en hopeloos?.

Na 14 jaar weer Windows proberen.

Door WHiZZi op zondag 10 april 2016 17:13 - Reacties (22)
Categorie: Categorieloos, Views: 9.919

Het is inmiddels alweer een jaar of 14 geleden dat ik mijn toentertijd Windows XP installatie vriendelijk heb verzocht om op te rotten van mijn harddisk en ben ik volledig overgestapt naar Linux. Een paar jaar later ben ik, mede door komst van een iPhone, overgestapt via een Hackintosh en later naar een echte Mac waar ik Mac OS X op draai.

Ondertussen wel voor mijn werk diverse Windows versies ondersteund en zo nu en dan draaide er een verloren machines in het thuis netwerk vanwege gebrek aan budget om daar een echte Mac neer te zetten.

Nu, 2016, ga ik Windows weer een echte kans geven als werkpaard(je). Waarom? Nou, meer omdat ik in 2015 een beetje aan het prutsen ben geweest met laptops en deze, al dan niet na reparatie, verhandelde. Uiteraard met daarop Windows 10 en ik was onder de indruk van de snelheid op vooral oude(re) hardware. Een Core2Duo machine met SSD en 4GB RAM is gewoon heerlijk snel en werkbaar voor dagelijkse taken. Games speel ik toch niet, dus dan is zo'n machine best leuk.

Vooral omdat ik met de band veel onderweg ben en wij een mooie Behringer X-AIR18 hebben waar we via USB alle optredens en repetities multitrack kunnen opnemen. Dit werkte altijd goed op mijn Macbook Air van 2013 tot El Capitan waardoor Logic Pro niet altijd even goed werkte. Mijn Tascam US1800 werkte allang niet meer op El Capitan dus moest ik een tweede apparaat hebben om opnames te maken.

Thuis heb ik, naast de Macbook, ook nog een Core2Duo desktop PC staan welke van Windows 7 -> Windows 8 -> Windows 10 is gegaan en tegenwoordig Youtube kijkdoos voor de kleine en het huis via iTunes voorziet van muziek. Dus hier is mijn Windows 10 avontuur eigenlijk begonnen.

Zoals gezegd ben ik in 2015 in de handel van wat oudere laptops gekomen en 1 van deze laptops heb ik uiteindelijk zelf gehouden om als opname apparaat te gaan dienen. Deze 17" loodzware Acer Aspire heeft een tijdje zijn werk goed gedaan met Windows 10 erop en daarnaast wederom iTunes voor de gezellige muziek in de studio's en Audacity en Reaper om multi-track opnames te doen.

Door de handel kreeg ik een prachtige Macbook Pro 1,1 in handen welke na een grote schoonmaak en verse koelpasta ineens wel interessant was om te gebruiken als opnamedoos. Helaas draaide Windows 10 zeer beperkt op deze machine (geen driver voor videokaart) en OS X 10.7.5 is toch echt wel zwaar verouderd (plus dat hierop mijn Logic Pro weer niet wilde draaien). Uiteindelijk is hier een duo-boot Ubuntu Studio en Mac OS X 10.7.5 op gekomen. Ubuntu studio voor opnames, Mac OS voor iTunes. Toch was dit niet optimaal, Ubuntu Studio vond het niet leuk als deze op standby ging en ik had geen zin meer om dit tot op de bodem uit te zoeken.

Het lot was mij positief gezind met een iBood Box begin dit jaar. In deze box zat een lief HP EliteBook 2540p apparaatje met een leuke Core i5 CPU, 4GB geheugen en 250GB HDD. Na aanschaf van een nieuwe accu blijkt dit een heel capabel systeempje te zijn voor opnames en 'on the road'. Er komt zeer binnenkort een SSD in om de laatste snelheidswinst ook te hebben.

In de afgelopen 2 weken ben ik privé dus met name in Windows 10 bezig geweest. Deze laptop had een licentie Windows 7 dus was een upgrade eenvoudig (alhoewel ik een kale installatie heb gedaan).

Na installatie heb ik eerst de tools die ik mij nog kan herinneren dat ik deze veel gebruikte geïnstalleerd. Uiteraard na iTunes en de koppeling met mijn iTunes Match :)

Voor mijn werk moet ik veel inloggen op Linux machines. Dus Putty en WinSCP zijn minimale eis. Ik heb mijn key van mijn Mac af kunnen halen en deze in PuttyAgent geladen, dus de basis behoefte zijn bevredigd.

Verdere tools die ik heb geïnstalleerd om het leven op Windows aangenaam te maken:
- PostBox (https://www.postbox-inc.com/), De beste E-mail client voor zowel Mac als Windows. Ik heb hier een licentie voor waardoor ik het op beide besturingssystemen kan gebruiken.
- VLC (heeft geen uitleg nodig)
- DropBox (gebruik ik ook op de Mac)
- iTunes (samen met iCloud waar ik mijn documenten op sla)
- Google Chrome (yay, synchronisatie)
- Irfanview (gewoon de beste picture viewer voor Windows)
- Total Commander (http://www.ghisler.com/ waar ik zowaar een licentie voor heb)
- Wireshark
- Avast Antivirus
- Cygwin (omdat ik wel een fatsoenlijke shell wil hebben)
- Audacity / Reaper voor de opnames

Aangezien LibreOffice op een bepaald moment weigerde te werken op mijn Macbook, heb ik daar al Office for Mac geinstalleerd. Logischerwijs heb ik op Windows dan ook en heb ik de 2013 versie van Microsoft Office 'gevonden'.

Omdat het kan heb ik nu ook Euro Truck Simulator 2 geinstalleerd (die een stuk beter loopt dan onder een emulatie van Mac) en Duke Nukem 3D (een van de weinige spellen die ik ooit speel). Daarnaast ook om mijn retro persoonlijkheid te vriend te houden in ieder geval Amiga Forever en WinUAE om de Amiga's te voorzien van software indien nodig.

Al met al ben ik redelijk positief over mijn nieuwe Windows plekje. Over een paar weken ga ik touren in Engeland en neem alleen de Windows machine mee. Dat wordt dus nog spannend of ik alles kan wat ik met de Mac kan (waarschijnlijk wel).

Als er iemand nog een must-have voor Windows 10 heeft dan hoor ik dat graag. Mijn mening is dat Microsoft nu eindelijk een degelijk operating system heeft uitgebracht wat voor zowel de power user als voor de normale thuisgebruiker goed kan werken.

Kerst, geen bal te maken met het christelijk geloof en andere feesten....

Door WHiZZi op maandag 24 december 2012 15:23 - Reacties (26)
Categorie: Categorieloos, Views: 10.763

Mooi, zo op de dag voor kerst. Net als iedereen zal ik mij doen laten genieten van heerlijk voedsel en heb ik een mooie boom op staan. Uiteraard om de geboorte van Jezus te vieren ? Nee, helaas.. Kerst heeft, net als heel veel feesten, geen (kerst)bal te maken met het christendom. Sowieso, een hele hoop feesten wat iedereen maar aanneemt dat dit een christelijke viering betreft is eigenlijk helemaal geen christelijk feest.

Kortom, ik vier geen kerst (Kerstmis = Christus-Mis = Geboorte van Jezus), maar dan wel als 'winterzonnewende'/lichtfeest !

Zelfs Wikipedia zegt over onze eigen kerst:
De Germanen vierden rond Midwinter (21 december) reeds midwinter- of joelfeesten (winterzonnewende) waarbij het boze werd verjaagd en het licht werd begroet. In de Scandinavische talen heet Kerstmis tot op vandaag jul.
Zoals heel veel feesten, heeft het Christendom alle 'ketter' feesten maar voorzien van een handig Christelijk feest
In de vierde eeuw zorgden keizer Constantijn de Grote en de bisschoppen van de uit vervolging bevrijde vroege Kerk ervoor dat Kerstmis op 25 december zou worden gevierd. Op deze datum werd rond de Middellandse Zee tot dan toe de zonnegod vereerd onder vele verschillende namen zoals Ra in Egypte en Helios in Griekenland. In het late Romeinse Rijk was dit vooral de zonnegod Sol Invictus (=de onoverwinnelijke zon). Omdat Jezus het Licht van de Wereld genoemd werd[1], zou Constantijn I - volgens bepaalde auteurs[bron?] - hebben besloten dat de geboorte van Christus op deze dag gevierd zou moeten worden. Bovendien - en dit feit is invloedrijker geweest bij de opkomst van de viering van de geboorte van Christus als Kerstmis - waren de dagen rond 25 december reeds de vrije feestdagen der saturnaliën.

De geboorte van Jezus nam in de kerkelijke kalender daarvoor geen bijzondere plaats in, hoewel ze wel gevierd werd, en tot op de dag van vandaag geldt Pasen in het christendom eigenlijk als veel wezenlijker dan Kerstmis. Jezus werd volgens het evangelie aan het einde van het Joodse (of Romeinse) jaar geboren, maar door de kalenderwijzigingen en de verschillen in tijdrekening wordt de overzetting niet zeer accuraat geacht, te meer daar ook melding gemaakt wordt van kudden schapen in lagere (en dus warmere) velden rond Bethlehem. Het weiden van schapen in Palestina is rond 25 december thans weliswaar zeldzaam, maar toentertijd niet geheel onmogelijk - de schapen die voor de offerdienst in de Joodse tempel gefokt werden, graasden het hele jaar door, ook in de omgeving van Bethlehem (Beth Lechem- huis van het brood). Bovendien is de maand december in Palestina niet zo koud. De datum is dan ook niet met zekerheid als niet-authentiek te bestempelen, want uit de oude christelijke liturgieën - die van vóór de vierde eeuw - stamt reeds de viering van Driekoningen (6 januari) in dezelfde wintertijd. Sextus Iulius Africanus noemt de geboorte van Christus als vallende op 25 december, in een van zijn geschriften gedateerd op 221 n. Chr.
Dus anders gezegd, 221 jaar NA de geboorte van Jezus is pas bedacht dat dit misschien wel eens op 25 december zou kunnen vallen. Even los dat het "weiden" van schapen niet helemaal handig is.

Aan de andere kant, ik ben katholiek opgevoed, is het kindeke Jezus in een kribbe geboren in de nacht. Me dunkt dat geen enkele moeder in een koude(re) decembermaand bedenkt om zich in een stal tussen de koeien te laten bevallen.. (nadat ze eigenlijk is vreemdgegaan, arme Jozef heeft nooit geweten hoe het is gekomen).,..

Begrijp mij niet verkeerd, ik gun iedereen zijn of haar geloof en als men daar gelukkig mee is, vooral door gaan. Dit is puur ter vermaak dat Kerst dus geen bal met het Christendom te maken heeft (het was handig)

Kerst heeft ook niks te maken met de Kerstman trouwens. Deze uit Amerika overgewaaide dikke door Coca Cola geïntroduceerde kopie van St. Nicolaas (Sinterklaas) uit Nederland is gewoon marketing. Overigens is St. Nicolaas wel weer een katholiek feest (ook al was dit een Turk).

Verdergaand op andere feesten die het Christendom heeft 'overgenomen', Carnaval! Carnaval wordt graag door velen gezien als een Christelijk feest met als afsluiter "As Woensdag" om een kruisje te halen bij de kerk om hierna 40 dagen te vasten tot Pasen.

Helaas, Carnaval is een lente feest waar men de oude voorraden op ging maken omdat er nieuwe levensmiddelen aan kwamen. Handig genoeg heeft het Christendom dit in de 18e eeuw maar toe geëigend om al die ketters naar de kerk te krijgen. Bij de meeste plaatsen is dat gelukt (Limburg Vastenaovond zegt het al, Brabant Carnaval = Carne Val = afscheid van het vlees), sommige ook niet (Den Bosch en Bergen-Op-Zoom vieren een ander soort carnaval, wat ook wel Bourgondisch wordt genoemd).

Kortom, niet alle feesten zijn wat ze lijken ;). Belangrijkste is dat je er zelf van geniet met je naasten (of niet), met welke geloofsovertuiging dan ook !

In ieder geval, wens ik iedereen voor nu een hele fijne winterzonnewende/kerstmis/joelfeest/kerstfeest/Diwali of Chanoeka en dat het vele eten je maar mag smaken! ;)

VoIP - De meestvoorkomende problemen

Door WHiZZi op vrijdag 27 januari 2012 22:13 - Reacties (14)
Categorie: Categorieloos, Views: 15.562

Op mijn werk heb ik dagelijks te maken met bedrijven welke mij bellen die problemen hebben met hun VoIP. Hierdoor ben ik ook wel een beetje de VoIP-expert geworden van het technische team bij ons en wellicht kan ik deze kennis met jullie delen.

Als het bevalt, kan ik in de toekomst nog wat handige weetjes over de diverse telefooncentrales en configuraties vermelden.Opmerkingen dus graag in het commentaar.

VoIP
Wat is VoIP :? Nou, dat is Voice over IP (Internet Protocol). Oftewel, en is een datastream tussen een punt A en een punt B wat bestaat uit allemaal kleine UDP pakketjes waarin je gesprek zit. Deze datastream gaat dus over het Internet. Punt B kan een telefooncentrale zijn die het verkeer omzet naar het ouderwetse analoge signaal zodat je elkaar kan horen. Het kan ook een (VoIP) telefoontoestel zijn.
Punt A is meestal een trunk, oftewel een VoIP/SIP endpoint. Hier achter zit weer een uitgebreid systeem die het digitale VoIP omzet naar signalen die de carriers (KPN/Vodafone/T-Mobile etc) begrijpen. Dit zal overigens ook vaak weer digitaal zijn ;)

99% van de VoIP problemen ligt ook tussen punt A en punt B. Uiteraard kan het verder in het netwerk ook nog wel fout gaan, maar het cruciale punt zit tussen A en B. ;)

Verder is er nog een control channel (ook UDP en via poort 5060 over het algemeen) die waar onder andere de opdrachten voor één van de endpoints in zitten.

De meest voorkomende problemen
Op nummer 1, met stip:
:r NAT
Telefooncentrales zitten vaak op een intern IPv4 netwerk in een RFC1918 adresreeks. Daar is op zich niks mis mee. Zoals je uit bovenstaande tekst zou kunnen leiden, zit de spraak verpakt in kleine UDP pakketjes. Nou is één van de verschillen tussen TCP en UDP dat een UDP pakketje niet weet of deze is ontvangen. Grappig dat TCP pakketjes vaak worden vergeleken met een telefoongesprek terwijl een VoIP telefoongesprek over UDP gaat 8)7. In ieder geval wordt door punt A dus een hele rits aan UDP pakketjes verstuurd naar punt B, niet wetend of deze ooit zullen aankomen. Punt B op zijn beurt zal ook UDP pakketjes naar punt A sturen (want iemand aan Punt B zal ook wat willen zeggen -> upstream verkeer).

In een NAT omgeving (zonder SIP helper) wordt onthouden welk pakketje waar naar toe moet (of het nou TCP of UDP is) en waar het vandaan komt (intern IP adres). Deze tabel, want dat is het, kan dus ook vol raken. Als een tabel vol is, weet de NAT router niet meer waar een pakketje heen moet en voilà, daar valt een gedeelte van het gesprek weg. Ook als bijvoorbeeld een poort wordt gebruikt die gefirewalled is, valt dus één kant van het gesprek weg. Kortom, bij VoIP moet je een degelijke router hebben die bij voorkeur een SIP helper heeft. Mocht dit niet zo zijn, dan zou er een 'stateless' portforward gemaakt kunnen worden naar het IP adres van de Interne PBX en dan UDP poort 5060 en 10000 t/m 20000.
* Uitgezonderd centrales die 2 IP adressen gebruiken, daar mag geen SIP helper worden gebruikt.

Heel veel bedrijven hebben veel geld uitgegeven aan een dure telefooncentrale. Men koopt er dan een dure insteekkaart bij en gaat vervolgens VoIP gebruiken. Gezien men dan toch een routertje in de kast heeft staan gebruiken ze die maar en voilà, daar zijn de VoIP problemen! Kortom, koop een degelijke router of zorg voor voldoende kennis van netwerken voordat je aan VoIP begint!

DD/DID 7(8)7
Wat is DDI of DID vraag je je misschien af? Het betekent Direct Dial In of Direct Inward Dialing. In oude "telecomtermen" is dit een MSN nummer (en dan niet het Microsoft spul ;) ). Oftewel, in een inkomend telefoongesprek wordt het nummer meegestuurd wat gebeld wordt. Dit kan een VoIP-provider aan- of uitschakelen, afhankelijk van de centrale. Een welbekende FritzBox kan dus totaal niet omgaan met DDI/DID (geen enkele) terwijl een Draytek dit wel weer goed kan. Let hier dus op !

Fax / T.38 :?
VoIP is hoe dan ook, gevoeliger voor storingen in het stuk tussen A en B. Een drukke download (+slechte QoS) kan het VoIP-verkeer wegdrukken en vallen er delen van het gesprek weg. Mensen kunnen dit over het algemeen nog wel accepteren (mits niet teveel pakketten wegvallen), een fax heeft hier wat meer moeite mee vanwege dat het digitale geluiden zijn. Daar hebben ze gelukkig iets op bedacht, namelijk T.38. Als zowel Punt A als Punt B hebben besloten dat het een fax betreft en beide T.38 doen, wordt er een akkoord gegeven en verandert de normale UDP stream met Voice-data in een UDPTL stream met hierin digitale gegevens om een fax te versturen en een controle of een fax is aangekomen of niet. Kortom, voor fax is T.38 dus wel aan te raden. Of T.38 wordt ondersteund, ligt aan de gebruikte codec en aan Punt B. Om dezelfde FritzBox en Draytek te gebruiken; Een FritzBox kan wel T.38, een Draytek (nog) niet.

Bellen duurt langer
Het oude PTT/KPN telefonie spul werkte simpel. Elk knopje wat ingedrukt wordt genereert een toon en zo wordt er een telefoongesprek opgebouwd. VoIP kan dit niet en moet dus het gehele nummer ineens sturen. Vandaar dat het langer duurt voordat je toestel gaat bellen.

Delen van gesprek vallen weg :o
Zie het stukje onder fax. De router zal het te druk hebben of je internet verbinding is te druk.
Per gesprekskanaal kun je rekenen op 60 tot 100 Kbit/sec, afhankelijk van de gekozen codec.

Codecs :?
De meest gebruikte voor VoIP zijn G711alaw en G711ulaw waarbij de algehele afspraak stelt dat alaw voor Europa wordt gebruikt en ulaw voor USA. Een andere is G729 waarvoor een licentie moet worden betaald. Dit levert wel een hogere kwaliteit op.

Hoe ziet een SIP account eruit in UDP
Wireshark zelf? :P
Simpel beschreven:
B zegt: REGISTER Hallo, ik ben die en die
A antwoord: 200 OK, Hallo! Ik heb je verbonden OF 407 Je moet op een Proxy authenticeren
B zegt: 200 OK! of REGISTER Hallo, ik ben die en die !

Een inkomend gesprek:
A zegt: INVITE - Hier komt nummer +31xxxx die belt naar +31xxxx
B zegt: 200 OK
B zegt: 100 Trying - Ik ga het proberen
A zegt: 200 OK
B zegt: RINGING.. (= de toon die je hoort)
B zegt: 200 OK
A zegt: 200 OK
en de UDP datastream begint!
Einde gesprek:
B zegt: Bye (letterlijk)
A zegt: Ok! Bye (ook letterlijk)

Uitgaand gesprek:
B zegt: INVITE - Ik wil +31xxxx@pbx.isp.nl bellen vanaf +31xxxx (CallerID) met account die en die
A zegt: OK, 100 Trying
B zegt: OK!
A zegt: RINGING (weer die toon)
A zegt: 200 OK
B zegt: 200 OK
en de UDP datastream begint.

Dit was even in vogelvlucht hoe VoIP globaal werkt en wat de meestvoorkomende problemen zijn. Mocht je nog vragen hebben, laat het maar weten dan zal ik eens kijken of ik het kan antwoorden.

Op mijn eigen Engelstalige blog ga ik dieper in op centrales welke ik inmiddels heb getest en hun voor- en nadelen. Mocht je interesse hebben :)

Ik ben niet alwetend dus mocht je iets zien wat gewoon niet klopt, dan laat het ook even weten ;)

Straling en het meetmeneertje

Door WHiZZi op dinsdag 11 mei 2010 17:22 - Reacties (33)
Categorie: Categorieloos, Views: 6.287

Naar aanleiding van een andere blog bedacht ik mij ineens een leuk onderwerp om mijn mening eens over te spuien. Sterker nog, dit is mij ook op deze manier overkomen en ik vroeg mij serieus af of dit nou echt op feiten is gebaseerd of dat het puur om de aandacht te doen is (en uiteindelijk om dingen te verkopen).

Waar gaat het over hoor ik jullie virtueel denken. Nou, de zogenaamde "straling" waar mensen wel eens van beweren dat ze er last van hebben. Straling van UMTS, Wifi of enig andere vorm daarvan (even los gezien van radio-actieve straling, daar hebben mensen echt last van :+ ).

Het is inmiddels alweer een tijd geleden dat ik in mijn huidige woning ben komen wonen. Ze waren net klaar om de onderverdieping te voorzien van een ABN-Amro bank en ik trok dus in de bovenverdieping in. Mijn buurman woont op dezelfde hoogte en ook de begane grond onder zijn appartement is ABN-Amro geworden. Een hele aardige man is deze buurman en ik heb ook goed contact met hem. Grootste voordeel is dat hij stok doof is, wat het wel zo prettig maakt om daar te wonen als drummer :D.

Maar, ik woonde daar net een maand of 3 en de buurman begon te klagen. Niet over geluid ( 8)7 ) maar over "straling". Sinds de ABN-Amro zijn intrek had genomen onder onze appartementen had hij last van kwaaltjes (de man was indertijd 64 jaar oud). Hij sliep ook een stuk slechter ineens. Nou had hij wel eens wat gehoord over straling en hij dacht dus dat het aan de DECT-telefoons lag die de ABN-Amro gebruikte, of misschien wel de Wifi voor de klanten. Het zou eventueel ook aan mijn Wifi kunnen liggen, of misschien wel aan mijn Draadloze telefoons en GSM.
Hij vroeg zich eerst af of ik er ooit iets van gehoord had. Nouja, ook wel eens van gehoord maar ik vertelde dat ik het eigenlijk onzin vind gezien het hele heelal vol straling hangt en GSM/Wifi uiteindelijk ook alleen maar gewoon radio-stralen zijn die we toevallig toch hadden).

Om een lang verhaal kort te maken, hij schaftte een vaste telefoon aan en liet zijn Wifi uitzetten (Hij heeft 1 vaste PC, dus ik snapte sowieso niet dat hij Wifi aan had staan). Vervolgens liet hij een aantal (!) metingen doen door speciale bedrijven (/personen) met één of ander vaag meetapparaat en die hebben ook geconcludeerd dat er inderdaad sprake was van straling in zijn appartement (joh!).

Het mooiste is nog, op een bepaalde dag was ik toevallig ook thuis en was er zo'n meet-meneer bij mijn buurman in huis. Mijn buurman liet het weten en hij vroeg of ik er bij wilde komen. Sure, ik ben wel benieuwd :D .

Daar was hij dan. Het meetmeneertje die ook wel eens op TV is geweest. Hij had een interessant uitziend apparaat bij en als hij draaide aan knoppen kwam er een hoop herrie uit en sloegen allerlei meters in het rood. Mooi! Ik, als techneut, vraag wat dit ding nou meet. Het meetmeneertje zijn antwoord was: Straling! Nou, het was op één slag duidelijk. Dus ik, geïnteresseerd als ik ben, vraag in welke eenheid er straling wordt gemeten. Daar kon meetmeneertje niet echt eenduidig op antwoorden. Bij de vraag wat er zou gebeuren met die knoppen, kon hij, behalve zeggen dat het de gevoeligheid aan past, niet echt antwoord geven. Ik dacht, dit gaat leuk worden. Het meetmeneertje wist mij wel te vertellen dat zijn apparatuur enorm duur was! Toch zo'n paar duizend euro's. Poepoe!

Meetmeneertje gaat meten en loopt zo'n 10 minuten rond in de kamer van mijn buurman. Hij komt tot de volgende conclusies:
- 1) Er is een spoor/treinstation in de buurt
- 2) De onderburen hebben Wifi en DECT telefoons
- 3) De buurman (ik dus) heeft Wifi
- 4) De buurman heeft draadloze telefoontoestellen
- 5) De buurman heeft een magnetron
- 6) De buurman heeft een koelkast
- 7) De buurman heeft een vriezer.
- 8) Ik heb een ISDN modem en een ouderwets modem (33k6 ofzo)
- 9) Er is een ziekenhuis in de buurt

Nou, ik begon te lachen want punt 1 is nogal logisch als je vanaf de snelweg over het spoor heen rijdt (langs het station!). Daarvoor heb je geen "paar duizend euro"-kostend apparaat voor nodig. De onderburen hebben wifi en ik ook. Juist, die conclusie had ik ook getrokken met mijn telefoon. Ik heb een magnetron, een vriezer en een koelkast: Ja, is dat niet nogal logisch? Ik weet dat ik in luxe leef!
Het ziekenhuis in de buurt, tja.. volgens mij is dat ook een gegeven? Den Bosch heeft 3 ziekenhuizen en ligt op een km afstand, dus nogal logisch.
Maar over punt 8 viel ik nogal. Ik heb geen 33k6 modem en al helemaal geen ISDN (wel ADSL, maar over PSTN). Nou, dan had hij mijn ADSL signaal gemeten (yay!). Als ultieme test moest ik even mijn apparatuur uitzetten, dan kon hij dat zien. Ok. Ik wandel dus naar huis en zet mijn Wifi uit. Wandel terug en inderdaad, zijn conclusie was dat mijn Wifi uit stond (yay voor het dure apparaatje hoor!). Nou vroeg hij of ik mijn ADSL ook uit kon zetten. Ik wandel terug en bedacht mij, nee.. ik ga wat anders doen. Ik zet mijn Wifi aan en mijn draadloze VOIP meuk uit. ADSL staat dus aan. Ik loop terug en tot mijn grote verbazing kwam er geen enkel signaal meer uit mijn huis! Amazing!

Ik had genoeg gehoord van deze onzin en ben, na vriendelijk gedag gezegd te hebben, weer naar huis gegaan. Mijn buurman kwam een aantal weken later vertellen dat de meetmeneer geadviseerd had om een "kooi van faraday" in zijn woonkamer te maken. Nou was dat natuurlijk wat lastig, dus had hij een speciale (en dure) verf geadviseerd. Ook dit was iets boven budget dus heeft mijn buurman zijn hele vloer (onder het tapijt) belegd met Aluminium Folie en wilde hij speciale vaste telefoons kopen voor mijn VOIP.

Helaas voor mijn buurman bleef hij last houden van zijn kwaaltjes. Uiteindelijk heeft hij mijn raad opgevolgd en is naar de huisarts gegaan die concludeerde dat hij een maagzweer had en na een kuurtje waren zijn problemen compleet weg. Hij heeft in ieder geval wel aluminium folie onder zijn tapijt nu en hij slaapt "hierdoor" wel beter. Kort gezegd, mijn idee over deze slechte straling is er niet echt minder om geworden.

Nou geloof ik nog wel enigszins dat er mensen zijn die er werkelijk last van hebben en dat het mogelijk niet gezond is dat je continue aan UMTS straling wordt blootgesteld. Aan de andere kant, deze straling is er altijd al geweest dus waarom is deze nu ineens ongezond? Omdat het nu ineens gericht is?

Uiteindelijk is mijn buurman een paar honderd euro lichter voor een conclusie die eigenlijk nergens over gaat. Misschien moet ik ook maar meetmeneertje worden, dat is best leuk geld verdienen :P

Van Windows, naar Linux naar Mac?

Door WHiZZi op maandag 22 maart 2010 00:31 - Reacties (23)
Categorie: Categorieloos, Views: 7.498

Laat ik vooraf beginnen dat het niet mijn bedoeling is om hier een OS-war te beginnen en dat ik van mening ben dat ieder zijn eigen keus mag hebben in welk OS iemand prettig vindt werken. Ik zal beschrijven waarom IK een bepaalde keus heb gemaakt en wie weet dat er nog mensen door mij van mening veranderen :)

Ik gebruik al Operating Systems sinds ik een jaar of 4 was. In den beginne was dit Microsoft Basic op mijn Tandy TRS-80 en via CP/M (op een P2000-C) ben ik weer bij Microsoft terug gekomen met zijn "geweldige" MS DOS 3.04 en later 4.01, 5.xx, en 6.22. Uiteraard kwam hier ook MS Windows 3.1 en later 3.11 for workgroups. Inmiddels was de periode van Windows 95 uitgekomen en alternatief als ik ben, ben ik op dat moment OS/2 2.11 gaan installeren. Hoofdzakelijke reden was dat MS Win95 echt niet werkbaar was op mijn 386SX16. Zelfs de update naar OS/2 3.0 ging probleemloos.

Maar OS/2, hoe prachtig dat OS ook was, kon zich niet meten met de Windows 98 die er na kwam (al was het alleen maar voor USB en TCP/IP) en vooral omdat iedereen Windows 9x gebruikte. Alhoewel Windows 98 mij nooit echt kon bekoren. Ik heb zelfs nog NT4 gedraaid omdat dat stabieler aanvoelde (yes, zonder USB dus ;) terwijl Win98 op de planken lag. Win98 SE was wel iets beter maar gelukkig kwam daar Windows 2000 aan. Dit OS heb ik met veel plezier gedraaid. Ook nog een week Windows ME geprobeerd, maar die gaf alleen maar Meer Ellende. Logischerwijs ben ik samen met de rest van de wereld uiteindelijk ook overgestapt naar Windows XP. Alhoewel de overstap wel een jaar heeft geduurd bij mij. Windows 2000 was gewoon erg goed. Bij Windows XP was ik best te spreken over alles, maar toch voelde het totaal niet lekker. Laten we duidelijk zijn, het draaide goed en ik heb XP ook zeker een lange tijd gedraaid, maar toch. Iets voelde niet goed..

Heel simpel gezegd, ik wilde niet betalen voor iets waar ik niet tevreden over ben. Over Windows XP was (en ben) ik niet tevreden. Bovendien bleef ik dankzij Microsoft ook in het half illegale circuit hangen. Want om het veilig te draaien, moet je wel een virusscanner hebben. Uiteraard wil je ook een fatsoenlijk mailprogramma (Thunderbird was indertijd nog niet helemaal jofel) en dan mag je de rest er ook bij kopen. Anyway, tijd voor een alternatief. Linux! Ik had thuis sowieso al een Linux server draaien dus op gebied van Linux kennis was het wel goed. Ik heb dan ook van de een op de andere dag besloten om Windows er helemaal vanaf te gooien en minimaal een maand Linux te draaien. Dit was in 2004. Grappig genoeg ben ik als Desktop distro begonnen met…. Gentoo! Dus die maand had ik wel nodig ;) :P

Sinds die tijd draai ik Linux. Uiteraard wel van Gentoo afgestapt en begonnen met Ubuntu (mijn werk werd ook Debian, dus de overstap was relatief makkelijk). Ubuntu heeft alles wat ik wilde hebben. Het kost niks en doet precies wat ik wil. Op dit moment draai ik, op een test VM na, nergens Windows meer in huis. Ook bij vrienden en familie installeer ik gewoon Ubuntu en speel alleen nog in virtuele omgevingen met de nieuwste creaties van Microsoft. Ik zou het ook echt niet meer willen gezien ik nog steeds weiger om te betalen voor een OS waarvoor ik uiteindelijk MEER moet betalen om het veilig en werkbaar te krijgen (en houden). Microsoft is en zal dus nooit meer mijn primaire OS worden.

Recentelijk begon een collega van mij ineens over Mac OS. Ik heb er, op her en der wat simpel klikken, nooit serieus naar gekeken. Ook van Apple ben ik niet enorm gecharmeerd vanwege de redelijk hoge prijzen voor een stuk hardware. Hij was op dat moment druk bezig met Mac OS werkend te krijgen op zijn laptop. Een paar maanden later kocht hij zo'n 27" Mac en uiteraard liet hij deze bezorgen op kantoor (fyi, op kantoor draaien we allemaal Ubuntu). Hij had er ook zo'n Magic Mouse bij en alles zo bij elkaar was het wel allemaal erg mooi. Mijn Ubuntu had inmiddels ook al een behoorlijke MacOS Layout (simpelweg omdat ik het mooi vindt) en om zo'n Mac eens in het echt te zien was wel erg mooi. Het begon te kriebelen...

Na wat persoonlijke overwegingen besloot ik om ook maar eens een poging te doen om Mac OS X te installeren. Ik had er nog geen geld (voor over) om even een MacBook te kopen dus is de keus gevallen om mijn Dell XPS M1530 eens te voorzien van een Mac OS. Veel informatie gezocht hierover en eigenlijk is deze laptop een vrij goede kopie van een MacBook (hardware technisch dan). Helaas heb ik indertijd gekozen voor een Intel Wifi en laat deze nou niet werken onder Mac OS. Nouja, voor een paar $ kun je een Broadcom kaartje kopen welke zou moeten werken. Mac OS X "gekocht" en een aantal boot CD's en begonnen met installeren. Ik had al voorzien dat dit geen makkelijk klusje zou worden. Op het Internet staan in ieder geval tig howto's hoe het zou moeten gaan maar uiteraard werkte dat weinig tot niks. Uiteindelijk heb ik echt heel simpel gedacht en dat bleek te werken. Booten met een Legacy EFi boot disk. OS X Snow Leopard DVD er in. Installeren en reeboot. Legacy Boot CD er weer in, booten in HD. Chameleon installeren, DSDT.aml maken en de IOATAFamily.kext patchen. Kext files kopiëren vanaf de orginele boot CD en AppleHDA.kext verwijderen. Reboot en …. klaar!

Mijn Dell XPS start keurig netjes Mac OS X op en na deze geheel up2date gemaakt te hebben draait het als een zonnetje. Nee, het draait beter als een zonnetje. Booten in enkele seconden en als het eenmaal gestart is gaat alles bloed en bloedsnel. Alles werkt gewoon zoals je het verwacht en dat is heerlijk. Installeren van software is nog nooit zo makkelijk geweest (deinstalleren ook niet) en het gehele OS voelt gewoon compleet en "af". Het enige nadeel is dat er geen poweroff mogelijk is. De laptop blijft aan, maar dit is te overzien. De Wifi werkt ook nog niet, maar de voor precies $1 aangeschafte Broadcom zal over een paar dagen binnen zijn en die werkt feilloos. De rest werkt perfect, geluid, bluetooth, netwerk. Ideaal. Ik denk dat ik mijn perfecte OS heb gevonden!

En ja, ik ben inmiddels in het bezit van een officiële versie van Mac OS X Snow Leopard. Die 39 euro heb ik er wel voor over. Het is voor mij in ieder geval een heerlijk OS en mijn volgende PC wordt waarschijnlijk wel een Apple. Jammer dat ze nog steeds belachelijk veel vragen voor hardware. Aan de andere kant, het is wel hardware die gewoon werkt en dat maakt het natuurlijk wel goed.

Ander grappig weetje is dat de iPhone mij totaal niet kan bekoren en ik heb mijn iPhone al lang geleden verkocht en ben nu in het bezit van een Android telefoon. Dat zal ook niet veranderen, tenzij Apple zijn OS wat meer open gooit. Sommige dingen veranderen niet ;)

Maak ik het einde aan dit verhaal door te zeggen dat ik van mening ben dat een keus van een OS persoonlijk is. Je mag het dus eens zijn of oneens, maar het moet niet zijn dat in de reacties hieronder een OS-war ontstaat. :)