Kerst, geen bal te maken met het christelijk geloof en andere feesten....

Door WHiZZi op maandag 24 december 2012 15:23 - Reacties (26)
Categorie: Categorieloos, Views: 10.052

Mooi, zo op de dag voor kerst. Net als iedereen zal ik mij doen laten genieten van heerlijk voedsel en heb ik een mooie boom op staan. Uiteraard om de geboorte van Jezus te vieren ? Nee, helaas.. Kerst heeft, net als heel veel feesten, geen (kerst)bal te maken met het christendom. Sowieso, een hele hoop feesten wat iedereen maar aanneemt dat dit een christelijke viering betreft is eigenlijk helemaal geen christelijk feest.

Kortom, ik vier geen kerst (Kerstmis = Christus-Mis = Geboorte van Jezus), maar dan wel als 'winterzonnewende'/lichtfeest !

Zelfs Wikipedia zegt over onze eigen kerst:
De Germanen vierden rond Midwinter (21 december) reeds midwinter- of joelfeesten (winterzonnewende) waarbij het boze werd verjaagd en het licht werd begroet. In de Scandinavische talen heet Kerstmis tot op vandaag jul.
Zoals heel veel feesten, heeft het Christendom alle 'ketter' feesten maar voorzien van een handig Christelijk feest
In de vierde eeuw zorgden keizer Constantijn de Grote en de bisschoppen van de uit vervolging bevrijde vroege Kerk ervoor dat Kerstmis op 25 december zou worden gevierd. Op deze datum werd rond de Middellandse Zee tot dan toe de zonnegod vereerd onder vele verschillende namen zoals Ra in Egypte en Helios in Griekenland. In het late Romeinse Rijk was dit vooral de zonnegod Sol Invictus (=de onoverwinnelijke zon). Omdat Jezus het Licht van de Wereld genoemd werd[1], zou Constantijn I - volgens bepaalde auteurs[bron?] - hebben besloten dat de geboorte van Christus op deze dag gevierd zou moeten worden. Bovendien - en dit feit is invloedrijker geweest bij de opkomst van de viering van de geboorte van Christus als Kerstmis - waren de dagen rond 25 december reeds de vrije feestdagen der saturnaliën.

De geboorte van Jezus nam in de kerkelijke kalender daarvoor geen bijzondere plaats in, hoewel ze wel gevierd werd, en tot op de dag van vandaag geldt Pasen in het christendom eigenlijk als veel wezenlijker dan Kerstmis. Jezus werd volgens het evangelie aan het einde van het Joodse (of Romeinse) jaar geboren, maar door de kalenderwijzigingen en de verschillen in tijdrekening wordt de overzetting niet zeer accuraat geacht, te meer daar ook melding gemaakt wordt van kudden schapen in lagere (en dus warmere) velden rond Bethlehem. Het weiden van schapen in Palestina is rond 25 december thans weliswaar zeldzaam, maar toentertijd niet geheel onmogelijk - de schapen die voor de offerdienst in de Joodse tempel gefokt werden, graasden het hele jaar door, ook in de omgeving van Bethlehem (Beth Lechem- huis van het brood). Bovendien is de maand december in Palestina niet zo koud. De datum is dan ook niet met zekerheid als niet-authentiek te bestempelen, want uit de oude christelijke liturgieën - die van vóór de vierde eeuw - stamt reeds de viering van Driekoningen (6 januari) in dezelfde wintertijd. Sextus Iulius Africanus noemt de geboorte van Christus als vallende op 25 december, in een van zijn geschriften gedateerd op 221 n. Chr.
Dus anders gezegd, 221 jaar NA de geboorte van Jezus is pas bedacht dat dit misschien wel eens op 25 december zou kunnen vallen. Even los dat het "weiden" van schapen niet helemaal handig is.

Aan de andere kant, ik ben katholiek opgevoed, is het kindeke Jezus in een kribbe geboren in de nacht. Me dunkt dat geen enkele moeder in een koude(re) decembermaand bedenkt om zich in een stal tussen de koeien te laten bevallen.. (nadat ze eigenlijk is vreemdgegaan, arme Jozef heeft nooit geweten hoe het is gekomen).,..

Begrijp mij niet verkeerd, ik gun iedereen zijn of haar geloof en als men daar gelukkig mee is, vooral door gaan. Dit is puur ter vermaak dat Kerst dus geen bal met het Christendom te maken heeft (het was handig)

Kerst heeft ook niks te maken met de Kerstman trouwens. Deze uit Amerika overgewaaide dikke door Coca Cola geïntroduceerde kopie van St. Nicolaas (Sinterklaas) uit Nederland is gewoon marketing. Overigens is St. Nicolaas wel weer een katholiek feest (ook al was dit een Turk).

Verdergaand op andere feesten die het Christendom heeft 'overgenomen', Carnaval! Carnaval wordt graag door velen gezien als een Christelijk feest met als afsluiter "As Woensdag" om een kruisje te halen bij de kerk om hierna 40 dagen te vasten tot Pasen.

Helaas, Carnaval is een lente feest waar men de oude voorraden op ging maken omdat er nieuwe levensmiddelen aan kwamen. Handig genoeg heeft het Christendom dit in de 18e eeuw maar toe geëigend om al die ketters naar de kerk te krijgen. Bij de meeste plaatsen is dat gelukt (Limburg Vastenaovond zegt het al, Brabant Carnaval = Carne Val = afscheid van het vlees), sommige ook niet (Den Bosch en Bergen-Op-Zoom vieren een ander soort carnaval, wat ook wel Bourgondisch wordt genoemd).

Kortom, niet alle feesten zijn wat ze lijken ;). Belangrijkste is dat je er zelf van geniet met je naasten (of niet), met welke geloofsovertuiging dan ook !

In ieder geval, wens ik iedereen voor nu een hele fijne winterzonnewende/kerstmis/joelfeest/kerstfeest/Diwali of Chanoeka en dat het vele eten je maar mag smaken! ;)

Volgende: Chicken on a Raft (van Pyrates! dus) 04-'13 Chicken on a Raft (van Pyrates! dus)
Volgende: De weg naar een bekende band 12-'12 De weg naar een bekende band

Reacties


Door Tweakers user Andros, maandag 24 december 2012 15:30

Perfect verwoord. Ook ik zit hier met zo'n katholiek gezin en m'n ma verwijt mij kerst te vieren terwijl ik zelf niet geloof. Ik probeer haar al enkele jaren duidelijk te maken waar het feest WEL vandaan komt en gelukkig dat er meer mensen zijn die het in zien. Vrolijke winterzonnewende iedereen :D

Door Tweakers user Jogai, maandag 24 december 2012 15:38

Me dunkt dat geen enkele moeder in een koude(re) decembermaand bedenkt om zich in een stal tussen de koeien te laten bevallen..
Dat was zowieso niet eerste keus he, maar omdat er geen plaats was in de herberg. (http://bib.ly/Lk2.7)
Voor de rest klopt je verhaal wel, heeft ook hierin gestaan: http://www.weet-magazine.nl/home/home/96

[Reactie gewijzigd op maandag 24 december 2012 15:39]


Door Tweakers user Barleone, maandag 24 december 2012 16:00

Ik begrijp je verhaal, maar ik vind je kort door de bocht. In die zin dat de betekenis van het woord kerst weldegelijk de viering/herdenking van de geboorte van Christus is.

Alleen het feest dat de onchristelijken vieren is een volslagen verbastering en samensmelting van 3 dingen: winterfeest, Christusgeboortefeest(vrede) en als derde: marketing.

Dat de onchristelijken graag 'winterfeest' vieren, tja, ik wens dat ze eens kerstfeest kunnen gaan vieren. Maar dat iedereen het winterfeest 'kerstfeest' NOEMT, tja, dat is hetgene waar de christenen tegenaan lopen en dat zou volgens mij het enige kritiekpunt mogen zijn. Voor de christenen is het kerstfeest als het goed is geen winterfeest (=geen kerstboom) en geen marketingfeest (=geen kerstman), maar puur de viering van de geboorte van Jezus.

Ik hoop dat dit een beetje helder is zo. Vragen?
Oja, fijne dagen!

Door Tweakers user Tyuilp, maandag 24 december 2012 16:47

Het kerstfeest komt inderdaad in de Bijbel niet voor en het is ook niet waarschijnlijk dat de geboorte van Jezus in de maand december plaats vond.

Vóór Constantijn werd de geboorte van Jezus al gevierd door de Christenen. Om meer eenheid te krijgen in zijn rijk, heeft keizer Constantijn besloten dat 25 december een mooie datum is om deze geboorte te gedenken. Dat op deze dag ook de zonnegod werd vereerd kwam mooi uit, maar dat veranderd niks aan de oorsprong van kerst.

De naam kerstmis zegt toch ook al dat het om Christus gaat?

[Reactie gewijzigd op maandag 24 december 2012 16:47]


Door Tweakers user mcsluis, maandag 24 december 2012 16:58

Couldn't care less. Ik vier dat ik lekker twee weken vrij ben. :-)

Door Tweakers user Ramon 73, maandag 24 december 2012 17:21

Ik heb dan niets van dat alles, 1 uitzondering daargelaten. Katholiek ben ik wel, maar geen boom, geen lijvige kerstdiners, geen cadeaus. Morgen bij mijn moeder op bezoek, en die kookt alsof het zondag is. Beter dan doordeweeks, maar niks van kerstgetrut zoalswild of kalkoen. Overmorgen naar de schoonfamilie, die zien we maar5x per jaar. Dus elke gelegenheid is er een.
Verlof heb ik niet op dinsdag en woensdag na.

Door Tweakers user onok, maandag 24 december 2012 17:22

Idd: Who cares waarom we kerst vieren. Neem vrij, ga lekker eten en geniet van de gezelligheid! :)

Door Tweakers user maussie95, maandag 24 december 2012 17:53

Jozef wist het wel, want nadat hij erachter was gekomen wilde hij vertrekken zodat iedereen hem de schuld gaf dat Maria zwanger was dan trof zij geen blaam. Toen hij wilde vertrekken kwam er een engel in de nacht die hem vertellen dat het van de Heilige Geest was, dus hij bleef en had geen seksuele gemeenschap met haar totdat Jezus werd geboren.


Door Tweakers user Roww88, woensdag 26 december 2012 16:32

Mooi mooi mooi !!

Door Tweakers user -RetroX-, donderdag 27 december 2012 11:20

beetje open deur is het wel. Alleen al kalender-technisch zijn er al verschillen. De (russisch)orthodoxen hebben een kalender die simpelweg al dagen verschilt met de onze.

Dat kerst niet zoveel te maken heeft met x-mas is niet bijzonder. De kerstviering (kersmis) valt eind december. Diverse andere mid-winter/lichtjesfeesten vallen omstreeks diezelfde periode. In de periode dag mensen vrije dagen begonnen te krijgen was het veel handiger om 1 grote kapstok te hebben waar je 2 vrije dagen aan kon hangen. Commercieel was dit ook interessant om zo een verkooppiek te concentreren. Voila: commercieel kerst is geboren. [al 100 jaar terug].

Dan hebben we natuurlijjk ook nog Pasen, Palmpasen, Pascha en Pascha.....

Al vaker is er gesproken om bepaalde religieuse feestdagen "te combineren" zodat diverse groepen gelijktijdig vrij zijn. Wat heeft een moslim aan kerst? En wat heeft een hindoe aan het suikerfeest? En weinig joden die zitten te wachten op een vrij dag met pinksteren.

Hoe dan ook, het is niet verkeerd om een vaste dag te hebben waarop je een bepaalde gebeurtenis herdenkt. We vieren massaal verjaardagen. Juist die vaste datum maakt het handig om bij te houden. Feitelijk is het absoluut onzin om een verjaardag op een vaste dag te vieren, leuk dat je een jaar ouder bent dan een jaar eerder maar het is niets bijzonders. 2 dagen eerder ben je waarschijnlijk nog net zo als 2 dagen later...... maar je elk jaar realiseren dat je een jaar verder bent en dit kunt delen met anderen maakt het 'bijzonder'.....


ps. kerst vieren ze ook op het zuidelijk halfrond... daar is het nu dus mooi zomer. Fijne mid-winter!

Door Tweakers user Rey Nemaattori, donderdag 27 december 2012 12:08

-RetroX- schreef op donderdag 27 december 2012 @ 11:20:
[...]
ps. kerst vieren ze ook op het zuidelijk halfrond... daar is het nu dus mooi zomer. Fijne mid-winter!
Afaik vier je ook de zonnewende, niet per sé midwinter... nu schijnt de zonnewende op het zuidelijkhalfrond ook te gebeuren op dezelfde dag ;)
Probleem opgelost :P

Door Tweakers user -RetroX-, donderdag 27 december 2012 13:34

Rey Nemaattori schreef op donderdag 27 december 2012 @ 12:08:
[...]


Afaik vier je ook de zonnewende, niet per sé midwinter... nu schijnt de zonnewende op het zuidelijkhalfrond ook te gebeuren op dezelfde dag ;)
Probleem opgelost :P
Scherp opgemerkt :-)

De zonnewende vindt 2 maal per jaar plaats, zowel midzomer als midwinter. De winterse variantie heeft "bij ons" een veel grotere betekenis omdat het als voorbode van de lente gezien wordt. Ook is het een moment waar je naar toe kon leven om iets "extra's" te vieren in een periode waarin je normaal erg zuinig moest zijn.

Op het zuidelijk halfrond is de zomer/winter verhouding veel milder doordat de landmasse dichter bij de evenaar ligt. Er is wel een relgieuze cq astrologische viering maar dat is slechts op beperkte schaal.

Door Tweakers user i-chat, donderdag 27 december 2012 13:57

Tyuilp schreef op maandag 24 december 2012 @ 16:47:
Het kerstfeest komt inderdaad in de Bijbel niet voor en het is ook niet waarschijnlijk dat de geboorte van Jezus in de maand december plaats vond.
punt 1,
Vóór Constantijn werd de geboorte van Jezus al gevierd door de Christenen.
dat is helemaal NIET zeker, en bovendien ook niet zo heel erg logisch, kerstmis is namelijk helemaal geen belangrijk feest, (pasen hemelvaard en pingsteren (lees: de opstanding, het afscheid, en de bezieling van zijn leerlingen)... zijn velen tientallen malen belangrijker en daar is dan ook veel meer over geschreven, dan die geboorte... (relatief maar een kleine passage)..
Om meer eenheid te krijgen in zijn rijk, heeft keizer Constantijn besloten dat 25 december een mooie datum is om deze geboorte te gedenken.
en nu komt het
Dat op deze dag ook de zonnegod werd vereerd kwam mooi uit
hoe naief moet je zijn om te denken dat daar geen opzet in het spel is, hoe toevallig is het dat de oude germaanse volken, feesten hadden op bijna alle christelijke feesten: denk (samhain - tegenwordig bekend als halloween en in de christelijke kerk, allerheiligen en allerzielen),
pasen, valt perfect mooi in mei, waar traditioneel belthane (ofwel het vruchtbaarheids feest) wordt gevierd (vrij vertaalt het feest van het leven)... en dat is ook logisch op het moment dat alles begint te bloeien en groeien...

[qoute]
maar dat veranderd niks aan de oorsprong van kerst.
De naam kerstmis zegt toch ook al dat het om Christus gaat?
[/quote]

en dat is dus maar de vraag, dat het kerstmis heet heeft natuurlijk werkelijk NIETS te maken met de oorsprong, maar met de adoptie ...

bedenk ook maar eens hoe het kan dat december (deca = 10) aan het eind van het jaar valt en niet in october (onze 10de maand)...

blijkbaar kunnen heel vreemde dingen toch normaal worden ... wellicht omdat het te lastig is ze te veranderen...

Door Tweakers user -RetroX-, donderdag 27 december 2012 14:27

i-chat schreef op donderdag 27 december 2012 @ 13:57:
[...]
blijkbaar kunnen heel vreemde dingen toch normaal worden ... wellicht omdat het te lastig is ze te veranderen...
Zowel Freud als Jung hebben erg veel onderzoek gedaan naar het (massa)gedrag van mensen. Hoe mensen onbewust soms hele rituelen er op nahouden zonder zich echt te realiseren waar men nu mee bezig is.

Door Tweakers user edwin90, donderdag 27 december 2012 16:14

Tja, iedereen weet dat Jezus niet persé op 25 december geboren is. Maar je andere bewering klopt dan weer niet. Kerstmis/Kerstfeest is het gedenken van de geboorte van Jezus Christus. Hoe je het went of keert, wij Christenen gedenken het op die datum. Een niet Christen kan dan toch nooit zeggen dat je het niet kán gedenken op die dag? Waarom ze ervoor gekozen hebben om het op een in vroegere tijden heidense feestdag te laten plaatsvinden is over te praten, maar over de naam die Christenen er aan geven kan je mijns inziens niet over discussiëren. Het vorige heidense feest heette immers geen Kerstmis/Kerstfeest.

Kortom, de datum 25/26 december heeft 'geen bal' te maken met de geboorte van Jezus Christus, maar de naam Kerstmis zeker wel.

Door Tweakers user MtC, vrijdag 28 december 2012 00:27

Detailkritiek: Santa Claus is geen "door Coca Cola geïntroduceerde kopie van Sinterklaas", maar werd door Nederlandse migranten in de VS geïntroduceerd als Sinterklaas. Door verbastering/ver-Engelsing werd dit Santa Claus. De figuur Santa Claus zoals we die nu kennen, is inderdaad wel (grotendeels) een creatie van de frisdrankfabrikant.
Overigens wordt in delen van Vlaanderen geen Sinterklaas gevierd, maar Sint-Maarten. In Zweden kennen ze dan weer Jultomten, verwijzend naar Jul, of Joel, zoals in het Joelfeest.

Door Tweakers user RoadRunner84, vrijdag 28 december 2012 08:45

De kerk heeft in de geschiedenis een flinke berg feesten "gekerstend", met als beste voorbeeld natuurlijk kerst. Dat is inderdaad het incorporeren van een heidens feest in de christelijke cultuur door er zelf een ander labeltje overheen te plakken.
In de beginfase werden in de christelijke kerk (een joodse secte) de feesten gevierd die de Heer opgelegd had aan de Joden om te vieren. Dit waren:
- pasen (pascha)
- het feest van de ongedesemde broden
- het feest van de eerstenlingen
- wekenfeest (pinksteren)
- feest van geklank
- grote verzoendag
- loofhuttenfeest
Het zou best kunnen dat hier nog andere feesten bij gevoegd zijn door christenen (in ieder geval de hemelvaart, gezien het tijdstip ervan bekend is). Heel veel andere feesten zijn later bedacht (sinterklaas) of gekerstend (kerst / joel).

Dat pasen en het lentefeest samenvallen heeft er onder andere voor gezorgd dat we tegenwoordig hazen en eieren bij pasen hebben (de palmtakken werden door de joden ook al gebruikt). En het feest van de eerstenlingen is net als in veel andere culturen een oogstfeest, en dus valt het ook tegelijk.

Ik vind het zelf ook wel moeilijk om kerst te "verdedigen" als het alom bekend is dat het van origine geen christelijk feest is. Dat neemt niet weg dat het een gedenkwaardig moment was, de geboorte van Jezus (al heb ik geen flauw idee wanneer Hij nou eigenlijk geboren is, niet met kerstmis...)

Door Tweakers user Mystic_Slayer, vrijdag 28 december 2012 10:21

Kerst, pasen, sinterklaas, etc etc komt allemaal voort uit de Germaanse volkeren, de romeinen hebben het simpelweg gejat, om te voorzien in de zuidere volkeren. Deze samenhangsel van zogenoemde christelijke feesten komen juist voort uit Noordelijkere volkeren.

Zuidelijke volken hebben dit geadopteerd zodoende dat ze de mensen iets konden bieden.

Door Tweakers user RoadRunner84, vrijdag 28 december 2012 14:49

@Mystic_Slayer: je gaat imho te kort door de bocht. Sinterklaas is zover ik weet toch echt naar de verjaardag van Sint Nicolaas, bischop van Myra. Pasen wordt al zo'n 4000 jaar gevierd door de Joden (onder de naam Pascha). Toegegeven, onze huidige invulling van dit feest bevat veel elementen van germaanse stammen.
Kerst is inderdaad een ingekapseld midwinter feest.

Door Tweakers user Mystic_Slayer, vrijdag 28 december 2012 17:06

@RoadRunner84: Als je kijkt naar Odin met zijn speer, hoed, mantel en baard en rijdt op het witte paard genaamd Sleipnir dan zou je kunnen zeggen dat Sinterklaas hiervan is afgeleid. En dan nog niet te vergeten de twee zwarte raven die altijd aanwezig zijn.

En pasen is ook afgeleid van het Zonnewendefeest, namelijk ze vierden 2 maal per jaar het zonnewendefeest.

Door Tweakers user SomerenV, vrijdag 28 december 2012 21:06

Zoals MtC al zegt is 'Santa' niet door Coca Cola bedacht, maar wel handig gebruikt voor marketing-doeleinden vanwege de matchende kleuren. Eigenlijk is de kerstman een mengelmoesje van Sinterklaas, Father Winter (geloof ik) die vooral van het eten is en elfjes uit Scandinavië die in de winter voor licht en dergelijke zorgen. Die drie zijn overgewaaid naar de VS ten tijde van de koloniën en uiteindelijk samengesmolten tot de kerstman die we nu kennen met de cadeau's van Sinterklaas, de lichtjes van de Scandinavische elfjes en het eten van Father Winter.

Buiten dat: ik vier de geboorte van Jezus niet. Hier staat wel een kerstboom maar een kerststal, we doen geen gebedjes en gaan niet naar de kerk. Ben sowieso niet van gelovig in die zin dus voor mij gaat kerst vooral om lekker eten en samenzijn met familie en vrienden.

Ik wist dat ik de info van een filmpje had, en ik heb hem gevonden dus voor de geïnteresseerden heb ik deze zéér leuke video over de kerstman!

[Reactie gewijzigd op vrijdag 28 december 2012 21:08]


Door Tweakers user Nozem1959, vrijdag 28 december 2012 23:29

en maar klagen over en afgeven op religie en religeuze feesten.
Ondertussen "vreet" en "zuipt" iedereen, incl. de klagers zich op die dagen vol.
Dit in het kader van het gezellig samen zijn, iets dat ook buiten Kerstmis kan :Y)
Beetje kinderachtig allemaal.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 28 december 2012 23:29]


Door Tweakers user -RetroX-, zaterdag 29 december 2012 12:34

@Nozem1959 Dat ben ik volledig met je eens. Wie wacht op kerst om lekker te eten en gezellig te doen doet zichzelf enorm te kort.

'Officiele feestdagen' (zoals kerst) hebben vaak wel een praktische kant omdat velen op hetzelfde moment vrij zijn. Maar dat hangt meer samen met een ander probleem dat de moderne mens denk te hebben: "we zijn zo druk allemaal" cq "ik heb geen tijd".... het is zo'n makkelijk en breed geaccepteerd excuus. We maken tal van lijstjes maar het enige wat we niet kunnen (of willen) is een lijstje met onze eigen prioriteiten..... wat zijn mensen toch onlogische wezens :-)

Door Tweakers user Nozem1959, zaterdag 29 december 2012 18:34

Volgens mij kan er altijd en overal voor tijd gemaakt worden, het gehele jaar door.
Goede Vrijdag is op een Vrijdag, dan heb je een heel lang weekend.
Want Pasen valt op die Zondag en Maandag. Dus wat wil je nog meer :?

Zo zijn er nog wel meer gelegenheden te bedenken.
http://feestdagen2013.nl/

En om eea te organiseren(lijstjes, herinneringen enz) daarvoor heb je al die mooie apps voor al die verschillende mobiele OS'sen, prachtig toch?

Door Tweakers user Basputin, zondag 30 december 2012 11:55

Aardig onderwerp, maar inderdaad kort door de bocht. Het gaat Christenen met kerst wel degelijk om het vieren van de geboorte van Jezus. Dat het niet op die datum zelf is: wie zegt dat je iets alleen op de dag zelf mag vieren?

Daarnaast staat het allemaal een beetje bol van halve waarheden. Je hebt duidelijk ooit eens ergens gehoord dat veel Christelijke feestdagen eigenlijk een vervanging zijn van heidense feesten, en je hebt ooit eens ergens gehoord dat Coca Cola de kerstman heeft uitgevonden, en je hebt er toen een stukje over geschreven. Het zou naar mijn idee mooier geweest zijn als je die "feitjes" had genomen en daar eens wat uitgebreider onderzoek naar had gedaan om er vervolgens een echt interessant stukje over te schrijven. En nee, wat Wikipedia-pagina's lezen is niet hetzelfde als uitgebreider onderzoek doen.

Misschien een tip voor je volgende blogpost. Uiteraard wens ik je (en iedereen) een fijn uiteinde en een mooi 2013. Ook diegenen die de jaarwisseling op 31 december maar onzin vinden omdat ze de Gregoriaanse kalender niet aanhangen. ;)

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.