ik deed was ook op de website een voorbeeld opzoeken, dus die zou er inderdaad wel bij mogen (maar inderdaad niet in autoplay).
De nieuwe website komt er aan, die is wat duidelijker ;)
En verder: klinkt goed, 18 januari staat genoteerd in de agenda!
Cool! Tot dan!
Damic schreef op maandag 10 december 2012 @ 11:20:
Dat filmpje van "als straatmuzikant" maar in de andere filmpjes staat hij ook altijd aan de kant buiten het beeld (als ik zo snel zie).
Dat is onze roadie die mee helpt met sjouwen :)

Door Tweakers user sebastius, maandag 10 december 2012 12:28

Jeetje, jullie staan ook op Spotify! Even testen!

Niet helemaal mijn smaak hoor ik nu al, wel grappig. Succes er mee!

[Reactie gewijzigd op maandag 10 december 2012 12:31]


Door Tweakers user naarden 4ever, maandag 10 december 2012 15:57

Ken je Alestorm? :P

Het is net als sebastius niet echt mijn smaak, en dat is misschien ook wel een valkuil voor jullie. Folk Rock is nou niet echt een genre met een groot publiek als je het mij vraagt. Maar misschien zit ik er naast. Het is natuurlijk niet voor niets dat nagenoeg alle band 'pop'-ig zijn, want dat is gewoon waar het grote publiek zit en waar grote bekendheid te krijgen is.

Goed voorbeeld is Blink-182, begon als skate-punk muziek (ook al niet helemaal zuiver, zaten ook wat pop/rock elementen in), en het album waarmee ze grote bekendheid vergaarden was al aanzienlijk verpopt, namelijk Enema of the State (bekend van bijvoorbeeld All the Small Things). Daar was publiek, met de stroming waar ze vandaan komen zouden ze nooit zover zijn gekomen.

Dit is puur iets om je aan het denken te zetten, geen kritiek. :) Maar ik weet niet zo goed of jullie het met het huidige genre echt zo ver gaat redden als je pretendeert. Maar wie ben ik. Ik gun het je in ieder geval meer dan van harte! :D

Door Tweakers user WHiZZi, maandag 10 december 2012 16:15

Natuurlijk :). Alhoewel dit wat harder (Folk Hardrock/Metal) is en Pyrates! wat meer feest/softer is.
Het is net als sebastius niet echt mijn smaak, en dat is misschien ook wel een valkuil voor jullie.
Smaken verschillen nou eenmaal. We kunnen niet iedereen bekoren :)
Folk Rock is nou niet echt een genre met een groot publiek als je het mij vraagt. Maar misschien zit ik er naast. Het is natuurlijk niet voor niets dat nagenoeg alle band 'pop'-ig zijn, want dat is gewoon waar het grote publiek zit en waar grote bekendheid te krijgen is.
Mee eens. Daar ligt ook de uitdaging ;). Het is een niche markt, absoluut. Maar als je bedenkt dat de stijl die wij spelen niet zo gek ver van Mumford & Sons ligt en dat wij ook al worden vergeleken met Mooi Wark dan denk ik, misschien toch een markt voor een stelletje piraten die Folk Rock Party muziek spelen ;)
Goed voorbeeld is Blink-182, begon als skate-punk muziek (ook al niet helemaal zuiver, zaten ook wat pop/rock elementen in), en het album waarmee ze grote bekendheid vergaarden was al aanzienlijk verpopt, namelijk Enema of the State (bekend van bijvoorbeeld All the Small Things). Daar was publiek, met de stroming waar ze vandaan komen zouden ze nooit zover zijn gekomen.
Er zit nog het een en ander in het vat. Onder andere een wat meer pop-achtig nummer (en zelfs een disco nummer :P )
Dit is puur iets om je aan het denken te zetten, geen kritiek. :) Maar ik weet niet zo goed of jullie het met het huidige genre echt zo ver gaat redden als je pretendeert. Maar wie ben ik. Ik gun het je in ieder geval meer dan van harte! :D
Ik waardeer je input en ga er absoluut iets mee doen. Dankjewel!

Door Tweakers user Asitis, maandag 10 december 2012 18:24

Het eerste wat ik dacht bij het horen van de SoundCloud sample was "Dat is iets voor bij Rapalje!" - lezend in je bericht doen jullie dat dus ook! Ik heb al 3 kaarten voor de 18e aan het prikbord hangen, dat komt goed uit!

Ben benieuwd, heb er iig zin in!

Door Tweakers user Asitis, maandag 10 december 2012 18:31

Trouwens, folk moet niet te poppy worden. Bands als Rapalje zijn juist tof omdat ze zo authentiek zijn. Het is een niche markt, maar niche markten hebben altijd trouwere fans. De zoveelste band met een pop-geluid om vervolgens te verzuipen in de 3FM massa komen mij voort de strot uit.
Daarbij is folk (net als blues) altijd toch een soort muziek geweest die gemaakt wordt omdat de mensen het leuk vinden om te spelen, en iets te vertellen hebben. Commercialiteit gaat vaak ten koste van de kwaliteit.

Ik ben een groot folk liefhebber, en mij bekoort het net zoveel als Rapalje en co!

Door Tweakers user Asitis, maandag 10 december 2012 18:36

...trouwens goeie schaamteloze zelfpromotie in je eigen comment op dat Fok! artikel ;)

Door Tweakers user WHiZZi, dinsdag 11 december 2012 00:23

Natuurlijk doe ik aan schaamteloze promotie :P

Maar wees niet bang, we blijven een Folk Rock Piratenband. 3FM en de grote massa zullen we misschien niet bereiken, maar misschien ook wel. Daarmee dus wel dat we dat doen om de muziek die we maken ;)

(en aanstaande zaterdag spelen we in Deurne, is niet zo heel ver weg van Eindhoven ;) )

Door Tweakers user i-chat, dinsdag 11 december 2012 15:57

iets dichter deze kant op en ik kom kijken maar dat zei ik in je vorrige blog ook al... dat je jullie in het voorprogramma zitten van rapalje is natuurlijk bizar goed ... er zijn ook genoeg festifals waar jullie prima zouden passen.. hopelijk bezoek ik er eentje van...

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.