Alles van muziek

Chicken on a Raft (van Pyrates! dus)

Door WHiZZi op woensdag 10 april 2013 17:15 - Reacties (1)
Categorie: Band en Muziek, Views: 3.736

Na een aantal drukke weken achter de boeg eindelijk weer eens een momentje tijd om een video van Pyrates! met jullie te delen.

Mede gesterkt dat op onze show in Almere iemand naar mij toe kwam dat hij het zo leuk vond om de videos te zien van ons op Tweakblogs. Nou, dat laat ik mij geen twee keer zeggen ;)

Afgelopen paar videos hoorde ik dat het gewaardeerd werd om een stukje geschiedenis, zover bekend bij mij, te delen. Deze keer dus Chicken on a Raft.

De versie van Pyrates! klinkt dan ongeveer zo:

*opgenomen met een goedkope camera in de Effenaar te Eindhoven op 18 januari 2013

Dit nummer is een bekender nummer uit de Folk-wereld en één van de weinige covers welke Pyrates! doet. Geschreven in de periode 1959-1967 door de in 1930 geboren Cyril Tawney. Deze man zat indertijd in de 'Royal Navy' waar hij traditionele zeemansliederen onderzocht. Naast dit onderzoeken, heeft hij dus ook een aantal eigen teksten geschreven, waaronder 'Chicken on a Raft'.

Het nummer gaat niet over een kip op een vlot, maar over een onpopulair gerecht wat geserveerd werd in de Royal Navy. Het bestond uit een gebakken ei op gebakken brood, dus in een vorm wel een kip op een soort vlot ;)

Het refrein is dan:
Chicken on a raft on a Monday morning,
Oh, what a terrible sight to see,
The Dabtoes forrard and the dustmen aft,
Sittin' there a'pickin' at a chicken on a raft!
In 1967 voor het eerst op de plaat gezet door The Young Tradition en later nog door vele gecovered in verschillende stijlen. Ook heeft Cyril Tawney in 1972 zelf een versie op plaat gezet.

Tegenwoordig kun je zelf op het Internet met een kip op een vlot zitten of je komt een keer live bij één van de Pyrates!-shows kijken om het zelf live te horen in een eigen piraten-disco-stijl :P

De weg naar een bekende band

Door WHiZZi op maandag 10 december 2012 00:14 - Reacties (14)
Categorie: Band en Muziek, Views: 3.519

Zoals de meeste weten, zit ik in een band met de naam Pyrates!. Pyrates! is een Folk Rock Party Band welke in 2006 in het Verenigd Koninkrijk is opgericht door Captain David Gallows. Een uit de hand gelopen verkleedpartij gecombineerd met veel bier en liedjes zingen heeft geleid tot de oprichting van een band.

In het begin heeft de band vele bezettingen gehad, maar wel altijd David als basis persoon. In het VK heeft de band toch behoorlijk wat naamsbekendheid genoten tot zelfs ver over de landgrenzen waaronder een USA-tour en een optreden in Nederland.

In 2010 is David naar Nederland verhuisd en heeft hier de band een herstart gegeven. De band is iets ruiger gaan spelen en daarmee toch weer wat successen behaald.

Op dit moment staat de band op de rand van bekendheid. In mijn komende verhalen zal ik een tipje oplichten van de sluier hoe een band van de situatie 'leuk bandje' tot de (hopelijk) uiteindelijk situatie 'omdat Pyrates! op festival X komt ga ik er heen/festival X is niks als Pyrates! niet wordt uitgenodigd', anders gezegd ... een bekende band :)

Voor een succesvolle band moet je uiteraard kunnen entertainen. Let wel, ik zeg entertainen en niet simpelweg muziek maken. Artiesten/bands moeten vooral mensen kunnen vermaken. Dit _kan_ met alleen muziek maar het totaal plaatje moet kloppen. Als jij een zaal/cafe vol mensen weet te vermaken, dan heb je al een deel.
Daarnaast is het hebben van een professionele instelling ook zeer belangrijk. Als een band niet professioneel over komt in handelen, in gage vragen en het organiseren dan wordt het een uitdaging. Dit kan uiteraard ook betekenen dat je hier voor iemand in dienst hebt, dat is vaak de taak van een boekingsagency.
Als laatste, netwerken, netwerken en netwerken. Mensen leren kennen die overtuigd raken van het kunnen van je band. Hou altijd je contacten goed bij de hand, want iemand die lang geleden iets heeft gedaan of overtuigd was, kan zomaar in de toekomst weer ergens opduiken ;)

Het verhaal Pyrates! begint op St. Patricksday in Almere bij een voorprogramma waar Pyrates! mocht gaan spelen. In De Meester in Almere liet Pyrates! zich voor het eerst in die bezetting horen. Bij het einde van de show is de CD afgegeven aan de organisator omdat hij Pyrates! zo ontzettend leuk vond.

Hierna nog diverse optredens gedaan en zelfs nog een tour door de UK gedaan, onder andere ook voor het Engelse leger mogen spelen. Ook in Nederland hebben we meegedaan aan Shanty festival "Bie Daip", FantasiaFest en zelfs als straatmuzikant opgetreden.

Toch kwam het neusje van de zalm omstreeks september 2012. Terwijl we aan het onderzoeken zijn voor een tour naar Rusland en Engeland in 2013 kreeg ik een telefoontje van een bekendere programmeur/booker die ons op 3e Keesdag wilde boeken in Tivoli Utrecht. Een door Mojo Concerts geörganiseerde show als voorprogramma van een bij Lowlands-gangers bekende DJ, Kees van Hondt. Sterker nog, DJ Kees van Hondt was zo trots op ons, dat hij aangeeft ons wel te willen op Lowlands 2013.

Bij navraag leerde ik dat hij de CD van poppodium De Meester had ontvangen en hij raakte zo enthousiast, dat wij spontaan de 3e Keesdag mogen openen. Ook is er gezegd dat er voor volgend jaar een nog betere samenwerking zal komen tussen de bekende programmeur die deze show heeft geboekt en Pyrates!.

Inmiddels was het ook opgevallen bij Rapalje (voor de niet kenners, dat is een Keltische Folk band welke de bekendste band van Nederland is binnen de Folk-wereld) dat wij goed bezig zijn. Na wat contact is er besloten dat Pyrates! een try-out mag doen als voorprogramma van deze gevestigde band. Dit is dan ook beklonken door 18 januari in de Effenaar te gaan spelen.

Ondertussen zaten wij ook niet stil en worden wij langzaam aan steeds bekender binnen de Folk-scene van Nederland en daarbuiten. Tot onze grote verbazing worden wij genoemd voor Sziget 2013. Sterker nog, op moment van schrijven hebben er dusdanig veel mensen gestemd op Pyrates! dat wij op nummer 3 staan van de 100 bands die mogelijk op Sziget komen. Ver boven AC/DC, Metallica en RHCP.

Kortom, voor 2013 staan er een paar hele grote shows op de planning en de kans wordt met de dag groter dat wij volgend jaar niet meer hoeven uit te leggen wie we zijn of wat we doen ;)

Uiteraard kunnen we als band alle hulp gebruiken. Dat kan door de CD te kopen (Buried Treasure) op alle bekende digitale plekken (of stuur mij een mail) en/of onze Facebook pagina te liken (al ruim 1700 gingen je voor). Op onze website kun je kijken wanneer we in de buurt optreden. Vind je ons nou echt leuk en treden we niet op? Geen nood, stuur mij een DM of email dan zorg ik dat we in de buurt komen optreden (het helpt als je al een idee hebt waar dan ;) ).

En onthou de naam Pyrates!, wie weet kom je de naam nog eens tegen ;-).

Als er verzoeken zijn om nog dieper in te gaan hoe een band populair kan worden, wil ik dat ook nog wel vertellen. Het is in ieder geval niet iets wat vanzelf gebeurd.

Pyrates! UK Tour - Irish Rover en wat leuke nieuwtjes!

Door WHiZZi op zondag 16 september 2012 23:13 - Reacties (3)
Categorie: Band en Muziek, Views: 3.547

Gezien ik niet het idee had dat mijn vorige post van Pyrates! heel slecht werd ontvangen (en indien wel, je hebt altijd de keus om niet te kijken :P ) wilde ik deze video jullie toch niet onthouden.

Het is een voor Nederland wat meer bekender nummer, Irish Rover (niet te verwarren met Wild Rover wat een Iers drink nummer is):


Stukje geschiedenis
De meest bekende versie is die van de Dubliners of van de Pogues die met enige aanpassing in de teksten het nummer eigen hebben gemaakt. Het is een Iers volksliedje wat gaat over een schip welke aan het eind van het nummer komt te zinken (om precies te zijn, 4 juli 1806 ;) ).

Na de vorige blog is er weer heel wat gebeurd in Pyrates!-land. Zo hebben we afscheid moeten nemen van de bassist (die uit het filmpje) en hebben we hier gelukkig snel een vervanger voor kunnen vinden. Één van de grote voordelen van deze nieuwe bassist is dat deze ook kan zingen, waardoor we nu een mooi zangkoor hebben. Ook is er een vaste violist bij gekomen welke nu druk bezig is om de muziek eigen te maken.

Nog beter nieuws is dat we op 27 december mogen optreden in het voorprogramma van Kees van Hondt in het Tivoli in Utrecht. Jazeker, Pyrates! komt op de grotere podia van Nederland te spelen. Kees van Hondt is misschien niet al te bekend onder jullie, tenzij er Lowlands-gangers zijn. Daar heeft hij op 1 jaar na, ieder jaar gestaan. Het leuke is nog, Kees van Hondt is fan van Pyrates! geworden en heeft op Fok! een interview gegeven waaruit ik quote:
Welke acts zou je zelf voor Lowlands 2013 boeken?

Pyrates! (die ik overigens zojuist heb bevestigd bij mij optreden op 3e Keesdag in Tivoli), Patchanka uit Denemarken, Fiddler's Green uit Duitsland, Leningrad uit St Petersburg, Los Calzones uit Argentinie etc etc
Dit is best goed nieuws voor ons, nu nog hopen dat Lowlands ook luistert naar het advies van Kees ;)

Pyrates! zal volgend jaar een paar grote slagen maken, dus hou de lokale festivals in de gaten. Grote kans dat Pyrates! ook bij jou in de buurt komt!

Mocht je nou aanstaande woensdag, 19 september 2012, de hele dag praten als een piraat (het is dan International Talk Like A Pirate Day) dan kun je 's avonds je stembanden komen smeren met rum in Café The Jack in Eindhoven waar Pyrates! in de nieuwe bezetting zal optreden. ARRRRR

Pyrates! UK Tour - High Barbary

Door WHiZZi op maandag 20 augustus 2012 17:45 - Reacties (6)
Categorie: Band en Muziek, Views: 3.762

Misschien heb je het in de vorige blog gelezen, maar in juli 2012 hebben wij met Pyrates! een tour gedaan door UK waar we diverse video's hebben opgenomen welke wij wekelijks zullen gaan releasen.

Onderstaande video is gemaakt op de 2e dag van de tour in Exeter (in The Sorry Head). Het nummer heet High Barbary en wordt uitgevoerd door Pyrates!Stukje geschiedenis
Het nummer gaat over een zeilschip welke een piratenboot tegen komt bij de "Barbary Coast". Gelukkig voor het zeilschip winnen ze en laten de piraten verdronken achter.

Een oudere versie van dit liedje is gevonden in 1595 waar het nummer over 2 boten gaat. De George Aloe en de Sweepstake. Beide boten zeilen naar Safi (Marokko). De George Aloe is aan het rusten en ligt voor anker als de Sweepstake wordt aangevallen door een Frans schip en alle bemanningsleden overboord gooit. De George Aloe valt hierop het Franse schip aan en wint van dit schip en verdrinkt alle bemanning als wraak voor wat men heeft aangedaan met de andere boot.

De meeste bekende tekst refereert naar de problemen die Europeens en Noord Amerkaanse handelaars hadden met de Noord Afrikaanse piraten in de 2e helft van de 18e eeuw/begin 19e eeuw. Deze hebben uiteindelijk geleid tot de "Barbarijse oorlogen"

De Pyrates!-versie is vooral gebaseerd op de piraten-versie met wat invloeden van de originele tekst.

Het leven van een muzikant on the road

Door WHiZZi op vrijdag 27 juli 2012 12:30 - Reacties (15)
Categorie: Band en Muziek, Views: 3.778

Eens een keer een blog van een heel ander kaliber. Het gaat totaal niet over computers of technische zaken. Alhoewel technische zaken wel enigzins, maar dan niet vanuit de IT. Ik bedacht mij om eens een blog te schrijven hoe het is om als muzikant een tour te doen door het buitenland. Iets wat ik afgelopen dagen/maanden veel heb gedaan en hopelijk ook ga doen in de nabije toekomst. Wie weet roepen jullie over een paar jaar wel dat je de blog van die bekende drummer van Pyrates! zowaar hebt gelezen op Tweakblogs ;)

Een aantal maanden geleden kregen wij, Pyrates!, gevraagd om in het Verenigd Koninkrijk (Engeland dus en verderop afgekort tot VK) een optreden te verzorgen in een plaats met de naam Hastings. Hier ging met het Guinness wereldrecord "Aantal mensen verkleed als piraat op 1 lokatie". Blijkbaar zijn er mensen die hier geld voor over hebben om een dusdanig record neer te zetten 8)7.

Wellicht is het handig als ik even in 1 zin kort samenvat wat wij als band doen. Wij maken Folk Rock muziek in een piratenstijl. We worden vaak vergeleken met Rapalje en/of The Dubliners, alleen dan met veel meer "piraat". Dus tja, als er een wereldrecord piraten op 1 lokatie komt, is dat iets waar wij gewoon bij horen ;)

Omdat wij niet graag > 1000km gaan rijden voor 2x 30minuten optreden hadden we bedacht om wat meer lokaties aan te doen in het VK. Door onze bekendheid in het VK (daar zijn wij een redelijk bekende band) konden we vrij makkelijk een korte tour regelen. Zo gezegd zo gedaan en het bellen is begonnen. Zo kunnen wij op dit moment nog geen drumstel vervoeren wegens gebrek aan een degelijke tourbus (we zoeken nog investeerders ;) ) dus op alle lokaties zou echt een drumstel geregeld moeten worden. Daarnaast natuurlijk ook een degelijke geluidsinstallatie om onze 4 leden ook de nodige watts aan output te geven. Een hoop geregel en uiteindelijk hadden we de tour gepland.

Woensdag: Aankomst in Bed&Breakfast Folkstone
Donderdag: Show in Burnham-on-Sea
Vrijdag: Show in Exeter
Zaterdag: Show in Cambridge
Zondag: Show in Hastings
Maandag: Terug naar huis ;)

Voor de niet topografie kenners. Huis naar Folkstone is iets meer dan 4 uur rijden. Folkstone naar Burnham-on-Sea is 4,5 uur rijden. Exeter is dan gelukkig maar 45 minuten rijden. Cambridge is weer 4 uur rijden en Hastings ongeveer een uur waarna huis weer 4,5 uur weg is. Kortom, heel veel rijden rijden rijden..

De 1e B&B was redelijk behalve dat deze rook naar oude mensen. Wel schoon verder en de volgende dag ging de rit naar Burnham-on-Sea ook verder vlekkeloos. Helaas was het hotel daar best wel smerig. Mijn kamer had uitzicht op zee, al werd dit erg verstoord door vogelpoep op de ramen. Ik klaag nooit, maar dit was gewoon echt vies :r. De volgende dag douchen heb ik ook eerst de douchekop moeten schoonmaken omdat deze volledig dicht zat met kalk (op 2 hele kleine straaltjes na).

Aangekomen op de show-lokatie werden we ook erg teleurgesteld. Er was geen echt drumstel om mee te beginnen. Men had een goedkope floortom omgebouwd tot bassdrum wat ongeveer klonk als een koebel. De 12 en 13 inch toms waren niet gestemd en de snaredrum kwam letterlijk van een speelgoed-drumstel. Nadat we hier uitgebreid om hebben gelachen heb ik met veel ducttape, geduld en zakdoekjes toch nog een acceptabel geluid weten te krijgen. Gelukkig had ik mijn eigen snaredrum bij (drummers snappen dit wel).

De 2e verrassing was dat wij op onze technische rider wel degelijk 4 monitor-outputs specificeren. Ze hadden er 2 waarvan er 1 al gebruikt werd om speakers aan te sturen die je normaal in de auto hebt. Ik lieg niet, dat waren onze monitoren!! Uiteindelijk met heel veel crea-bea kabels trekken en maar akkoord gaan met halve monitoring hebben we de show gedraaid. Vreemd genoeg waren mensen razend enthousiast en hebben we heel wat handtekeningen mogen zetten. Mensen stonden ook in de rij voor ons, wat een hele leuke ervaring is :P.

Tijdens deze eerste show heb ik voor het eerst kunnen genieten van Indisch voer (Curry) wat in het VK lekker veel aanwezig is. Nieuwe verslaving gevonden daar :9.

Ook om alvast een vooroordeel van muzikanten weg te halen. Natuurlijk hebben we wel wat alcoholische versnaperingen op aldaar, maar niet voor of tijdens de show! Wij zijn van mening dat als professioneel muzikant je niet aangeschoten of dronken op het podium kunt verschijnen. Besef wel, dit is werk voor ons ;)

Anyway, eind van de avond zijn we terug gegaan naar het hotel (ergens rond 2 in de morgen) om er om 9:00 weer uit te moeten en naar Exeter te gaan.

In Exeter was alles netjes geregeld. Alles bleek daar aanwezig te zijn en we hebben een geweldige show gedaan. Mensen waren enthousiast en wederom hebben we een handtekeningensessie kunnen doen. Helaas besloot de ingehuurde geluidsman halverwege naar huis te gaan. Gelukkig voor ons was een bevriende geluidsman van ons die avond aanwezig die dus even het geluid heeft moeten regelen. Erg vreemde gewaarwording, halverwege ineens weg... 8)7. Het B&B waar we deze avond overnachten was erg goed, geen klachten over en een heerlijke loungeroom met free WiFi :+

De dag erna naar Cambridge gereden waar we in een heel kleine bar hebben gespeeld. Blijkbaar was het Belgium National Day en speelden wij in een bar die 100 Belgische Bieren op voorraad heeft. Om het nog gekker te maken, was er een Amsterdammer daar. Kortom, ik had ruim 1200 km gereden om in het VK na de show een Belgisch biertje te drinken (St. Bernardus Triple) en met een Amsterdammer te praten 8)7. Dat biertje hadden we overigens wel verdiend gezien men het hier voor elkaar kreeg om geen drumstel te hebben. Pas 20 minuten nadat wij hadden moeten beginnen was er een deel van het drumstel aanwezig. Uiteraard mistte ze het essentiële deel (snaredrum standaard) waardoor ik eigenlijk maar half kon spelen (floortom als standaard gebruiken). Uiteindelijk hadden we alle onderdelen en hebben we een ontzettend gezellige show gehad en waren mensen door het dolle heen van enthousiasme. Erg goed daar!

De dag erna was Hastings. Dit leek de meest professionele organisatie te zijn van alle shows die we hadden gedaan. Helaas bleek het uiteindelijk de meest onprofessionele organisatie te zijn. Wij zouden om 11:00 moeten opbouwen en om 12:00 spelen. Om 11:00 stonden wij klaar om onze spullen op het podium te gooien en te sounchecken. Change of plan, het podium was bezet door andere groeperingen en de organisatie was onbereikbaar. Dat was echt een What The Fuck moment. Het is dat we in het VK waren, anders waren we weggelopen daar. Om 12:00 dus als een dolle opgebouwd en gesoundcheckt waarna we om 12:20 pas konden beginnen. 3 nummers gespeeld en weer van het podium af |:(.

Het enige geluk wat we hier hadden was dat een andere band was uitgevallen waardoor we de 2e set dus met 30minuten konden verlengen. Dat hebben we dus gedaan en uiteindelijk dus een hele leuke show gedraaid (ook hier weer!) met enthousiaste mensen in het publiek (14.000 man!) en weer veel handtekeningen gezet. In de avond zijn we via onze violist en zijn vriendin uitgenodigd om als VIP/Artist bij de Tower of London aanwezig te zijn. Hier hoefde we niet te spelen, maar we hebben daar even mogen snuiven aan het echte artiestenleven. Midden in de nacht zijn we door een chauffeur naar huis gebracht naar de meest geweldige B&B van deze tour. Heerlijke bedden, ruim huis. Enige nadeel was, geen WiFi.. Je blijft toch een geek ;)

Video's zeggen meer dan woorden, dus bij deze een samenvatting van onze tour in videobeelden waarbij we gelukkig geen beelden hebben van de 1e show ;)
.

Mocht je in de buurt van Meppel wonen, vanavond, morgen en overmorgen treden we daar op (FantasiaFest in/nabij De Lindenhorst).