Mijn Russische vriendin, IND ellende..

Door WHiZZi op woensdag 26 augustus 2009 23:33 - Reacties (44)
Categorie: Anya, Views: 19.458

Alweer ruim anderhalve maand verder en dus ruim anderhalve maand zit ik weer alleen thuis. Gelukkig zit ik niet stil en heb ik weer een hele mooie update voor de Tweakers-lezertjes :)

Na aankomst en weer "inburgeren" in Rusland is mijn vriendin vrij snel gaan verder studeren aan Nederlands om na een aantal weken, behoorlijk nerveus, examen af te leggen in St. Petersburg voor het "Inburgeringsexamen Buitenland". Ik was inmiddels werkloos dus ik heb ook de hele dag thuis zitten wachten op het verlossende SMSje van mijn vriendin. Rond de klok van 15:00 Nederlandse tijd ontving ik het SMSje dat ze het examen heeft afgelegd maar dat de uitslag blijkbaar nog een uur zou duren. Kortom, het wachten bleef nog een uur doorgaan. Uiteindelijk, een uur later dus :+ , ontving ik het verlossende SMSje dat mijn vriendin met 100 punten van de 100 is geslaagd voor Nederlandse cultuur en 71 van de 80 punten voor Nederlandse taal. Dit laatste is behoorlijk pittig en ik twijfel zelfs of ik daar een dusdanige score voor kan halen met mijn Brabants accent.

Dit betekent dat mevrouw op Nederlandse taalniveau C1 zit. Kortom, extreem goed. We hebben tot op de dag van vandaag nog geen Russische gevonden met een dusdanig taalniveau na grofweg 3 maanden Nederlandse taal.

Na het behalen van dit examen zijn we begonnen om alle papieren te verzamelen voor de IND en haar MVV sticker. Deze sticker is nodig om Nederland in te mogen reizen om vervolgens hier in Nederland haar aanvraag voor een verblijfsvergunning te mogen doen (VVR). Aan deze sticker zitten tal van eisen waaraan voldaan moet worden, anders komt ze simpelweg Nederland niet in.

Het eisenpakket, in het kort, is het volgende:
- 120% van minimumloon
- Minimaal jaarcontract (op het moment dat het binnen is bij de IND moet het minimaal nog 365 dagen geldig zijn!)
- De vreemdeling mag geen strafblad hebben, geen TBC hebben en geen terrorist zijn.
- De vreemdeling moet het examen Inburgeren Buitenland hebben gehaald.
- Beide personen moeten ouder zijn dan 21.
- Beide personen mogen niet getrouwd zijn met een ander.

De meeste punten zijn wel te begrijpen. Nou was het feit dat ik dus officieel werkloos was op het moment van het examen. Lang verhaal, maar officieel ben ik ontslagen terwijl het feitelijk wel mijn keuze was. Ik heb in ieder geval een nette oprotpremie ontvangen en een mooie laptop aan overgehouden. Voor dit verhaal alleen niet handig ;)
Anyways, gelukkig wel een ontzettend leuke baan gevonden waar ik een 3, 6, 6, vast contract had gekregen. Wederom, niet handig... Dus op dag 1 dat ik daar werkzaam was ben ik direct gaan informeren naar de mogelijkheden terwijl ik tussendoor ook nog even de IND belde naar de mogelijkheden.
Het bleek dat een 6 maanden contract ook zou voldoen, mits ik kon aantonen dat ik 3 jaar achter elkaar had gewerkt, geen vermeldingen had bij UWV en 3 jaar geleden ook voldeet aan de huidige salaris eis. Gelukkig was dit het geval dus ik had weer enigzins vertrouwen dat het ging lukken. Na overleg met mijn baas (nr 1) behoorde het ook tot de mogelijkheden dat ik een 6 maanden contract zou krijgen. Mooi!

Het geluk kon alleen nog niet op. Vorige week heb ik het 21 pagina tellende "MVV aanvraag formulier" voor zover mogelijk ingevuld en de 3 pagina's die mijn baas (baas nr 2) mag invullen afgegeven bij hem. Daarbij kwam ik er ook achter dat men bij de IND ook graag wil zien dat mijn baas loonbelasting betaald dus mocht hij ook even een screenshot (serieus de woorden van de IND) van de loonaangifte uitdraaien en alle namen blurren behalve die van mij (ja, dit is belachelijk imho aangezien dit ook op een loonstrook staat). Maargoed.. De loonaangifte zou ik zsm krijgen en de 3 vellen voor MVV aanvraag heeft hij netjes ingevuld. Alleen kwam hier het vrolijke naar boven, Baas nr 2 vulde het aanvraag formulier in en gaf daarbij op dat mijn arbeidscontract van 28 juli 09 t/m 1 sept 2010 loopt. Bij navraag bleek dit dus het geval te zijn. Blijkbaar is mijn contract geldig t/m maart 2010 maar mijn arbeidscontract t/m sept 2010. Oftewel, ik had een 13 maanden contract (en een paar dagen)! Dit scheelt NOGAL wat kopieerwerk.

Afgelopen zondag heb ik het MVV-aanvraag-boekwerk in elkaar gezet. Buiten het 21 pagina tellende aanvraagformulier, mag ik ook nog mijn uitreksel GBA mee sturen, kopie van alle pagina's van mijn paspoort, kopie van alle pagina's van het paspoort van mijn vriendin, een beŽdigd vertaald geboortebewijs van mijn vriendin met apostille stempel, mijn contract, salarisstrookjes zover ik deze heb, bewijs loonafgifte ( 8)7 ), formulier dat mijn vriendin en ik echt een relatie hebben, adressen en telefoonnummers van familieleden welke weten van deze relatie ( 8)7 ) en bewijzen dat wij een relatie hebben (dmv telefoonrekeningen, chatlogs, whatever).
Volgen jullie het nog? Ik al bijna niet meer :P

Kortom, zoals je wel aanvoelt, wordt dit een ongelooflijk dik pak papier en als bewijzen heb ik 4 telefoonrekeningen opgestuurd, 12 foto's (op een A4 afgedrukt :P ), uitdraai van enkele websites en blogs. Om precies te zijn, heb ik 51 (!) insteekmapjes gevuld met papieren.

Nadat alles ge-tripple-checkt is, is de zaak vandaag op de post gegaan en wordt het morgen bij de IND in Den Bosch afgeleverd. Nou maar hopen dat men enigzins snel is daar en mij een positief advies geeft zodat mijn vriendin dan eindelijk naar Nederland mag komen om hier te blijven (vanuitgaand dat haar VVR wordt afgegeven). Als alles goed verloopt, is ze halverwege Oktober in Nederland en dan begint het 2e gedeelte van het geweldige bureaucratische gedoe om als einddoel genaturaliseert Nederlandse te worden.

Wish me luck then I'll keep you updated ;)